Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilerek yerine Topçu Kışlası yapılmasına karşı başlayan daha sonra adalet, demokrasi, özgürlük talebiyle tüm ülkeye yayılan Gezi Direnişi’nin üzerinden 10 yıl geçti. Direnişi anlatan etkili duvar yazılarını derledik...

Duvar yazılarıyla Gezi Direnişi: Biber gazını bulut eyledik...

HABER MERKEZİ

Her alanda olduğu gibi toplumsal yaratıcılığın da üst seviyelere taşındığı Gezi Direnişi’nin onuncu yılında duvar yazılarına yeniden bir göz atalım istedik.

Anı yansıtan, güç veren, yaratıcılığı tetikleyen ve haylice gülümseten duvar yazıları ile Gezi sürecini derledik.

»27 Mayıs 2013: Gezi Parkı için nöbetteyiz!

Gecenin geç saatlerinde Topçu Kışlası yapmak için dozerlerin Gezi’ye girmesiyle yurttaşlar nöbete başladı.

»28 Mayıs 2013: Biber gazıyla ilk buluşma

Ağaç kıyımını engellemeye çalışan yurttaşlara polis biber gazıyla müdahale etti.

»29 Mayıs 2013: Erdoğan’dan ilk açıklama

3. Köprü’nün temel atma töreninde konuşan Erdoğan, “Ne yaparlarsa yapsınlar, biz kararımızı verdik; Topçu Kışlası’nı yapacağız” diyerek direniş ateşini harmanlamış oldu!

»30 Mayıs 2013: Gezi’ye ateş düştü

Polis, zabıta ekiplerinin yardımıyla sabah 5 sularında parkta nöbet tutan yurttaşların çadırlarını yaktı.

»31 Mayıs 2013: Polis müdahalesi ilk kez TBMM’de

Gezi Parkı’ndaki polis 'orantısız polis müdahalesi' Meclis gündemine taşındı. 

»1 Haziran 2013: Tencere tava, hep aynı hava!

İstanbul Taksim’de süren polis müdahalesi tencere-tava çalınarak ilk kez protesto edildi.

»1 Haziran 2013: Korkma la, biziz halk!

Yaklaşık 35 saat süren polis müdahalesinin ardından Gezi Parkı direnenlerin oldu.

»1 Haziran 2013: Arınç ikna çalışmalarında

Bülent Arınç açıklama yaparak, “Burada AVM istemiyoruz’ diyenlere biber gazı sıkmak yerine ikna edici çalışmalar yapılmasını faydalı görüyorum” dedi.

»1 Haziran 2013: Ve sahada penguenler...

Yurt genelinde yayılan Direniş, televizyon kanallarında kendine yer bulamadı. Bunun yerine şimdilerde ‘penguen medyası’ diye adlandırdığımız CNN Türk’te penguen belgeseli yayınlandı.

»2 Haziran 2013: Çapulcu musun vay?

Dönemin Başbakan’ı Cumhurbaşkanı Erdoğan direnişçilere seslendi: “AVM iznini gidip de birkaç çapulcudan alacak değilim.”

»3 Haziran 2013: Bizim de ‘zor tuttuğumuz’ bağzı şeyler var

Afrika gezisi öncesi havaalanında yaptığı basın toplantısında konuşan Erdoğan direnişçilere gözdağı vermek için, “Şu anda evlerinde bizim zorla tuttuğumuz bu ülkenin yüzde 50 insanı var” ifadelerini kullandı.

»5 Haziran 2013: Bu Twitter denen şey başa bela...

İzmir’de 38 yurttaş hakkında Twitter’da Direniş hakkında yazdıkları gerekçesiyle soruşturma açıldı. 29’u gözaltına alındı.

»6 Haziran 2013: Erdoğan’ın alperenleri Taksim’i ezmenin peşinde

Afrika gezisinden dönen ve havaalanında seçmenlerine seslenen Erdoğan, “Yol ver gidelim, Taksim’i ezelim” sloganlarına gülümsemeyle cevap verdi.

»7 Haziran 2013: Yandaş basın ‘tek yürek’ oldu

Erdoğan’ı korumaya ve kollamaya hazır basın adeta tek yürek olarak aynı manşetle bayilerdeki yerini aldı: “Demokratik taleplere canımız feda”

»9 Haziran 2013: Vali gerçekten ‘mutlu’

Dönemin İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu direnişe katılmaya yeltendi. Mutlu,” Gençler, Gezi Parkı’nda kuş sesleri, ıhlamur kokusu ve arı vızıltısıyla huzurlu bir sabah varmış doğru mu? Aranızda olmak isterdim” ifadelerinin olduğu bir mesaj paylaştı.

»12 Haziran 2013: Kedi gözlerin neler görüyor çapulcu?

Aralarında Necati Şaşmaz’ın da bulunduğu birkaç ‘ünlü’ Erdoğan’la masaya oturdu. Polat Alemdar olarak anılan Şaşmaz ‘kedi gözlerinin’ güzelliğine vurgu yaparak, “Geceden gündüze değil de, bugünden yarına değil de, çok acil olarak değil ama çabuk çabuk yapılması gerekiyor” gibi anlaşılması zor cümleler kurdu.

»13 Haziran 2013: Bir piyanist gördüm sanki

Almanyalı piyanist Davide Mortello Taksim Meydanı’na taşıdığı piyanosuyla merdivenlerde binlerce kişiyi etrafında toplayarak konser verdi.

»16 Haziran 2013: çArşı’ya da gözaltı!

Beşiktaş Çarşı grubunun kurucularından ve liderlerinden Sarı Cem lakaplı Cem Yakışkan ile Çarşı’nın pankartlarını yazan Deve Erol lakaplı Erol Özil polisler tarafından gözaltına alındı.

»17 Haziran 2013: Adamın biri duruyor

Erdem Gündüz isimli yurttaş Taksim AKM önünde polisin müdahalesini protesto için konuşmadan AKM önünde ayakta durma eylemi başlattı.

»22 Haziran 2013: Karanfil can acıtıyor, atmayın!

Polislere karanfil dağıtmak isteyen yurttaşlara polis önce TOMA’lardan basınçlı su ile ardından cop ve biber gazı ile müdahale etti.