Ölüm orucundaki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için meslektaşları İstanbul Adliyesi önünde yaptıkları açıklamada “Hastaneden taburcu edilerek özgürlüklerine kavuşturulması acil ve hayatidir” dedi.

Ebru ve Aytaç için meslektaşlarından destek: Zorla müdahale hak ihlali

Haber Merkezi

Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu, ölüm orucundaki tutuklu avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın durumuna dikkat çekmek amacıyla Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde açıklama yaptı.

Ebru ve Aytaç’ın zorla müdahale tehdidi altında tutulmaya devam edildiği belirtilen açıklamada, “İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nin vermiş olduğu hukuka aykırı bu kararın kaldırılması ve bir an önce meslektaşlarımızın hastaneden taburcu edilerek özgürlüklerine kavuşturulması acil ve hayatidir” denildi.

Açıklamayı Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu adına Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Sekreteri Nergis Tuba Aslan okudu.

Kurban bayramı öncesi apar topar verilen mahkeme kararı sonrasında, iki avukatın iki ayrı hastaneye kaldırıldığını ve bayram süresince de hak ihlalleri her geçen an katmerleşerek devam ettiğini söyleyen Aslan, “Bağışıklık sistemleri oldukça zayıflamış olan meslektaşlarımız, pandemi hastanesi olan ve yüksek risk altında olduğu belirtilen hastanelerde zorla tutulmakta, ciddi anlamda yaşamları tehlikeye atılmaktadır. Meslektaşlarımız bu koşullarda yaşamsal risk altında iken, ‘pandemi’ en temel haklarının kısıtlanmasına gerekçe yapılmıştır” diye konuştu. Aslan son olarak şu çağrıda bulundu: “Meslektaşlarımıza rızaları dışında bir tıbbi müdahalede bulunulması açıkça suçtur! Meslektaşlarımızın, sağlıklarının riske atılması kabul edilemez ve olası herhangi bir durumda bunun hukuki ve mesleki etik sorumluluğu oldukça ağırdır.”

TALEPLER DİKKATE ALINMALI

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi de adil yargılanma talebiyle açlık grevinde olan Avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın adil yargılanma taleplerinin dikkate alınması ve açlık grevlerinin, ölüm oruçlarının yaşanmayacağı bir ortam tesis edilmesi çağrısında bulundu. TTB Merkez Konseyi’nin açıklamasında, “Avukat Ebru Timtik ve Avukat Aytaç Ünsal’ın Sadi Konuk ve Kanuni Sultan Süleyman Hastaneleri’ne yatırıldığı avukatları tarafından basınla paylaşılmıştır. İlgili hastanede Avukat Ebru Timtik ve Avukat Aytaç Ünsal’ın hekimlerini bir kez daha Türk Tabipleri Birliği Etik