Düzce'de saat 15.40 sıralarında 5,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koçyiğit, "Bu deprem büyüklüğü azalan bir seri olarak devam ederse ana deprem bu deprem demektir. Ancak gittikçe artan depremler olursa büyük bir deprem bekleyebiliriz" yorumunu yaptı.

Düzce'deki 5,2'lik depremin ardından uzmanlardan ilk değerlendirme

Düzce'de meydana gelen 5,2'lik depreme ilişkin uzmanlar değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Haluk Selim, "Eğer 6 ile 8 saat arasında artçıları olmazsa bir başka depremin habercisi olabilir" derken, Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise, "Bu bölgede büyük deprem beklemiyoruz. Bundan sonra büyük bir deprem olacağını söylemek de bilimsek olarak doğru olmaz" ifadelerini kullandı.

Düzce'de saat 15.40 sıralarında 5,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Depremin derinliği 7.9 km olarak açıklandı.

AFAD'dan yapılan açıklamada ise depremin büyüklüğünün 5 olduğu ifade edildi.

Depreme ilişkin uzmanlar değerlendirmelerde bulundu.

DHA'ya konuşan Neotektonik ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Haluk Selim, "Deprem yaklaşık 15 km uzunluğa sahip olan bu fayın etkisiyle olmuştur. Bu fay Düzce çek-ayır havzasının hemen kuzeyinde yer alır. Çilimli Fayı literatürde bilinin ve Kuzey Anadolu Fayı’na paralel olarak uzanan aktif bir faydır. Meydana gelen bu deprem 12 Kasım 1999 depremini meydana getiren Kuzey Anadolu Fay sisteminin kuzeyinde gerçekleşmiştir. Eğer 6 ile 8 saat arasında artçıları olmazsa bir başka depremin habercisi olabilir. Bu durum tehlike arz eder. Ama artçılar olursa tehlikeli bir durum söz konusu olamaz” değerlendirmesinde bulundu.

Habertürk'e konuşan uzmanların yorumları ise şöyle oldu:

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır: "Bu bölge Kuzey Anadolu Fayı üzerinde ve birçok fay da mevcut. Küçük bir deprem meydana geldi ve ciddi bir hasar olacağını sanmıyorum. Derinlik de fazla görünüyor. Ancak Düzce yapılaşması ve bulunduğu bölgeden dolayı biraz riskli olabilir. Bunun yanında burada kırılmasını beklediğimiz büyük bir fay hattı yok."

Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy: "4'ü geçen depremlerden sonra kısa bir süre tedbiren dışarıya çıkılabilir. Böyle zamanlarda fısıltı gazetesi çalışır ama bu bölgede büyük deprem beklemiyoruz. Bundan sonra büyük bir deprem olacağını söylemek de bilimsek olarak doğru olmaz. Genelde küçük depremler olabilir."

ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koçyiğit: "Bu bölgede aslında 6-6.5 büyüklüğünde deprem yaratacak bir fay kırığı var. Deprem Ankara'ya yakın bir noktada meydana geldi. Eğer bu deprem büyüklüğü azalan bir seri olarak devam ederse ana deprem bu deprem demektir. Ancak gittikçe artan depremler olursa büyük bir deprem bekleyebiliriz. Şu anda panik olmaya gerek yok. Şu ana kadar 4.3 büyüklüğünde olan deprem de bu depremin ana deprem olduğunu gösterebilir. Bu bölge tabi 1 gün boyunca izlenecek. Bu bizim açımızdan sürpriz bir deprem değil."