En son 2008'de miting düzenleyen eczacılar, 14 yıl aradan sonra yeniden büyük bir miting hazırlığında. Eczacı odalarının yöneticileri, mitingden sonraki adımın da eczacıların iş bırakması olacağını açıkladı.

Eczacılar büyük mitinge hazırlanıyor
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

İlaç yokluğu, eczacıların rutin ödemelerini dahi yapamayıp borç sarmalına girmeleri gibi sorunların her geçen gün daha da büyümesi, eczacıları 14 yıl sonra tekrar büyük bir miting hazırlığına soktu.

Geçen ay Türk Eczacıları Birliği ve 54 bölge czacı odası’nın başkanları ortak bir açıklama yapmış; sektörde yaşanan ekonomik sorunların ve ilaç krizinin görmezden gelindiğini vurgulayarak kademeli eylem planı uygulayacaklarını bildirmişlerdi.


İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Pınar Özcan, Sözcü’ye yaptığı açıklamada, “Ülke genelindeki tüm eczacılar ekim ayı ortası gibi ortak bir miting düzenleyecek. Ülkedeki 54 eczacı odasının tamamının katılacağı bu miting muhtemelen Ankara’da olacak” dedi. Böylece eczacılar, 21 Aralık 2008’de Ankara’da düzenledikleri Büyük Eczacı Mitingi’nden sonra, eczacılık tarihindeki ikinci büyük mitingin hazırlığı içine girmiş oldu.

Düzenlenecek mitingden sonraki eylem planı ise, eczacıların iş bırakması olacak. Özcan, “Eylem planımızı aşama aşama uygulamaya devam edeceğiz. Bu, iş bırakmaya kadar gidecek bir süreç” dedi ve iş bırakma tarihlerinin henüz belli olmadığının, süreç içinde belirleneceğinin bilgisini verdi.

MESLEĞİ BIRAKIYORLAR

Özcan, “Ekonomideki sıkıntılar bizim için hiç bu kadar yakıcı olmamıştı. Mesleği bırakanların sayısı arttı. Eczanesini devreden, mesleği bırakan arkadaşlarımız çok fazla” diye konuştu. Geçen ay eczacılardan yapılan ortak açıklamada, eczacıların en temel işletme giderlerini dahi karşılayamaz duruma geldikleri vurgulanmış; iki eczaneden birinin kapanma tehlikesi yaşadığı ve eczane iflaslarının başlamasının an meselesi olduğu belirtilmişti.

BULUNAMAYAN İLAÇ ARTTI

Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı ise, her 2 eczaneden birinin kapanma eşiğinde olduğunu aktardı. İlaçtaki yokluk oranının ise bir ayda yüzde 15’ten 17’ye çıktığını, halk sağlığını etkileyen bu sorun nedeniyle hastalarla karşı karşıya kaldıklarını anlattı. Özellikle ithal kalemlerde görülen bu yokluğun aşılması için sanayicilerin yeni bir zam talebinde bulundukları duyumunu aldıklarını belirten Ercanlı, sorunun fiyat artışlarıyla çözülebilecek geçici bir sorun olmadığının altını çizdi.

Eczacılık tarihinin en geniş katılımlı mitingi, 21 Aralık 2008 pazar günü Ankara’da Kolej Meydanı’nda gerçekleşmiş; mitinge eczacılık fakültesi öğrencileri, akademisyenler ve dağıtım kuruluşlarının çalışanları da katılmıştı. O dönem ‘devrim’ diye nitelenen sağlıkta dönüşüm programının eczacılık mesleği üzerinde yarattığı tahribat, eczacıların bu mitingi düzenlemelerinin ana nedenlerinden birini oluşturmuştu.