Başkan Rajapaksa ve kardeşinin ülkeden kaçtığı Sri Lanka’da öfke dinmiyor. Düzenin bekçileri isyanın söndürülmesi için devreye girdi, ülkede OHAL ilan edildi. Sri Lankalılar ise düzenin değişmesini istiyor.

Düzen yıkılmadan öfke dinmeyecek
Rajapaksa’nın kaçmasının ardından halkın öfkesi Wickremesinghe’ye yöneldi.

Dış Haberler

Sri Lanka'da halk ayaklanması sonucu Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa 4 kişiyle birlikte Maldivler'e kaçtı. Rajapaksa’nın kardeşi eski Maliye Bakanı Basil Rajapaksa'nın da ülkeyi terk ettiği bildirildi. Rajapaksa'nın ülkeyi terk etmesi, on yıllardır ülkeyi yöneten ailenin ‘hanedanlığının’ sonu anlamına geliyor. Kaçan Rajapaksa Maldivler’den Başbakan Ranil Wickremesinghe’yi Devlet Başkanı Vekili atadı. Meclis Başkanı Mahinda Yapa Abeywardana da Rajapaksa, ülkede olmaması nedeniyle anayasaya uyarınce devlet başkanı olarak görev yapmak üzere başbakan Wickremesinghe’i atadığını açıkladı.

Düzenin bekçileri isyana karşı devreye girirken halkın öfkesi dinmiyor. Protestocular bu kez devlet televizyonu ve başbakanlığı bastı. Wickremesinghe, ordu ve polise düzeni sağlamak için ne gerekiyorsa yapmalarını emretti. Halkı suçlayan Wickremesinghe, "Protestocular devlet başkanı vekili olarak sorumluluklarımı yerine getirmemi engellemek istiyor. Faşistlerin yönetimi ele geçirmesine izin veremeyiz" dedi. Protestocular ülkedeki tüm üst düzey yetkililer istifa edene kadar tüm kamu kurumlarının işgal edileceğini söylüyor. başkanlık yarışı

Halk isyanının üzerine konmaya çalışan muhalefet partileri ise başkanlık yarışına girdiler. Biraraya gelen muhalafet partileri yeni bir hükümet üzerinde anlaşmaya çalışıyor. Ana muhalefet partisi Samagi Jana Balawegaya (SJB) lideri Sajith Premadasa devlet başkanlığına aday olduğunu açıkladı. İktidar partisi de adayını belirleye çalışıyor. Yeni devlet başkanının 20 Temmuz’da seçilmesi planlanıyor.

KOMÜNİSTLER TEPKİLİ

Marksist-Leninist Sri Lanka Halkın Kurtuluş Partisi (JVP) lideri Anura Kumara Dissnayake, protestoların daha da tırmanmaması için Wickremesinghe'nin derhal istifa etmesini ve 20 Temmuz'da parlamentoda yapılacak devlet başkanlığı seçimine aday olarak katılmamasını istedi. JVP lideri, "Herkes yeni liderin halkın ihtiyaçları uyarınca mı, yoksa taleplerine karşı mı seçileceğini yakından takip ediyor" uyarısını yaptı.

HER İKİSİ DE GİTMELİ

Başbakanın önce devlet başkanı vekili olmak, ardından bazı milletvekillerini satın alıp meclis çoğunluğunu ele geçirerek devlet başkanı seçilmek için komplo kurduğunu öne süren solcu lider Dissnayake, şunları söyledi: "Devlet başkanı ve başbakanı ülkede daha fazla isyan yaratmadan istifa etmeye çağırıyoruz. Son birkaç aydır yeterince kaos ve huzursuzluk yaşadık. Ülkedeki her sektör artık felç durumda. Halkın talebini dikkate almak ve daha fazla krizi önlemek, devlet başkanı ve başbakanın sorumluluğundadır.”