“10.000 işsiz kardeşimize dayanışma ağlarımız sayesinde gönüllü olarak iş bulduk, 38.680 aileye giyim, mobilya, beyaz eşya,...

“10.000 işsiz kardeşimize dayanışma ağlarımız sayesinde gönüllü olarak iş bulduk, 38.680 aileye giyim, mobilya, beyaz eşya, ev aletleri vb ücretsiz ikinci el eşya ulaşmasını sağladık. İşverenlerince haksızlığa uğratılan 3940 işçi-işsiz kardeşimize hukukçularımız gönüllü danışmanlık yaptılar. Bir yıl içerisinde 512 öğrenci vasıf geliştirici kurslarımızdan ve ÖSS-SBS kurslarımızı başarıyla tamamladı. Kentsel Dönüşüm politikalarının mağduru 22 mahallede çalışma grubumuz olan Dayanışmacı Atölye üzerinden dayanışma ve bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Yoksul üreticilerin ürettiği kimyasal kullanılmamış temel gıda ürünlerini (zeytin, peynir, bal, pirinç, salça, reçel, marmelat vb) aracıları devreden çıkartarak karsız bir biçimde tüketicilere ulaştırıyoruz.”
Evet, bu hafta belki de hayatımın en SOMUT yazılarından birini yazmaktayım. Çünkü yukarıda “Birlikte Umut Derneği (1umut)” çalışmasını sürdüren arkadaşlarımın faaliyetlerini size aktarmış oldum. Bu arkadaşlar kendilerini sadece bu türden dayanışmalarla sınırlı tutmuyorlar; BirGün okurları farkındadır, 1 Umut’çular her hafta Davutpaşa katliamının hesabını sormayı sürdürüyor. Onların fikri takibi sayesinde, 31 Ocak 2008 günü Davutpaşa’da meydana gelen patlamada katledilen 23 işçiyi unutmuyoruz, unutamıyoruz.
Sevgili okur; meydanı Deniz Fenerlerine üşüşenlere bırakmak istemiyorsanız ve bu arkadaşlarla birlikte “Peki ben ne yapabilirim?” diye soruyorsanız, gerekli ön bilgileri onların ağzından size şöyle aktarabilirim:
Hukuk Dayanışması: Emeğiyle yaşamını kazanan olarak iş hukukun bizlere tanıdığı hakların neler olduğunu, haksızlığa uğrayınca ne yapacağımızı, hakkımızı nasıl arayacağımızı gerçekten biliyor muyuz? Derneğimizin gönüllü hukukçuları, haftada bir gün derneğimizde danışmanlık hizmetini sürdürüyor. Çevrenizde mağduriyeti bireysel ya da toplu olarak yaşayan insanları derneklerimize yönlendirebilir, Hukuk Dayanışması nöbetine siz de katılabilirsiniz.
Eşya Dayanışması: Kullanılabilir durumda olan her türlü mobilya, beyaz eşya, giysi ve diğer eşyalarınızı ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz.
İş Bilgisi Dayanışması: Her türlü iş bilgisini, iş bulma talebini, iş ve işsiz bilgilerini değerlendirip daha fazla kişiyi iş bilgisine ulaştırarak hayatını kolaylaştırmaya çabalıyoruz.  Çevrenizde işsizliğinden haberdar olduğunuz kardeşlerimizi daha fazla iş bilgisine ulaşabilmesi için derneklerimize yönlendirebilirsiniz.
Üretici Tüketici Dayanışması: Gıda ve diğer temel tüketim malzemelerinin toplu olarak üretim yerinden alımına dayalı Üretici Tüketici Dayanışmamızı sürdürüyoruz.  “Toplu pazarlık yoluyla indirimli alışveriş” diyebileceğimiz, aynı işyerinde çalışan veya aynı mahallede oturan insanların alışverişlerini daha ucuza yapmalarını sağlayan bir alışveriş usulünü teşvik ediyoruz. Aynı zamanda, dar gelirlinin de ekolojik ürün tüketme hakkı olduğuna inanarak yoksul çiftçilerin de tüccarın düşük fiyat baskısından kurtulduğu, ürününü değerinde satabildiği bir yararlılık amaçlıyoruz.
Eğitim Dayanışması: Bilgilerini, uzmanlıklarını, yeteneklerini emekçilerle paylaşmaktan onur duyan kişilerle kurslar ve etütler düzenliyoruz. Üniversiteye girmek ya da “iyi” bir lisede okumak isteyip, dershanelere para veremeyenlerin, işe girmek isterken, önlerine çıkarılan yabancı dil, bilgisayar, muhasebe bilgisi gibi zorunlulukların üstesinden gelemeyenlerin hayatlarını kolaylaştırmaya çalışıyoruz.
Kadın Emeği Dayanışması: Evlerinde ya da başka evlerde çalıştığı için, iş bilgisine ulaşma, aracıları devreden çıkarma, sosyal güvenceye sahip olma gibi konulardaki sorunlarının ortaklığını görerek bir araya gelen kadın emekçiler, çözüm olarak bir kooperatif kurup, birlikte davranma pratikleri geliştiriyor.  Parça başı iş yapan, hasta refakatçileri, çocuk bakıcıları ve temizliğe giden emekçi kardeşlerimizin bu çalışma biçimlerine ait sorunlarına ortak çözümler üretmeye çalışıyoruz.
Dayanışmacı Atölye: Yaklaşık beş yıldır, farklı mesleklerden insanlar olarak, “İstanbul’da rant amaçlı dönüşüm projeleriyle” baskı altına alınarak yıllardır ikamet ettikleri mahallelerinden çıkarılmaya çalışılan emekçilerin yanında olmaya çalışıyoruz. Aklımız yettiğince, bilgimiz ve yapabildiklerimiz oranında haklarına ve hayatlarına sahip çıkmaları, birlik olmaları için emeğimizi mücadelelerine katıyoruz.
Mali Dayanışma: Birumut Dernekleri, üyelerinin gönüllü olarak belirledikleri aidat ve bağışlarla mali sorunlarını çözmektedir. Sponsor, fon kullanma amaçlı projeler gibi ücretlendirilmiş ve finanse edilmiş mali kaynaklardan uzak durur. Hesap numaramıza ya da derneğimize bizzat gelerek bağış yapabilirsiniz. Vicdan sahiplerini yüz yüze gelerek tanımayı önemli bulmaktayız.
Kısacası, size en yakın Birumut Derneği’yle iletişime geçin:
Merkez: İstiklal Cad. Süslüsaksı Sok. No: 9 Taksim İstanbul.Telefon: 0212 245 0902
taksim.birumut@gmail.com
www.birumut.org