Google Play Store
App Store

29.04.2024 tarihinde gazete ve internet sitenizde İstanbul Üniversitesi Rektörü Sn. Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar hakkında yer alan iddialar gerçeği yansıtmamakta ve sıradan iftiralardan oluşmaktadır. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nda, Rektör'ün üniversite birimleri üzerinde

genel gözetim ve denetim yapmak yetkisinin bulunduğu, üniversitenin mülkiyetinde bulunan taşınır ve taşınmaz mallar üzerinde mevzuatla tanınan yetkileri kullanmasının Üniversitenin en üst yöneticisi sıfatıyla, birinci derecede Rektör'ün sorumluluğunda olduğu ifade edilmiştir.
Mevzuat bilinmeden içerik üretilmesinin yaru sıra söz konusu haber kötü niyetle, gerçeklerin yanlış ve çarpıtılmış bilgilerle birleştirilmesi suretiyle kamuoyunu yanıltmak amacıyla yazılmıştır. Haberde bahsi geçen halı Emirgan Mirgün Köşkü'nde değil Üniversitemize ait Baltalimanı Sosyal Tesisleri'nde bulunmaktaydı. Rektörlük makamında ve sosyal tesiste uzun süredir kullanılan, temizlik ve bakımının yapılmamış olduğu fark edilen halılar kayıt altına alınarak Milli Saraylar İdaresi ile iletişim sağlanmak suretiyle temizlenmiş, bakımları yapılarak tekrar Baltalimanı Sosyal Tesisimizde, Damat Ferit Paşa Köşkü'nde ve Rektörlük Ana Binamızda özel kabullerin yapıldığı tarihi odalarda, daha korunaklı şekilde, kıymetli değerlerimiz olarak sergilenmeye başlanmış ve halihazırda kullanılmaktadır. Zira söz konusu halılar, etnografık obje grubuna girmekte ve müzede sergilenecek türde halılardan olmayıp "uygun çevre koşullarında" kullanılması gereken türde yer almaktadır. (Bkz. Jale Başkonaklı, Ahmet Ersen, "Tarihi Mirasın Korunmasında Endirekt-Önleyici Koruma ve Öneyici Bakım", Restorasyon ve Konservasyon Çalışmaları Dergisi, Yıl: 2012, sy. 8, sf. 3-19; Neşe Yıldırım, "Dolmabalıçe Sarayı'nın Yapı Malzemeleri Üzerinde Suda Çözünebilir Tuzların Etkileri", Restorasyon ve Konservasyon Çalışmaları Dergisi, Yıl: 2011, sy. 6, sf. 70-85)

Haberde yer alan diğer hususlar hilaf-ı hakikat olup kurumumuzla irtibata geçilmeden ve herhangi bir bilgi alma gereği dahi duyulmadan tek taraflı kaleme alındığından gazetecilik etiğine aykırı olup cevap verilmeye değer görülmemiştir.

İstanbul Üniversitesi

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü adına Rektör Prof. Dr. O. Bülent Zülfikar’ın talebi neticesinde verilen T.C. İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliğinin 28/05/2024 tarih ve 2024/4476 değişik iş sayılı düzeltme ve cevap kararına karşı itirazımızın reddine dair T.C. İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliğinin 27/06/2024 tarih ve 2024/6554 değişik iş sayılı kararı gereğince yayınladığımız düzeltme ve cevap

***

İstanbul Üniversitesi Rektörü, tarihi köşkün demirbaş halılarını makam odasına serdirmiş

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar'ın, Emirgan'daki tarihi Mirgün Köşkü’nün binlerce dolarlık halılarını makam odasına serdirdiği ortaya çıktı. Öte yandan Zülfikar için özel yapılan yemeklerin, şifreli bir mini dolapla getirildiği iddia edildi.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar’ın makam odasına 160 yıllık olan Emirgan Mirgün Köşkü’nün binlerce dolar olan demirbaş halıları serildiği ortaya çıktı.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, Prof. Dr. Zülfikar eşi Gül Zülfikar ile birlikte İstanbul Üniversitesi’ne bağlı olan sosyal tesisleri ve tarihi Mirgün Köşkü’nü ziyaret etti. Buradaki halıları çok beğenen Gül Zülfikar, köşk yetkililerine halıların rektörlük makamına götürülmesinin talimatını verdi.

Genel Sekreterlik, ‘Halılar demirbaş. Yer değiştirmesi sıkıntı yaratır’ diye karşı çıksa da halılar makam odasına götürüldü.

1985'TE İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NE BAĞIŞLANDI

Adını 1900’lü yıllarda yaşayan ressam Ahmet Mirgün’den alan Emirgan’daki ”Mirgün Köşkü”nün ilk sahibinin, Hıdiv İsmail Paşa’nın torunu Mehmet Tahir Paşa olduğu biliniyor.

Ressam Ahmet Mirgün, Boğaziçi’nin mimarisine şekil veren Hıdiv Ailesi tarafından yaptırılan köşkü, 1985 yılında İstanbul Üniversitesine bağışladı. İstanbul İl Özel İdaresi tarafından aslına uygun olarak restore edilen köşk, 2012 yılında İstanbul Üniversitesine teslim edildi. Her katı 120 metrekare olan köşkün en üst katı, özel misafirlerin konakladığı misafirhane olarak kullanılıyor.

ÇAY OCAĞINA ŞİFREYLE GİRİLİYOR, YEMEKLER ŞİFRELİ DOLAPLA GELİYOR

Yine üniversitede, Rektörlük katında görev yapan tüm çalışanlara hizmet eden çay ocağının içerisi tadilat yapılarak değiştirildi. Açık olan çay ocağı kapalı hale getirildi. Çay ocağının kapısı iddialara göre Gül Zülfikar’ın talimatıyla şifreli girişle açılıyor.

Şifreyi ise çaycı ve Zülfikar biliyor. Zehirlenme korkusu yaşayan Prof. Zülfikar’ın yemekleri sosyal tesislerde özel aşçılar tarafından yapılıyor. Özel hazırlanan yemekler şifreli bir mini dolapla üniversiteye getiriliyor. Şifreyi aşçı ve Prof. Zülfikar biliyor.

'OTEL AÇIKLAMASIYLA' GÜNDEME GELMİŞTİ

Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, Dedeman Oteli’nde yaşadığı sıkıntıyı üniversitenin resmi internet sitesinde açıklamasıyla gündeme gelmişti. Özel hayatında yaşadığı sıkıntıyı üniversitenin resmi sitesinde kamuoyuna duyuran Prof. Zülfikar tepki çekmişti.

Prof. Zülfikar'ın, kendisi tarafından kaleme alınan açıklamanın sitede yayınlanmasını kendisinden onaysız yapıldığı izlenimi vermek için Fatih Öznur’u görevden aldığı öğrenildi.