Sri Lanka’da halk ayaklanması, Rajapaksa ailesinin sonu olsa da eylemler devam ediyor. Borç batağındaki ülkede halk, düzenin kökten değişmesini istiyor. Devlet Başkanı Rajapaksa’nın yarın istifa etmesi beklenirken ülkede polis şiddeti de sürüyor. Hindistan’ın da bölgeye asker gönderdiği iddia edildi.

Düzeniniz yıkılacak

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sri Lanka’da halk isyanı Rajapaksa ailesinin sonunu getirse de ülkedeki öfke dinmiyor. IMF kıskacına sıkıştırılan ülkede kitleler, eylemlerin Rajapaksa’nın istifasıyla son bulmayacağını düzenin kökten değişmesi gerektiğini söylüyor. Kötü yönetim nedeniyle yoksulluğu en ağır şekilde yaşayan ülkede All Ceylon Fırın Sahipleri Derneği’nin (ACBOA) yaptığı açıklamaya göre yalnızca 2-3 günlük ekmek kaldı. Ekonomik kriz derinleşmeye siyasi krizi tetiklemeye devam ediyor. Halkın kökten değişim talebinden rahatsız olan egemenler de ‘öfkeyi dindirmek’ için adımlar atmaya başladı. Yeni Delhi’nin Sri Lanka’ya asker gönderdiği de bu iddialar arasında. Hindistan Yüksek Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, "Yüksek Komisyon, medyada ve sosyal medyada yer alan Hindistan'ın askerlerini Sri Lanka'ya gönderdiğine ilişkin spekülatif haberleri kesin şekilde reddediyor " ifadelerine yer verildi.

YARIN İSTİFA EDECEK

Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın Sri Lanka sularında bir donanma gemisinde olduğu belirtilirken yarın ise resmi olarak istifa etmesi bekleniyor. Başbakanlık Ofisinin medya birimi, Devlet Başkanı Rajapaksa'nın daha önce açıklandığı gibi istifa edeceğini bildirdiğini aktardı. Kayıplara karışan Rajapaksa’nın bıraktığı milyonlarca Srilanka rupisinin polis tarafından mahkemeye teslim edileceği açıklandı.

GÖZALTILAR BEKLENİYOR

Öte yandan halk ayaklanmasını bastırmak isteyen polis saldırıların şiddetini artırırken 3 kişiyi de gözaltına aldı. India Today'in haberine göre polis yetkilileri, Başbakanlık konutunun ateşe verilmesiyle ilgili 3 kişinin, 10 gün süreyle gözaltına alındığını bildirdi. Polis Sözcüsü SSP Nihal Talduwa, gözaltına alınanların 19 yaşında bir Mount Lavinia sakini ile 24 ve 28 yaşlarında iki Galle sakininin olduğunu söyledi. Yetkililer daha fazla gözaltı beklendiğini belirtti.

Tamil Guardian'ın haberine göre, ordu yetkilileri, silahlı saldırıya ilişkin videoların yayılmasının ardından son protestolar esnasında caydırıcı olması için havaya ve başkanlık binasının yan duvarlarına birkaç el ateş edildiğini söyledi.

Ordudan yapılan açıklamada, “Havaya ve yanlara ateş etmek, görevli ordu mensuplarının protestoculara kasten zarar verme niyetinde olduğu anlamına gelmez” ifadesine yer verildi.

duzeniniz-yikilacak-1039586-1.

***

HALKIN TALEPLERİ:

• Halka ait özelleştirilen varlıkların derhal kamulaştırılması.
• Rajapaksaların sadece istifa etmelerini değil, hapse atılmalarını ve yağmaladıkları paranın kendilerinden geri alınması.
• Siyasetin yapı taşına dönüşen yolsuzluk ve kayırmacılık sisteminin son bulması.
• IMF ile bağın bir an önce kesilmesi.
• Ücretsiz, eşit, herkes için eğitim.
• Gelir adaletsizliğinin son bulması.