Çadırlarda, konteynerlerde yaşam savaşı veren tarım işçilerinin çocukları ölüyor, devlet seyrediyor. Son olarak Eskişehir’de 13 yaşındaki Gamze boğularak can verdi. Son dört günde biri bebek 2 çocuk öldü, 8 çocuk ise ölümden döndü.

EBA aracı götürmekle olmuyor

EMEK SERVİSİ

Devlet yetkilileri mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına EBA aracı götürüp şov peşinde koşarken, evlerinden kilometrelerce uzakta insanlık dışı koşullarda yaşayan çocuklar yanarak, boğularak can veriyor. Yalnızca son dört günde ailesi tarım işçisi olan 6 aylık bir bebek konteyner yangınında, 13 yaşında bir çocuk ise derede boğularak hayatını kaybetti. Yaşları 4 ile 16 arasında değişen 8 çocuk da kaldıkları çadırlarda ısınmaya çalışırken karbonmonoksit gazından zehirlendi.

10 Ekim: Urfa’dan patates hasadı için Sivas’a gelen mevsimlik tarım işçilerinin çocukları, ısınmak için tenekede yaktıkları ateşi çadırın içerisine aldı ve bir süre sonra uyuyakaldı. Yaşları 4 ile 12 arasında değişen 4 kardeş, tenekeden sızan karbonmonoksit gazından zehirlendi. Çadırın dumanla dolduğunu gören diğer tarım işçileri çocukları hastaneye götürdü.

12 Ekim: Antalya’nın Serik ilçesinde bir serada çalışan Suriyeli anne ve baba, 6 aylık bebeklerini kaldıkları konteyner barakada bırakarak sabahın erken saatlerinde seraya gitti. Bir süre sonra barakada yangın çıktı. Yangını fark edenler durumu itfaiye ve sağlık ekiplerine bildirdi. Suriyeli anne ve baba da sesleri duyarak barakanın yanına geldi. Alevlerin arasına giren baba 6 aylık kızını dışarı çıkardı; ancak bebek kurtarılamadı.

13 Ekim: Kayseri’nin Develi ilçesinde çadırda kalan mevsimlik tarım işçisi bir aile, kömür sobasını yakıp uykuya daldı. Gece geç saatlerde iki işçi mide bulantısı ve baş dönmesi şikâyetiyle uyanıp sağlık ekiplerini aradı. İhbar üzerine çadıra gelen ekipler, yaptıkları kontrollerde çadırda kalan 4’ü çocuk 7 kişinin sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlendiğini belirledi. Yaşları 9 ve 16 arasında değişen çocuklar ile aileleri hastaneye kaldırıldı.

14 Ekim: Mevsimlik tarım işçisi olarak ailesiyle Urfa’dan Eskişehir’e gelen 13 yaşındaki Gamze Kakız, Sakarya Nehri kıyısında ayağını yıkadığı sırada dengesini kaybederek suya düştü. Olayı görenlerin ihbarı üzerine bölgeye sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Ankara Emniyet Müdürlüğü Su Altı Grup Amirliği dalgıçlarınca yaklaşık bir saat süren çalışma sonucu sudan çıkarılan çocuğun cesedi hastane morguna kaldırıldı.