Düşük maaşla emekli edecekler

Hüseyin Şimşek

Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) sorunlarını uzun süredir yok sayan Cumhur İttifakı, seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte formül arayışına başladı. Anketlere yansıyan oy kaybının ardından, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Çift dikiş maaş almak istiyorlar” sözleriyle tepki gösterdiği EYT’liler için çalışmaya başlayan AKP ve MHP ittifakının, bu statüdekileri, mevcut emekli maaşlarından daha düşük maaş ödeyerek emekli etmek istediği ifade edildi.


Edinilen bilgiye göre, zaten düşük olan emekli aylıklarından daha düşük bir aylığa emekli edilmek istenen EYT’liler için prim gün sayısına bakılacak. Emeklilik için yeterli prim gün sayısına ulaşan kişiler, emekli yaşına uzaklıkları baz alınarak mevcut emekli aylıklarından ortalama 800 TL ile 1000 TL daha az maaş alacak. Bu kişiler, yasal emeklilik yaşına ulaştıklarında ise normal emekli aylıklarını almaya başlayacak.

EYT’LİLERLE GÖRÜŞECEKLER

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, EYT’lilerin yaşadığı sorunların sene bitmeden çözüme kavuşturulacağını öne sürdü. “2022 yılı içerisinde EYT’li kardeşlerimizin durumunu ele alıp ortaya koyacağız” diyen Akbaşoğlu ayrıca, “Çalışma Bakanlığı’mızın çalışması esnasında ilgili platform yetkilileri, taleplerini tekrar ortaya koyacaklar” ifadelerini kullandı.

EYT’LİLERDEN ANKARA’YA ÇIKARMA

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu (EYTFED) yaşadıkları mağduriyeti siyasi parti ve sendikalarla görüşmek için Ankara’da toplandı. Anıtkabir ziyaretinin ardından TBMM’ye gelen EYTFED temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ile görüşerek hak kaybına uğramadan emekli olma taleplerini iletti. TBMM’deki temaslarının ardından konuşan EYTFED Başkanı Gönül Boran Özüpak, “Çözüm formüllerini duymak istediğimizi, bu formüller yeni mağduriyetlere yol açacak mıdır, tartışmak istediğimizi dile getirdik. Umutla bekliyoruz, kazanan biz olmak istiyoruz. Biz, sözde kalmak istemiyoruz. İcraat istediğimizi dile getiriyoruz” dedi.