Dursun Akçam anılıyor
Dursun Akçam ölümünün birinci yıldönümünde anılıyor. Akçam için, bugün saat Karşıyaka Mezarlığı'ndaki gömütü başında yakınları, dostları, yakınları ve ailesinin katılacağı, saat 13.00'te başlayacak bir anma töreni gerçekleştirilecek.
Dursun Akçam'ın oğlu Alper Akçam, 19 Eylül 2003'de akciğer kanseri nedeniyle yaşamını yitiren usta yazarın hayatını ve Akçam adına bugüne kadar yapılan etkinlikleri Birgün'e anlattı:
"Dursun Akçam, 1927 yılında Ardahan'ın Ölçek köyünde doğmuş yoksul bir köylü çocuğuydu. Ayağında çarıklarla 14 kilometrelik kasaba yolunu yaya yürüyerek, dört kez dilenci sanısıyla kovulduğu Ardahan 23 Şubat okuluna öğrenci olarak girmeyi başarmıştı. Arkasından Kars Cilavuz Köy Enstitüsü'nü bitirerek uzun bir mücadele yoluna atılmıştı. Bir öğretmen, bir eğitici, bir öğretmen mücadelesi önderi, bir gazeteci bir politikacı ve tümünün üzerinde güçlü bir yazar, Anadolu topraklarına kök salmayı başaran bir sanatçı olmayı başarmıştı. Dursun Akçam, Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) yöneticiliği yapmış, Demokrat ve Demokrat Türkiye gazetelerinin yöneticisi olmuş, 'Kanlıdere'nin Kurtları' adlı romanıyla Türk Dil Kurumu Roman Ödülü'nü, 'Haley' adlı öyküsüyle Altın Portakal Ödülü'nü, 'Analar ve Çocuklar' röportajıyla Ali Naci Karacan Ödülü'nü kazanmıştır. Çok yönlü bir insandı. Örnek bir devrimciydi. Birçok niteliği birden kişiliğinde yaşatabilen, kendini sürekli geliştiren, yaşadığı çağa uyum sağlamayı ve her koşulda içinde bulunduğu koşulları değiştirmeyi başarabilen bir insandı.
Akciğer kanseri tanısının konulmasından sonra ancak 2 ay yaşayabildi. Mücadele etmeyi başaramayan, sağlıksız bir bedeni daha fazla tutamadı bu dünyada. Ölümünden sonra yaşamı boyunca onu ayakta tutan nitelikler ölümünden sonra da onun adına yapılan etkinliklerle sürüyor. 11 Şubat 2003 ve 8 Haziran 2003'de Kuşadası'nda Dursun Akçam'ı anma toplantıları ve adına düzenlenen öykü yarışmasıyla, 17 Nisan 2004 tarihinde İstanbul-Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezinde Dursun Akçam ve Köy Enstitülerini Anma Toplantısıyla, 25 Haziran'da Ardahan'da 'Her Fidan Bir Dursun Akçam' sloganıyla kurulan 200 dönümlük Dursun Akçam ormanında ve halen Ardahan'da yapımı süren Dursun Akçam Kültür Evi'nde; Dursun Akçam toprağında, insanının yüreğinde yaşamayı sürdürüyor.
Ayrıca Akçam'ın Ölü Ekmeği, Haley, Maral, Öğretmeni Kim Öptü, Ucu Ucuna Yaşam, Kanlıdere'nin Kurtları, Dağların Sultanı, Kaf Dağının Ardı adlı yapıtlarını, ölümünden sonra yayınlanan ve Vecihi Timuroğlu'nun derlediği 'Dursun Akçam'ı Anmak' adlı kitap izledi."