Yerli rap sahnesinin önemli temsilcilerinden Norm Ender ilk stüdyo albümüyle müzik kariyerinde büyük bir kırılmayı hayata geçiriyor. Toplam dokuz şarkının ses verdiği Aura adlı bu albüm güçlü soundunun yanı sıra lafını esirgemeyen bir tavra sahip.

Duvarlara yazılı şarkılar

EMI-Universal Müzik’in ofisinde Ender Eroğlu, rap sahnesindeki adıyla Norm Ender’in önümüzdeki hafta çıkacak debut stüdyo albümü Aura’yı dinliyorum. Yanımda Norm Ender var. Her şarkı bitiminde ritimler ve şarkı sözleri üzerine konuşuyoruz. Bana geride kalan şarkıda tam olarak ne yapmak istediğini anlatıyor. Anlıyorum. Sonra bir sonraki şarkı ve sonra yine detaylar…

Norm Ender, geçmiş dönemde self-released olarak yayımladığı şarkıları binlerce insan tarafından ezbere bilinen bir müzisyen. Evet, Aura onun ilk albümü ama önceki periyotta da hatırı sayılır bir kitle tarafından oldukça tanınan biri. Uzun süre sessiz kalmış ve Aura’yı bir büyük geri dönüş fırsatı olarak görüyor. Yeni albümü için, yeni şarkıları için çok heyecanlı. “Benim için ‘kral geri dönüyor’ yorumları yapılıyor. Bu ilginin ne kadar önemli olduğunun farkındayım ve albümün her saniyesi için defalarca kafa yordum” diyor.

Aura’da toplam dokuz şarkı var. Aşık Veysel’in Kara Toprak’ı için yazılan yeni sözler dahil tüm söz ve müzikler Norm Ender’e ait. Kaydın düzenlemelerini de bizzat üstleniyor. Bir müzisyen için her şeyi kontrol etmek kolay değildir. Bir müzisyen için her şeyi kontrol etmek çoğu zaman risklidir. Bunun farkında Norm Ender. “Kafamdaki seslerin bir başkası tarafından benim doğrularımla yansıtılabileceğine inanmıyorum” sözlerine “Ama bu dışarıdan gelecek objektif bir bakışın önünü kesmek olmuyor mu” sorusunu yöneltiyorum. “Evet, belki öyle” deyip kendi görüşünü yineliyor: “Bu riski kendim almalıydım.”

Sonumu Görüyorum, Kaktüs, Benim Stilim, Avare ve albümden çıkan ilk video klip Deli… Aura’daki her şarkının anlattığı, içinde dolaştığı bir dünya var. Bu şarkılar isyan ediyor, sözünü esirgemiyor, yanlışı yüzüne vuruyor, tüm bunları yaparken kendini anlatmaktan da geri durmuyor. Benim için bu albümün en güçlü yanı soundu. Salt rap doğrularından bahsetmiyorum. Gitarın ve yaylı enstrümanların merkezde yer aldığı bölümler çoğunlukla doğru zamanda ses veriyorlar.

Son şarkıyı da dinleyip albümü tamamladıktan sonra Norm Ender’e “Aura’daki esas amacın ne?” diye soruyorum. “Sana klişe gelebilir ama beni takip edenlere bir yol açmak” diyor ve iddialı bir cevap ekliyor: “Çünkü yıllar önce benim gibiler için takip edecek bir yol neredeyse hiç yoktu. Bu müzik her zaman bir lidere ihtiyaç duyar. O lider olacağım.”

3/4