Saat 04.08’de merkez üssü Düzce olan ve aralarında İstanbul ile Ankara'nın da olduğu pek çok kentten şiddetli şekilde hissedilen bir deprem meydana geldi. Depremin büyüklüğü 6 olarak açıklandı. Yurttaşların sokaklara çıktığı Düzce'de elektrikler kesilirken, yetkililer, şu ana dek depremin yaşandığı kentlerde herhangi bir can kaybı bilgisinin bulunmadığını belirtti. Düzce'de Adliye binasıyla birlikte bazı yapılar hasar gördü. Çarşıda 2 katlı bir dükkan yıkıldı. Deprem nedeniyle, Düzce’de 1’i ağır 37 yaralı; İstanbul’da 2, Bolu’da 14, Zonguldak’ta 10, Sakarya’da 26, Bursa’da 4 kişi yaralandı. Düzce'de bir yurttaş, kalp krizi nedeniyle, bir kişi de eprem esnasında evden çıkmaya çalışırken düştükten sonra geçirdiği beyin kanaması sonucu yaşamını yitirdi.

Düzce merkezli 6 büyüklüğünde deprem: İstanbul, Ankara ve birçok kentten hissedildi
Düzce'de depremin ardından yurttaşlar tedbir amaçlı sokaklara çıktı. Adliye binası ise ciddi hasar gördü. (Fotoğraf: AA)

Türkiye sabaha karşı Düzce, İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli, Sakarya ve birçok kentten hissedilen bir depremle sarsıldı.

Kandilli Rasathanesi’nin açıklamasına göre merkez üssü Düzce olan depremin büyüklüğü 6. Deprem saat 04.08’de gerçekleşti.

Gölyaka ilçesindeki depremin 10,6 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.

Düzce'de yurttaşlar panikle evlerini terk etti ve sokaklara çıktı. Deprem sonrası kentte elektrikler kesildi.

AFAD, “Bölgede kontrol amaçlı enerji kesintileri uygulanmaktadır. Vatandaşlarımızın paniğe kapılmamasını önemle rica ederiz” duyurusunu yaptı.

Kentte saatler sonra mahallelere elektrik verilmeye başlandı.

Öte yandan AFAD, depremin büyüklüğünü 5,9 olarak açıkladı.

Deprem nedeniyle Düzce Gölyaka'da Çay Mahallesi'ndeki bazı evlerde hasar meydana geldi.Deprem nedeniyle Düzce Gölyaka'da Çay Mahallesi'ndeki bazı evlerde hasar meydana geldi.

duzce-merkezli-6-buyuklugunde-deprem-istanbul-ankara-ve-bircok-kentten-hissedildi-1091221-1.

duzce-merkezli-6-buyuklugunde-deprem-istanbul-ankara-ve-bircok-kentten-hissedildi-1091253-1.

YÜZDEN FAZLA ARTÇI SARSINTI YAŞANDI

Depremin ardından AFAD'ın aktardığı son verilere göre, en büyüğü 4,3 olmak üzere 116 artçı sarsıntı yaşandı. AFAD, hasarlı binalara girilmemesi yönünde uyarıda bulundu.

Kandilli'nin verilerine göre saat 06.50’de merkez üssü Gölyaka olan güçlü bir sarsıntı daha meydana geldi. Deprem yerin 5,4 kilometre altında 4,2 büyüklüğünde kayda geçti.

YARALI SAYISI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, saat 07.13’te yaralılarla ilgili sosyal medyadan açıklama yaptı. “Yaralı sayısı 35’tir” diyen Koca, Düzce’de 1’i ağır 32, İstanbul’da, Zonguldak’ta ve Bolu’da 1’er kişinin yaralı olduğunu açıkladı.

Düzce'deki ağır yaralı kişinin, yüksekten atladığı belirtilmişti.

AFAD ise 08.50'de Düzce'de 37, İstanbul’da 1, Zonguldak'ta 6, Sakarya'da 1 ve Bolu'da 1 olmak üzere 46 kişinin yaralandığını açıkladı.

AFAD, 09.42'de yaptığı son açıklamada, Düzce’de 37, Zonguldak’ta 6, Bursa’da 4, İstanbul, Sakarya ve Bolu’da 1 kişi olmak üzere toplam 50 kişinin yaralandığını bildirdi.

Sağlık Bakanı Koca, saat 12.11'de yaptığı açıklamada, Düzce’deki depreme ilişkin yaralı sayısını 68 olarak güncelledi. Koca, 1'i ağır olmak üzere toplam 68 kişinin yaralandığını bildirdi.

SAYI 93'E YÜKSELDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sosyal medyadan saat 18.45 yaptığı açıklamada ise yaralı sayısı toplam 93 olarak güncellendi. Bakan Koca, "Düzce’de 1’i ağır 37 yaralı; İstanbul’da 2, Bolu’da 14, Zonguldak’ta 10, Sakarya’da 26, Bursa’da 4 yaralı var" ifadelerine yer verdi.

AFAD'ın saat 17.05'te geçtiği son bilgiye göre, depremde yaralanan kişi sayısı 80 olarak yenilendi. Sağlık Bakanlığından alınan bilgiye göre, Düzce’de 37 kişi, İstanbul’da 2 kişi, Zonguldak’ta 10 kişi, Sakarya’da 26 kişi, Bolu’da 1 kişi ve Bursa’da 4 kişi olmak üzere toplam 80 yaralı olduğu bildirildi. 80 kişiden 23'ünün tedavisinin sürdüğünü kaydedildi.

BAKAN KURUM: 321 BİNADA HASAR TESPİTİ YAPTIK

Depremin meydana geldiği Düzce'de incelemelerde bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, hasa gören binalarla ilgili açıklama yaptı. Kurum, 31 binada hasar tespiti yapıldığını bazı kamu binalarında 'az hasar' oluştuğunu belirtti.

Kurum, açıklamalarında şunları kaydetti:

"Hızlı bir şekilde 321 binamızda hasar tespiti yaptık. Gölyaka'da 5 binamız, 8 bağımsız bölümümüz ağır hasarlı gözüküyor. Cumayeri, Gümüşova ve merkezde 3 binamız ağır hasarlı gözüküyor. Yurtlarımızı inceledik. Yurtlarımızda herhangi bir hasar söz konusu değil. Tüm kamu binalarımız, okullarımız, hastanelerimiz incelendi. Kısmi az hasarlı kamu binaları var. O binalara ilişkin de tadilatların yapılması konusunda burada kamu hizmetleri verilecek. Çocuklarımızın güvenliğine ilişkin olarak da okullardaki süreci Valimiz yürütüyor olacak. Vatandaşlarımızın büyük bir kısmı tedbir bakımından dışarıdalar, elektriğe batığımızda bugün akşam itibariyle şehrimizin yüzde 95'ine elektrik veriliyor olacak."

SAHA ÇALIŞMALARI

Bakan Murat Kurum, Düzce'de meydana gelen deprem sonrası yapılan çalışmalara ilişkin son bilgiyi saat 11.15'te sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla verdi.

Çevre illerden tüm ekipleri bölgeye sevk ettiklerini vurgulayan Kurum, "37 hasar tespit ekibimiz, 1 mobil laboratuvar aracı, 5 koordinasyon ve izleme aracımızla Düzce'de sahadayız. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Hızla hasar tespitleri tamamlayıp adımlarımızı atacağız" bilgisini verdi.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada ise Yapı işleri Genel Müdürlüğüne bağlı İzmir, Konya, Kayseri, Denizli ve Ankara'dan aralarında mühendis ve uzmanların yer aldığı 74 kişiden oluşan 37 ekibin Düzce'ye ulaşarak, sahada çalışmalara başladığı bildirildi.

Düzce'de yaşanan depremin Bolu, Zonguldak ve Sakarya illerinde de hissedildiği anımsatılan açıklamada, bu bölgelere de ekiplerin gönderildiği kaydedildi.

Mobil laboratuvar, koordinasyon ve izleme araçlarından oluşan toplam 6 araç ile sahada faaliyetlerin yürütüldüğü aktarılan açıklamada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un da incelemelerde bulunmak üzere Düzce'ye gideceği bilgisi paylaşıldı.

KANDİLLİ RASATHANESİ: DEPREM DOĞRULTU ATIMLI FAYLANMA İLE MEYDANA GELDİ

Kandilli Rasathanesi Düzce'de büyüklüğünü 6,0 olarak duyurduğu ve birçok kentte de hissedilen depreme ilişkin bir değerlendirme yayınladı. Değerlendirmede, depremin odak derinliğinin yaklaşık 6,5 kilometre civarında olup sığ odaklı bir deprem olduğu kaydedilerek şu ifadelere yer verildi: "Merkezimiz tarafından yapılan hızlı fay düzlemi çözümü, depremin doğrultu atımlı bir faylanma ile meydana geldiğini ortaya koymaktadır."

Düzce ve ilçelerinin tamamının 1996'da Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Deprem Bölgeleri Haritasında I. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer aldığı hatırlatılan açıklamada, bölgede yaşayanların depreme dayanıklı binalarda oturmaları veya satın alacakları konutların depreme dayanıklı olarak inşa edilmiş olmasının önemine vurgu yapıldı.

Düzce'de bazı iş yerlerinde hasar meydana geldi / Fotoğraf: Zehra Nur TaşdemirDüzce'de bazı iş yerlerinde hasar meydana geldi / Fotoğraf: Zehra Nur Taşdemir

Düzce / Fotoğraf: Zehra Nur TaşdemirDüzce / Fotoğraf: Zehra Nur Taşdemir

"BÖLGEDE HASAR TESPİTİ YAPILACAK"

Soylu, deprem bölgesinde gerçekleştirdiği incelemelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede hasar tespiti yapılacağını bildirdi.

Okullardaki genel durumun tespiti için tarama yapılacağını belirten Soylu, "Yaklaşık 50 hafif yaralımız var, 33'ü taburcu olmuş. Köylerden çok büyük hasar bilgisi almadık" bilgisini paylaştı.

Hasar tespitine ilişkin soru üzerine Soylu, bu konuda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'la görüşme yaptığını dile getirdi.

Bakan Soylu, "8 bin konutta özellikle Gölyaka'da hasar tespit çalışması yapılacak. Gerekli ekipler gönderildi. Valiliğin koordinasyonunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün koordinasyonunda gerekli taramalar yapılacak" dedi.

DEPREMİN ARDINDAN KALP KRİZİ VE BEYİN KANAMASI GEÇİREN 2 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Düzce Çay Mahallesi’nde oturan 63 yaşındaki Sevim Çengel’in, yaşanan depremin ardından panik ve korkuya kapıldığı ve geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Düzce'de meydana gelen deprem esnasında, evden çıkarken dengesini kaybederek kaybederek düşen ve kafasını merdivene çarpan 47 yaşındaki Hikmet Çelebi de beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti.

SOYLU: HASARLI BİNALARDA DURMAMAK LAZIM

Düzce’ye giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saat 07.20’de yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“70’in üzerinde artçı sarsıntı var. Bu seviyelerde 4’ün üzerinde artçı sarsıntı olabilir o yüzden az hasarlı ya da hasarlı binalarda durmamak lazım. Şu ana kadar bize ağır hasarlı bir binayla ilgili bildirim gelmedi. Biraz önce hem valimiz hem belediye başkanımızla değerlendirme ortaya koyduk. 30'dan yaralandı. Bolu’da da leğen kemiği kırık bir yaralı var. Düzce’deki ağır yaralı kişinin hayati tehlikesi var. Depremin olduğu andan itibaren Sayın Cumhurbaşkanımıza bilgi arz ettik. Sayın Cumhurbaşkanımız, valilerle de görüşüp bilgi aldı. Bir elektrik kesintisi var. Bunların önemli bir bölümü kontrollü bir kesinti. Mahalle mahalle kontrolü bir şekilde elektrik veriliyor. Hem doğalgaz hem de elektrik kaçakları olsun bunlarla ilgili tedbirli olarak elektrik kesilmesi söz konusu. AFAD ekiplerimiz ve Kızılay ekiplerimiz bölgeye intikal ediyor. Köylerdeki taramalarımız devam ediyor. Birkaç köyde ahır yılması söz konusu.”

Düzce'de bazı iş yerlerinde hasar meydana geldi / Fotoğraf: Zehra Nur TaşdemirDüzce'de bazı iş yerlerinde hasar meydana geldi / Fotoğraf: Zehra Nur Taşdemir

ADLİYE VE BAZI BİNALAR HASAR GÖRDÜ

Düzce'de bir iş yeri yıkıldı, bazı iş yerleri ile aralarında Düzce Adliyesi'nin de olduğu 7-8 binada hasar meydana geldi. Sarsıntının şiddetiyle bazı evler ve marketlerdeki eşyaların yere düştüğü görüldü.

Depremde Düzce Adliyesi hasar gördü. (AA)Depremde Düzce Adliyesi hasar gördü. (AA)

duzce-merkezli-deprem-istanbul-ankara-ve-bircok-kentten-hissedildi-1091197-1.duzce-merkezli-deprem-istanbul-ankara-ve-bircok-kentten-hissedildi-1091198-1.

ÇARŞIDA DÜKKAN YIKILDI

Habertürk TV muhabiri Oğuzcan Obuz’un aktardığına göre Düzce’de çarşının içinde, belediyeye yakın bir noktada 2 katlı bir binada büyük hasar oluştu. Çarşıda insanların ihtiyaçlarını karşıladığı noktada bulunan bir dükkan yıkıntı haline geldi. Depremin gece meydana gelmesi, burada olası can kayıplarını şans eseri önledi.

duzce-merkezli-6-buyuklugunde-deprem-istanbul-ankara-ve-bircok-kentten-hissedildi-1091225-1.

BAKAN YANIK: 10 PSİKOSOSYAL DESTEK EKEİBİ GÖREVLENDİRDİK

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Derya Yanık, “Düzce Gölyaka’da meydana gelen depremin etkilerini azaltmak amacıyla 5 araç 20 meslek elemanından oluşan 10 Psikososyal Destek Ekibi görevlendirdik. Ekiplerimiz KYK yurtları ve toplanma alanlarında vatandaşlarımıza destek verecek” açıklaması yaptı.

AFAD ise “Bölgeye 10 bin adet battaniye ile 480 aile tipi, 20 genel maksat çadırı gönderilmiştir. 10 adet mobil baz istasyonu yönlendirilmiştir. Bölgeye 1 Mobil Koordinasyon Tırı ile 1 Sosyal Çalışma Tırı sevk edilmiştir” dedi.

BOLU VALİSİ KILIÇ: 20 KİŞİ YARALANDI

Bolu Valisi Erkan Kılıç, Düzce merkezli depremin ardından kentte 20 kişinin yaralandığını bildirdi.

Deprem sonrasında İzzet Baysal Caddesi’nde toplanan vatandaşlara “geçmiş olsun” dileklerini ileten Bolu Valisi Erkan Kılıç, gazetecilere, Düzce’deki depremin Bolu’da da hissedildiğini söyledi.

Kılıç, “Vatandaşlarımızın bazıları dışarıya çıkmış. Çok şükür herhangi bir can kaybı yok. Bir kişi 3’üncü kattan atlama neticesinde yaralandı, Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi görüyor, hayati tehlikesi yok. Onun dışında ufak tefek panikle beraber 20 vatandaşımız yaralandı” diye konuştu.

Kılıç, bazı binalarda ufak tefek çatlakların olduğunu belirterek, “Daha çok sıva düşmesi. O tür bilgiler geldi. Çok ciddi değil. Tarama çalışmaları devam ediyor” dedi.

DÜZCE BELEDİYE BAŞKANI ÖZLÜ: HERKES SOKAKLARA ÇIKTI

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, ilk anda yaptığı açıklamada, "Elektrikler kesik, şu ana kadar bize ulaşan bir yaralanma ve ölüm haberi yok" dedi.

Faruk Özlü, “Çok şiddetli hissettik. Herkes sokaklarda, insanların evlerin dışında, az önce artçı bir deprem daha oldu. Ekiplerimiz dışarıda, tespit çalışmaları yapılıyor. Elektrikler kesik, şu ana kadar bize ulaşan bir yaralanma ve ölüm haberi yok. Deprem yönetmeliklerini uyguladık. Türkiye genelinde yapılan tatbikat Düzce’de de uygulandı” açıklamasını yaptı.

NTV yayınına bağlanan DHA muhabiri Tezcan Solmaz da Düzce'de elektriklerin kesildiğini ve internet erişiminde sorunlar yaşandığını aktardı.

duzce-merkezli-deprem-istanbul-ankara-ve-bircok-kentten-hissedildi-1091202-1.

duzce-merkezli-deprem-istanbul-ankara-ve-bircok-kentten-hissedildi-1091181-1.

duzce-merkezli-deprem-istanbul-ankara-ve-bircok-kentten-hissedildi-1091215-1.

SOYLU: CAN KAYBI BİLGİSİ ULAŞMADI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 04.08'deki depremin sonrasında sosyal medyadan yaptığı paylaşımda herhangi bir can kaybı bilgisi ulaşmadığını belirtti.

Soylu, “Panik ile atlama dışında 112'ye henüz bilgi ulaşmamıştır” ifadelerini kullandı.

"BİNA ÇÖKMESİ GİBİ İHBARLAR SÖZ KONUSU DEĞİL"

Soylu saat 6.30'da TRT Haber'e yaptığı açıklamada, "Gölyaka ilçesinin köylerindeki taramalar tamamlandı gibi. Birkaç ahır yıkıntısının dışında şu ana kadar büyük bir ağır hasar ve bina çökmesi gibi ihbarlar söz konusu değil" dedi.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da geçmiş olsun dileklerini paylaşarak bir can kaybı bilgisinin bulunmadığını kaydetti.

DÜZCE, BOLU, ZONGULDAK VE SAKARYA'DA EĞİTİME 1 GÜN ARA VERİLDİ

Düzce Valisi Cevdet Atay, tedbir amaçlı olarak kentte eğitime 1 gün ara verildiğini duyurdu.

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım da şehirdeki tüm eğitim kurumlarında eğitim ve öğretime 1 gün ara verildiğini açıkladı.

Bolu Valiliği de 1 günlük eğitim tatilini sosyal medyadan duyurdu.

Öte yandan Zonguldak'ta da deprem nedeniyle eğitim öğretime bir gün ara verildi.

Düzce kent merkezindeki bazı işyerlerindeki ürünlerin yerlere döküldüğü görüldü.Düzce kent merkezindeki bazı işyerlerindeki ürünlerin yerlere döküldüğü görüldü.

İMAMOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstanbul ve çevre illerde hissedilen depremin hiçbir vatandaşımıza zarar vermemiş olması tek dileğimiz. Geçmiş olsun” paylaşımında bulundu.

İmamoğlu sonraki paylaşımında, "Merkez üssü Düzce olan ve tüm bölgede hissedilen depremde İstanbul’da AKOM’a iletilen herhangi bir olumsuz durum mevcut değildir. Depremin etkili olduğu tüm illerdeki gelişmeleri takip ediyoruz. Tekrar geçmiş olsun" dedi.

İstanbul'da da korku yaratan depremle birlikte bazı yurttaşlar sokağa indi.İstanbul'da da korku yaratan depremle birlikte bazı yurttaşlar sokağa indi.

MANSUR YAVAŞ: KÖTÜ BİR HABER ALMADIK

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da Ankara’nın herhangi bir bölgesinde ‘kötü bir haber alınmadığını’ açıkladı.

Yavaş, “İvedilikle sahadaki ekiplerimizden bilgi aldık. Çok şükür ki Ankara'nın herhangi bir bölgesinden kötü haber almadık. Düzce ve çevre illerdeki vatandaşlarımıza da bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” paylaşımını yaptı.

AFAD: HERHANGİ BİR OLUMSUZ DURUM BULUNMUYOR

AFAD Başkanı Yunus Sezer, deprem sonrası yaptığı açıklamada, “Düzce ilimizin Gölyaka ilçesinde, saat 04.08’de 5,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. An itibarıyla bölgede herhangi bir olumsuz durum bulunmuyor. Saha tarama çalışmaları devam ediyor. Düzceli hemşehrilerime geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum” dedi.

KILIÇDAROĞLU’NDAN ‘HAZIRLIK’ HATIRLATMASI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “geçmiş olsun” diyerek, “Bu deprem afetlere hazırlıklı olmanın önemini tekrar hatırlattı” şeklinde sosyal medya paylaşımı yaptı.

***

PROF. DR. ŞAHİN: İSTANBUL DEPREMİNİ TETİKLEMESİ PEK MÜMKÜN DEĞİL

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Şahin, Düzce depremiyle ilgili CNN Türk'te yaptığı açıklamada, İstanbul depremini tetiklemesi şuan için pek mümkün değil” dedi. Şahin değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

“Büyük bir deprem değil panik olmaya gerek yok. Eğer 5,9'dan bizim binalarımız yıkılıyorsa sormamız gereken soru 'Neden yıkılıyor?' olmalı. İnsanların panik halinde kendini dışarı atması ve ufak tefek yaralanmalar var. Geçtiğimiz günlerde devletimiz bir tatbikat yaptı. Onun ne kadar önemli olduğunu bugün görebiliyoruz. Düzce'de hastaneye gelen insanlar genellikle panik halinde yaralananlar. Bu tip deprem binayı yıkmaz, ufak tefek hasarlar verebilir. Binası çok kötü yapıldıysa hasar fazlaysa evlere girmesinler.”