Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Düzce Belediyesi’nin şehir mezarlığında çok sayıda ağacı kökünden kestiğini açıkladı. Şube, “Doğal varlıklarımızdan elinizi çekin, insanların nefes alanlarına en çok ihtiyaç duyduğu bu günlerde kamu eliyle ağaç yapılması akıl tutulmasıdır” açıklamasını yaptı. CHP'li Tanal söz konusu doğa katliamını Meclis'e taşıdı.

Düzce Şehir Mezarlığı'nda ağaç katliamı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Düzce Belediyesi’nin, “çevre düzenleme” adı altında şehir mezarlığındaki ağaçları köklerinden kestiğini duyurdu.

Şubeden yapılan yazılı açıklamada, belediyenin daha önce de şehir mezarlığındaki ağaçları kestiği ancak tepki üzerine bu işlemi durdurduğu hatırlatıldı.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şehir mezarlığındaki yeşil alanın katledildiğini belirterek, şu açıklamayı yaptı:

“Doğal varlıklarımızdan elinizi çekin, insanların nefes alanlarına en çok ihtiyaç duyduğu bu günlerde kamu eliyle ağaç yapılması akıl tutulmasıdır. Kültür yoksunu, doğa düşmanı bu anlayış, yaşam alanlarımızı, nefes alanlarımızı ve geleceğimizi yok etmektedir.

Vatandaşlar, Düzce Belediye Başkanı ve yetkililer hakkında kamu davası açılması talebiyle Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştur. Belediye yetkilileri, ağaçların çürük olduğunu iddia ederek kesim işini de bir firmaya vermişler.

Vatandaşlar, uzmanlarınca herhangi bir araştırma yapılmadan, alandaki bütün ağaçların kesildiğini ifade ediyor. Alanda hangi ağaçların kesilmesi gerektiğine ilişkin detaylı bir analiz yapılmadığı ortadayken, ağaçların uzman olmayan kişilerce kesildiği de belirtiliyor. Bu katliamın sorumluları yargı önünde hesap vermelidir.''

CHP'Lİ TANAL MECLİS'E TAŞIDI

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Düzce Şehir Mezarlığı’nda yüzlerce ağacın ihaleyle kesilmesi ve kesim sırasında bazı mezarların tahrip edilmesini TBMM gündemine taşıdı.

Bakan Murat Kurum’un yanıtlaması talebiyle TBMM’ye soru önergesi veren Tanal, Düzce Şehir Mezarlığı’nda toplam kaç ağacın kesildiğini ve söz konusu kesim işinin hangi gerekçeyle yapıldığını sordu. Tanal, ayrıca ağaç kesiminden dolayı zarar gören mezarların sayısına ilişkin de bilgi talep etti.

Mahmut Tanal, Bakan Kurum’a, “Düzce Şehir Mezarlığı’nda kesilmemesi gereken ağaçların katledilmesi, ağaç kesim işlemi ile birlikte mezarların tahrip edilmesi ile ilgili sorumlular hakkında soruşturma başlatılacak mıdır” sorusunu yöneltti. Tanal, Bakan Kurum’dan, Düzce Şehir Mezarlığı’ndaki ağaç kesim işleminin hangi kişi veya şirketlere yaptırıldığı, kesilen ağaçlardan elde edilen toplam gelirin ne kadar olduğu konusunda da bilgi istedi.

(ANKA)