Eczacıbaşı Esan Madencilik’in taşeron firması Sargın İnşaat madeninde çalışan 243 işçi, küçülme bahanesiyle işten çıkarıldı. Karara karşı direnişe başlayan işçiler, “İşimize geri dönene kadar mücadelemiz sürecek ” diyor.

Eczacıbaşı’nda işçi kıyımı: İşimize geri dönene kadar mücadelemiz sürecek

Aycan KARADAĞ

Eczacıbaşı Topluluğu’na ait Esan Madencilik’in taşeron firması Sargın İnşaat, Balıkesir’in Balya ilçesindeki çinko ve kurşun madeninde çalışan 243 işçiyi işten çıkardı. Maden işçileri, işe geri dönmek için işletmenin Kuzey sahasında Bağımsız Maden İş Sendikası’yla birlikte direnişe başladı.

İşçilerden Uğur Meşe ise yaklaşık 1 ay önce işe girdi. Küçülme bahanesiyle işten çıkartılma sebebini kabul etmediğini söyleyen Meşe, “Madem küçülmeye gideceklerdi, neden bir ay önce beni işe aldılar. Bunun izahı yok. Bütün işçiler mağduruz. Kara kış başladı, kapıya koyulduk. Zaten geçim her gün daha da zorlaşırken şimdi ne yapacağız… Birçok işçi arkadaş şehir dışından geldi. Burada yeni düzen kurdu. Borca girdik. Ben başka işi bırakıp geldim. Bunu düşünen yok… Bizler işimizi geri istiyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz” diye konuştu.

3 ay önce işe başlayan işçi Murat Kaynak da, “Kendi işimi bırakıp burada çalışmaya başladım. Bir ay sonra evimi Balıkesir’e taşıdım. Bunu da işverene sordum. ‘Tamam’ dediler. 60 bin TL kredi çektim. Bu süreçte çok borçlandım. Ailemin düzenini bozdum. Şimdi ise işten çıkartıldım. Sendikanın içeriye girmemesi için böyle bir karar aldıklarını düşünüyoruz. ‘Sendika istiyoruz’ dediğimiz günden beri bize büyük baskı var. Bu yüzden küçülmenin bahane olduğunu düşünüyoruz. Bundan dolayı direnişe başladık. İşlerimize geri dönene kadar mücadelemiz sürecek” dedi.

İŞÇİLERE BÜYÜK BİR BASKI VAR

Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Gökay Çakır da şunları dile getirdi: “243 madenciyi haksız, hukuksuz bir şekilde işten çıkartıldı. İşten çıkartmaların ardından direniş başlattık. Bu kararı kabul etmiyoruz. Burada işçilere büyük bir baskı var. Eczacıbaşı işçi ve sendika düşmanlığı yapıyor.”

MADENCİYE SAHİP ÇIKMANIZI TALEP EDİYORUZ

Öte yandan sendika, sanat ve kültür camiasına sosyal medyadan çağrıda bulundu. Açıklamada, “Türkiye’nin sanat ve kültür üreticileri, Eczacıbaşı 243 arkadaşımızın ceplerinden çalınanlarla sizi finanse ediyor. Madenci çocuklarının haklarından çalarak kültür taşıyıcısı ve koruyucusu bir sermaye grubu imajı veriyor. Bu vicdansızlıktır, ahlaka uymaz, Hiçbir değere uymaz. İşçinin kıdemine, ihbarına çökerek işçimim sendikalaşma hakkını gasp ederek ‘kültürlü’ gözükmeye çalışıyor Eczacıbaşı grubu. Sendikamız en başından itibaren diyalogla çözüm istiyor. Esan yetkilisine de görüşme talebimizi ilettik. Yoksa kapısından hiçbir güç bizi ayıramaz. Sevgili sanat, kültür, basın camiası sizden ricamız Eczacıbaşı’nı sıkıştırın, madencilerin tarafında durun, onların seslerini yaygınlaştırın. Eczacıbaşı’nın ikiyüzlü davranmaması gerektiğini haykırın. Bir destek tweeti atın. Eczacıbaşı yöneticilerini arayın bu durumu sorun. Vaktiniz olursa maden önüne gelin sıcak çayımızdan için. Sadece öldüğümüzde değil direndiğimizde de madenciye sahip çıkmanızı talep ediyoruz” denildi.

Eczacıbaşı Topluluğu ise konuya ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.