Eber’den geriye kırık sandallar kaldı. “Araştırmalarımız dikkate alınmadı” diyen Akademisyen Kesici’ye göre, gölü besleyen derelere yapılan barajlar ve sondaj çalışmaları kurumada önemli bir etken

Eber Gölü haritadan silindi

UĞUR ŞAHİN ugursahin@birgun.net @uugurs

Afyon il sınırını içerisinde yer alan Eber Gölü, kendisini besleyen su kaynaklarının kesilmesi üzerine tamamen kurudu. Gölden geriye kırık sandallar kaldı. Göl, endemik türler ve göçmen kuşların yuvalama alanı olmasından dolayı özeldi. Haritadan silinen, ülkenin en büyük 11’inci tatlı su kaynağı olarak bilinen Eber Gölü’ne ilişkin Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı, akademisyen Erol Kesici, BirGün’e konuştu. Kesici, özetle şunları söyledi:

♦ Araştırmalarımız dikkate alınmadı: Akşehir ve Eber gölleri, Akarçay Kapalı havzasında 3 milyon yıllık geçmişe sahip doğal göllerimizdi. Akşehir Gölü; yüzey alanı bakımından yurdumuzun 5’inci büyük doğal gölü iken 2009 yılında kurumuş ve haritadan silinmiştir. Eber Gölü, Akşehir Gölü’ne bir annenin yavrusuna bağlandığı ‘göbek bağıyla’ bağlı olan 11. büyük doğal gölümüzdü. Bizlerin 20 yıl öncesinden bu yana bilhassa bölgeye gidip yapmış olduğumuz araştırma sonuçları ve çözüm önerilerimiz dikkate alınmamıştır.

♦ Sondajlar önemli etken: İki doğal göl zamanla coğrafyadan silinmiştir. Yağmur 365 gün değil, 765 gün yağsa buraların tekrar Akşehir ve Eber Gölü olması mümkün değil. Gölü besleyen bu derelerin büyük bir kısmının önüne yapılan baraj ve göletler, gölü besleyen yer altı sularının azalmasına neden olan binlerce kuyu ve sondajlar göllerin kurumasında önemli bir etkendir. Göllerimizden, daha çok para kazanma projeleriyle; tarım alanları için yoğun su alımı, doğal yapısında yer almayan yabancı türlerin göle bırakılması ve aşırı su ürünleri avcılığıyla gölün yok olmasına neden olunmuştur. Aşırı su kaybıyla, ekolojik yapı ve biyolojik zenginliği yok edilen Akşehir ve Eber Gölü; günümüzde balıkçıların hububat yetiştirdikleri ve manda- küçükbaş hayvanların otlattıkları alanı halindedir.

♦Su kuşlarının yaşam ortamı yok oldu: Göllerin suları böyle vahşi sulama ve göl bütçesini düşünülmeden alınan sularıyla adeta boşaltılmıştır. Sonra ise neden olarak kuraklık denilmiştir. Su kuşlarının yaşam ortamı yok oldu, su kuşlarının kimi öldü, kimi de başka yaşam ortamı aradı ve bu durum kuşların üreme ve çoğalmasına çok olumsuz etkiledi.