Düşlerini gerçek kılmak için varız

BirGün/ARTVİN

Artvin’in Şavşat ilçesinde 23 Temmuz 1979 tarihinde gerçekleşen mitingin ardından yaşanan katliam 43. yılında anıldı. Her yıl farklı bir temayla gerçekleşen anmanın bu yıl ki başlığı “Yoksulluğa ve doğanın talanına karşı mücadele” oldu.

Etkinliğe SOL Parti PM üyesi Alper Taş ve SOL Parti Ekoloji Çalışma Grubu Üyesi Av. Halis Yıldırım konuşmacı olarak katıldı.


Alper Taş konuşmanın başında Şavşat Katliamı’nda ölenleri anarak başladı. Taş, “Devletin kayıtlarında bu katliam olmayabilir. Ama bizim kayıtlarımızda Şavşat Katliamı var. Onun gereğini yerine getireceğiz, hep beraber bu işin üstesinden geleceğiz. Bugün Türkiye’ye bakın, 23 Temmuz 1979 Katliamı’nın neden yapıldığını anlarız. O dönemlerde Şavşat da dahil Türkiye’nin her yerinde insanlık, dayanışma, sevgi, eşitlik, özgürlük, bilim, sanat, kültür, devrim, aydınlanma filizleniyordu. Ondan korktukları için Şavşat’ı kana buladılar” diye konuştu.

SOL Parti PM Üyesi Taş, 21’inci yüzyılın devrimciliği insanın insanı sömürüsü kadar doğayı sömürüsüne karşı çıkmak manasına da geldiğini söyleyerek “Yani hem insanın, hem doğanın sömürüsüne karşı çıkacağız. Çünkü sol ve sosyalizm sadece insanın, emeğin özgürleşmesi fikri değildir. Sol ve sosyalizm aynı zamanda doğanın özgürleşmesi fikridir" dedi.

ŞAVŞAT BİLİNÇLİ SEÇİLDİ

Katliamın tanıklarından olan SOL Parti Ekoloji Çalışma Grubu üyesi avukat Halis Yıldırım yaşananları “siyasal katliam” olarak tanımladı. Yıldırım, “Bu aslında bir toplumsal gelişmenin engellenmesi için yapıldı. Bunu cunta başkanı şahıs da kabul etmişti. 1980’de de bir gazetecinin cunta generaline sorduğu, ‘‘Niçin bu aşamaya gelinmesini beklediniz’’ sorusunda verdiği yanıt ‘Olgunlaşmasını bekledik’ oldu. Yani bu siyasal cinayetlerle, provokasyonlarla bu süreci olgunlaştırdılar. Türkiye’nin o günün koşulları içerisinde ilerici, aydınlanmacı damarın güçlü olması, bu fikirlerin toplumsallaşması nedeniyle Şavşat seçildi" dedi.

***

Üretici Fatsa’dan seslenecek

SOL Parti, Ordu Fatsa’daki Cumhuriyet Meydanı’nda bugün saat 15.00’te 'Fındığımıza Emeğimize Doğamıza sahip çıkalım' mitingi gerçekleştirecek. SOL Parti, ilçe ve köyleri gezerek halkı ekonomik krize, sürekli artan zamlara, fındık tekellerine, taşocakları madenlere karşı birleşmeye çağırıyor. Halkın emekleri için bir araya gelmesi çağrısı yapan SOL Partililer dün de iki köyü ziyaret etti. Terme Sivaslılar köyü ile Fatsa'daki Kirazbeli köyünde halkla buluştu. Köy ziyaretinde konuşan SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen "Bir şenlik içerisinde taleplerimizi ifade edeceğiz. Fındık üreticilerinin, işçilerin köylülerin sesi duyulmuyor. Çaresizliğe mahkum edilmeye çalışıyorlar. 10 gündür köylerde bir araya gelip tartışıyoruz. Fındığın bizim hayatımızdaki değerini biliyoruz. Üretici kendi talepleriyle bu meydanda buluşsun, hakkımızı arayalım" dedi. 2012'de köylerine yapılmak istenen termik santralı direnerek engellediklerini aktaran Terme Sivaslılar köylüleri de "Direnince oluyormuş" diye konuştu. Bir yurttaş da "bunun sürekliliği olursa insanları daha da ateşler. Bizim köyümüzde termik santral başarısı da bundan kaynaklı, bırakmadılar peşini" ifadelerini kullandı. Bir yurttaş ise "Bunları başımızdan alın, herkesin hayatı bitti" dedi. SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer ile çok sayıda Partili de Kirazbeli köyünü ziyaret etti.