Son günlerin en çok merak edilen konusu e-haciz nedir? E-haciz uygulanan borç kalemleri neler? E-haciz nasıl kaldırılır?

E-haciz nedir, uygulanan borç kalemleri nelerdir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi dairelerinin uygulamasında ekim başında öğrenciler dahil 3.9 milyon yurttaşın banka hesabına haciz konmuştu. İkinci dalgası başlayan uygulamada 1,5 milyondan fazla kişiye haciz gelirken, uygulamanın kapsamı daha geniş tutuldu. Yurttaşlar yeni tanıştığı bu uygulama hakkında çok fazla bilgi sahibi değil. E-haciz ile normal haciz arasındaki tek fark ise icra dairesi değil vergi dairesi personeli tarafından yapılıyor olması.

İşte e-haciz hakkında bilinenler:

E- haciz nedir?

E-haciz uygulaması, 6183 sayılı yasanın 62. maddesine eklenen hüküm gereğince ve yine aynı yasanın 79. maddesi hükmü gereğince borçlu mükelleflerle ilgili bunların banka hesaplarına uygulanan bir haciz yöntemidir.

E-haciz uygulanan borç kalemleri neler?

Hesaplara bloke koyulmasına neden olan borç kalemleri şöyle:

* Trafik para cezaları

* Askerlik, seçim, nüfus para cezaları

* Karayolu taşıma kanununa göre kesilen para cezaları

* Motorlu taşıtlar vergisi

* RTÜK idari para cezaları

* Karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları

* Öğrencilerin, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) olan ve vergi dairelerine intikal eden katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları

* Ecrimisil borçları

* Taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payları

* Gümrük vergileri ve idari para cezaları ile gecikme faizi ve gecikme zamları

* Sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, idari para cezaları ve bu alacaklara ilişkin her türlü gecikme zammı ve gecikme cezaları

* Mahkeme cezaları, yargı harç borçları ve tüm vergi borçları

E-haciz nasıl kaldırılır?

Kesinleşen ve ödenebilir safhaya gelen bir kamu borcu hakkında ödeme emri tebliğ edilmeden bu konuda mükellefin banka hesaplarına elektronik haciz uygulanamaz.

E-haciz işlemi gerçekleşmeden önce bu süreci durdurmak için size bildirilen 7 günlük süre içinde ödeme yapabilir ya da borcunuzu taksitlendirebilirsiniz. Eğer banka hesabınızdaki mal varlığınıza haciz geldiyse banka ile anlaşarak taksitlendirme yapabilir ve bu şekilde haczi kaldırabilirsiniz. Herhangi bir ödeme yapmadığınız takdirde borcunuza istinaden haciz işlemi gerçekleştirilir. E-haciz uygulaması ile gayrimenkullere de haciz konulabilir.