İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Sarıalioğlu, bugünden itibaren eczanelerden ücretsiz maske dağıtımına başlanacağını açıkladı. Sarıalioğlu, "Sağlık Bakanlığı 20-65 yaş arası vatandaşın telefonlarına bir kod numarası gönderecek. Vatandaşlar da bu kod numarası ve TC kimlik numaralarıyla herhangi bir eczaneden ücretsiz maskelerini alabilecek" dedi

Eczanelerden ücretsiz maskeler ne zaman ve nasıl alınacak?

İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu, eczanelerdeki ücretsiz maske dağıtımına ilişkin merak edilen soruları yanıtladı.

Habertürk'ten Esra Boğazlıyan, Zafer Cenap Sarıalioğlu'na eczanelerden ücretsiz maskelerin ne zaman dağıtılacağına ilişkin şunları söyledi:

NE ZAMAN VE NASIL ALINACAK?

"Sağlık Bakanlığı, 3 büyük dağıtım kanalımıza sevkiyatı tamamlamak üzere. İstanbul Ecza Koop. Selçuk Ecza ve Allians Ecza’ya sevkiyat tamamlanır tamamlanmaz 2.5 milyon maske dağıtılacak. Bu üç depoya sevkiyat tamamlandıktan sonra Sağlık Bakanlığı 20-65 yaş arası vatandaşın telefonlarına bir kod numarası gönderecek. Vatandaşlar da bu kod numarası ve TC kimlik numaralarıyla herhangi bir eczaneden ücretsiz maskelerini alabilecek. Bugünden itibaren eczanelerden vatandaşa ücretsiz maske dağıtımı başlayacak. 10 gün için kişi başı 5 maske. Bu maskeler günlük, normal cerrahi maskeler."

BENZER UYGULAMA ANKARA'DA NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Ankara ve diğer şehirlerde ne zaman başlayacak maske dağıtımına ilişkin de konuşan Cenap Sarıalioğlu, Ankara’daki dağıtım kanallarına da bugün itibarıyla Sağlık Bakanlığı tarafından maskelerin ulaştırılacağını ve ardından da yurttaşa eczaneden dağıtıma başlanacağını söyledi ve ekledi: "Sonra da diğer şehirlerde dağıtım yapılacak."

"ECZANEDE KORONA TESTİ YAPILMASI DOĞRU DEĞİL"

'Eczanede korona testi olur mu? tartışmalarına değinen Sarıalioğlu, “Testlerin eczanelerde yapılması ya da kişilerin testleri temin ederek kendi kendine yapması doğru yöntem değil. Tüm bilgiler devlet tarafından toplanmalı. En önemlisi test sonucundaki pozitif devletle paylaşılması ve vakanın etrafının izole edilmesi. Bu nedenle korona testinin mutlaka hastanede, Sağlık Bakanlığı denetiminde yapılması gerekli. Eczanede ya da başka bir yerde test olmaz" diye konuştu.

"20 ECZANEYE VİRÜS GİRDİ, 7-8 MESLEKTAŞIMIZ POZİTİF"

"Riskli gruptayız. Eczaneden İçeri giren kişinin pozitif mi negatif mi olduğunu bilme şansımız yok" diyen Sarıalioğlu, "Şu ana kadar bize ulaşan bilgilere göre İstanbul’da 20 eczaneye virüs girdi. 7-8 meslektaşımız pozitif. Tabii eczane çalışanlarından da vakalar var. Bir arkadaşımız yoğun bakımda. 5200 eczaneye tulum, siperlik gönderdik. Toplamda 20 bin tulum ve siperlik gönderdik. Ancak bunu kendi imkanlarımızla sürdürmemiz çok zor. Sağlık Bakanlığı’ndan tulum ve siperlik talebinde bulunduk" dedi.