Eczacıbaşı’nın taşeron firması Sargın İnşaat’ta 243 işçi işten çıkarıldı. Direnişe başlayan işçiler, “İşimize geri dönene kadar mücadelemiz sürecek" dedi. Sendikadan, sanat ve kültür camiasına destek çağrısı yapıldı.

Eczacıbaşı’ndan daha güçlüyüz
Fotoğraf: BirGün

Aycan KARADAĞ

Eczacıbaşı Holding'e ait Esan Madencilik’in taşeron firması Sargın İnşaat, Balıkesir’in Balya ilçesindeki çinko ve kurşun madeninde çalışan 243 işçiyi işten çıkardı. Maden işçileri, işe geri dönmek için işletmenin kuzey sahasında Bağımsız Maden İş Sendikası’yla birlikte direnişe başladı.

Küçülme bahanesiyle işten çıkartılan işçilerden Uğur Meşe, “Bir ay önce işe girdim. Madem küçülmeye gideceklerdi, neden bir ay önce beni işe aldılar. Bunun izahı yok. Bütün işçiler mağduruz. Karakış başladı, kapıya koyulduk. Zaten geçim her gün daha da zorlaşırken şimdi ne yapacağız. Birçok işçi arkadaş şehir dışından geldi. Burada yeni düzen kurdu. Borca girdik. Ben başka işi bırakıp geldim. İşimizi geri istiyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz” diye konuştu.

SONUNA KADAR MÜCADELE

Üç ay önce işe başlayan Murat Kaynak da, “Kendi işimi bırakıp burada çalışmaya başladım. Bir ay sonra evimi Balıkesir’e taşıdım. Bunu da işverene sordum. ‘Tamam’ dediler. 60 bin TL kredi çektim. Bu süreçte çok borçlandım. Ailemin düzenini bozdum. Şimdi ise işten çıkartıldım. Sendikanın içeriye girmemesi için böyle bir karar aldıklarını düşünüyoruz. ‘Sendika istiyoruz’ dediğimiz günden beri bize büyük baskı var. Bu yüzden küçülmenin bahane olduğunu düşünüyoruz. İşlerimize geri dönene kadar mücadelemiz sürecek” dedi.

İŞÇİLERE BÜYÜK BİR BASKI VAR

Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Gökay Çakır da şunları dile getirdi: “243 madenciyi haksız, hukuksuz bir şekilde işten çıkartıldı. İşten çıkartmaların ardından direniş başlattık. Bu kararı kabul etmiyoruz. Burada işçilere büyük bir baskı var. Eczacıbaşı işçi ve sendika düşmanlığı yapıyor.”

SANAT CAMİASINA ‘ECZACIBAŞI’ ÇAĞRISI!

Bağımsız Maden İş, Eczacıbaşı’nın işten çıkarılan madenciler için sanat ve kültür camiasına çağrı yaptı. Şirketin 243 madencinin emekleri ile kültür ve sanat fonlaması yaptığına dikkat çekilen çağrıda şu ifadelere yer verildi: “Madencilerin tarafında durun, onların seslerini yaygınlaştırın. Eczacıbaşı’nın iki yüzlü davranmaması gerektiğini haykırın. Bir destek tweeti atın. Eczacıbaşı Holding yöneticilerini arayın ve bu durumu sorun. Vaktiniz olursa maden önüne gelin sıcak çayımızdan için. Sadece öldüğümüzde değil direndiğimizde de madenciye sahip çıkmanızı talep ediyoruz.”