Düşünce ifade etmek suç değil

YAĞMUR BOZACI

15 Kasım Dünya Hapisteki Yazarlar Günü’nde PEN Türkiye Merkezi, Türkiye Yayıncılar Birliği, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti birlikte bir basın toplantısı düzenledi.

HAPİS KABUL EDİLEMEZ

PEN Türkiye Merkezi Başkanı Zeynep Oral, Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Adnan Özyalçıner, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto ve Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk’ün konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, dünyada ve Türkiye’de yazdıkları için hapsedilen yazarların isimleri kamuoyuna duyuruldu, yaşadıkları zor koşullarına dikkat çekildi.

Toplantıda konuşan Kenan Kocatürk, “Bugün gazeteci arkadaşlarımızın da, sayıları bir derneğimize göre 127, bir derneğimize göre 134, yazdıklarından dolayı dünyada ve Türkiye’de hapiste olmalarını kabul etmiyoruz ve bunun doğru olmadığını düşünüyoruz. Düşüncelerin özgürce ifade edileceği günlerin gelmesini diliyoruz” dedi.

HİÇ KİMSE ÖZGÜR DEĞİLDİR

Toplantıya, PEN Türkiye Merkezi Başkanı Zeynep Oral da PEN’in dünyanın her yerinden insanları; hapiste ve zor koşulda olan yazar, gazeteci ve yayıncıları ‘harekete geçin’ diyerek kamuoyunu uyarmaya çalıştığını belirterek şunları söyledi: Bir ülkede haksız yere hapiste yatan bir tek insan dahi varsa hiç ama hiçbir gazeteci, yazar özgür değildir. Tehdit altındadır. Bu kadar çok insanın hapiste olması da bir gözdağı vermek anlamına geliyor.”

Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Adnan Özyalçıner de görüşlerini şöyle açıkladı: “Her gazeteci, yazar düşünce üretmekte, açıklamakta özgürdür. Bu, anayasal bir haktır. Buna karşı ülkemizde gazeteci, yazarlar hapiste tutuluyorsa, bu anayasal bir suçtur. Asıl suçlular, anayasayı görmezden gelerek yok sayanlardır. Bu trajikomik durum karşısında biz dışarıdaki yazar ve gazetecilerin yapacakları her türlü baskı ve yolsuzluğa direnerek özgürlükçü demokrasi yolunu açmalıyız.”