İstanbul Eczacı Odası olağan

ESRA CENGİZ / İstanbul Eczacı Odası olağan kongresi 25 Eylül'de gerçekleştirilecek. 4385 üye ile Türkiye'nin en büyük eczacı kitlesine sahip Oda'nın yeni yönetimi de bu kongre ile belirlenecek. Halen başkanlık görevinde bulunan Zafer Kaplan Çağdaş Eczacılar Grubu adına tekrar aday gösterilirken, üç grubun ittifakı ile oluşturulduğu belirtilen Gelişim Grubu Ahmet Çimer'i aday gösterdi. Kaplan seçimlere ilişkin sorularımızı yanıtladı.

»Bu yıl ki seçimlerin geçen seneye göre farkı nedir?
Biz yine Çağdaş Eczacılar Grubu olarak seçimlere giriyoruz. Her dönem karşımıza çıkan farklı gruplar olmuştur. Geçen yıl da üç grup vardı rakibimiz olan: AKP ile ilişkisi olan Dayanışma Grubu, geçmişte bizimle ilişkisi olup sonradan farklı tercihlere yönelen Ulusal Eczacılar Grubu ve sağ muhafazakâr İdealist Eczacılar Grubu. Bu gruplar ilk defa bu yıl Gelişim Grubu olarak birleşti ve tek aday gösterdi.

»Çağdaş Eczacılar Grubu olarak nasıl bir yönetim anlayışınız var?
Bizim mesleki konulara, ülke sorunlarına bakışımız toplumcu bir bakıştır. Kamu yararını gözeten bir yaklaşımımız var. Sağlığın ve ilacın insanın en temel hakkı olduğunu savunarak, bunların bir kâr aracı olarak kullanılmasına karşı çıkmaktayız. Bu sebeple bizim bu bakış açımızdan rahatsız olan gruplar her zaman karşımıza çıkmaktadır.

»Bu yıl farklı yapılara sahip bu üç grubun birleşmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu ittifakın arkasında siyasi iktidarın ciddi çabası var. Türkiye Eczacılar Birliği Başkanı ve ilaç dağıtım sermayesinin de bu grupları desteklediğini biliyoruz. Çünkü bu gruplar dünyaya farklı bakan, ilkesel olarak bir araya gelmeleri mümkün olmayan gruplar. Bu tür ittifaklar ancak bir çıkar birliği ile sağlanır. Büyük hastanelerin karşısında eczanesi olan, bizim uygulamamı z olan yatan hasta reçete dağıtım sisteminden rahatsız olanların listenin omurgasını oluşturduğunu görüyoruz.

»Yatan hasta reçete dağıtım sistemini açıklar mısınız?
Hastanelerde yatan hastaların reçetelerinin, bu hastanelerin hemen karşısındaki eczanelere gittiğini biliyorduk. Bu haksız ve istismara açık bir durumdu. Bunu ortadan kaldırmak için bu reçetelerin bölge eczanelerine eşit miktarda dağıtılmasını sağladık. Bu uygulama ile hem hastane yönetimleri rahatladı hem de etik bir düzen sağlandı. İşte bundan rahatsız olanlar bu grubun omurgasını oluşturuyor.

»Siyasi iktidarın seçimlere müdahale ettiğine ilişkin iddialarınız var..
İlk defa yine bu seçimde karşılaştığımız bir durum söz konusu. Bölgelerden gelen duyumlara göre siyasi iktidarın ilçe teşkilatlarından olan kişilerin ya da yandaşlarının mahalle mahalle gezerek eczacıları Gelişim Grubu'na oy vermeye çağırdığını duyuyoruz. Siyasi iktidar kendisine karşı çıkmayacak bir oda oluşturma çabasında.

»Çağdaş Eczacılar adına önce Kürt milliyetçisi olduğu edilen Rafet Şahin'in aday gösterildiği,bunun üzerine bu grupların birleştiği iddia ediliyor..
Doğru değil bu iddia. Rafet Şahin Ağrılı'dır ancak Kürt milliyetçisi değildir. Şahin daha aday olmadan bu gruplar bu tür bir spekülasyon yarattı ve Şahin adaylığını bile koymadı. Kendi içimizdeki demokratik kurumların ortak kararıyla ben aday oldum.

»Üçlü ittifakın içinde bir ilaç dağıtım şirketinin de ismi geçiyor...
Hedef Ecza bir dağıtım tekeli. Aldığımız duyumlara göre onlar da bu kurguya katılmışlardır. Dağıtım sermayesi, ilaç sermayesi daima siyasi iktidarın yanındadır, aslan payını kapmak için. Siyasi iktidarla iyi geçinirler ve iktidarı rahatsız eden kurumlara da karşı çıkarlar.

»Seçimlerden nasıl bir sonuç çıkacak size göre?
İstanbul'daki eczacılarımız bu müdahalelerden son derece rahatsızdırlar. Bu tepkiler onları etkilemektedir. Biz Çağdaş Eczacılar Grubu olarak dürüst yönetim ve mutlaka halkın sağlığına yönelik ilkelerimiz için mücadele ediyoruz. Biz eczacılarımıza güveniyoruz. Zaten bu üç grubun bir araya gelmesinin sebebi de bu. İstanbul eczacılarının sağduyusuna ve demokrasi kültürüne olan inancına güveniyoruz.

‘Küçük eczaneler yok olacak eczacılar zinciri kurulacak’
 Eczacılar Odası seçiminde farklı siyasi yapılardaki üç ayrı grubu birleştirerek tek aday arkasında birleştirdiği öne sürülen Hedef Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Türkiye ilaç dağıtım pazarının yüzde 40'ını elinde bulunduruyor. Yurt genelinde 30 deposu var, 17.000 eczane ve 8.500 markete dağıtım yapıyor. Şirketin araç sayısı 1.262, çalışan sayısı 4.268. Bu satış performansıyla Türkiye'de birinci, Avrupa'da 7., dünyada 19. sırada. Çağdaş Eczacılar grubu, önümüzdeki seçim için karşılarında üç grubun birleşmesini sağlayan Hedef Holding'in zincir eczane yapısını kurabilmek için böyle bir girişimde bulunduğunu ve amaçlarının marketler zinciri gibi eczaneler zinciri kurabilmek olduğunu öne sürüyor. Bu uygulamanın şu an yasayı delerek yapıldığına dikkat çeken çağdaş eczacılar muvaza denilen bu yöntemle tek eczacının diplomasıyla 10'larca eczane açılmak istendiğini belirtiyor. İslamcı, MHP'li ve ulusal solcuları bir araya getiren bu amacın küçük eczaneleri mahfedeceği ve ortadan kaldıracağı belirtiliyor.