Economist: PKK, muhatap olana kadar çatışacak
İngiltere'de yayımlanan haftalık The Economist dergisinin son sayısında Türkiye'de artan çatışmalar ve gelişmeler ele alındı.
İngiltere'de yayımlanan haftalık The Economist dergisinin son sayısında Türkiye'de artan çatışmalar ve gelişmeler ele alındı.
Economist'te 'Tıkanan Açılım' başlığıyla yayımlanan makalede, Güneydoğu'ya yine "savaşın gölgesinin düşmeye başladığı" dile getirildi.
PKK'nin 25 yıllık savaşlarını tırmandırırken, son saldırılarda 16 kadar askerin öldüğü kaydedilen makalede, Halkalı saldırısıyla ilgili bilgilere de yer verildikten sonra, Carnegie Enstitüsü'nden Henri Barkey'nin şu görüşüne okuyucuya sunuluyor: "PKK'nin savaşı güneydoğunun dışına taşıması ilk kez gerçek bir risk."
Saldırılar nedeniyle Başbakan Erdoğan'ın üzerindeki baskının arttığını, MHP lideri Bahçeli'nin güneydoğuda OHAL ilan edilmesi yönünde çağrı yaptığını aktaran Economist, Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu'nun "Türkler ile Kürtler yollarını ayırmadan önce 'son bir çıkış kapısı'" şeklinde imalarda bulunduğunu da belirtiliyor. Tanrıkulu'nun geçtiğimiz yıl Erdoğan'ın "Kürt Açılımına" destek veren binlerce Kürt'ten biri olduğunu hatırlatan Economist, TRT Şeş'in açılması ve bir grup PKK'linin Habur'dan Türkiye'ye girişleri gibi gelişmelerin Kürtler nezdinde barış umudunu arttırdığını; buna karşın Habur'da yaşananların Türkleri öfkelendirdiğini belirtiyor. Economist, 'Açılım'a desteğin aralık ayında 7 askerin ölümüyle sonuçlanan PKK saldırısıyla daha da azaldığını dile getiriyor.
'AÇILIM YALAN'
The Economist'in makalesinde, BDP Diyarbakır İl Başkanı Nijad Yaruk'un içlerinde aktivist, siyasetçi ve seçilmiş BDP'li belediye başkanları da olan 1500 kişinin KCK operasyonlarıyla tutuklanmasının "Açılımın bir yalan olduğunu gösterdiği" şeklindeki yorumlarına da yer veriliyor.
PKK'nin hükümetin Kürtler nezdindeki popülaritesini düşürmek için hükümeti eski baskıcı yöntemleri kullanmaya doğru kışkırtmak istediğini savunan Economist, Erdoğan'ın açılımdan taviz verilmeyeceğini, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un da OHAL ilan edilmeyeceğini söylediğini ve Meclis'te TMK'de yapılacak değişiklikler hakkındaki görüşmelerin başladığını hatırlatıyor. Buna karşın kayıpların arttığına ve gelecek yılki seçimlerin de yaklaştığına dikkat çeken Economist, şu yorumda bulunuyor: "Erdoğan'ın daha fazla taviz vererek milliyetçi öfkeyi karşısına alması pek mümkün görünmüyor. Bunu yapsa bile, PKK çıtayı yükseltecektir, çünkü çözümün taraflarından biri olmak istiyor. Bu oluncaya dek de şiddet olaylarının sona ermesi muhtemel görünmüyor."