Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazarlarından Aslı Erdoğan'ın gözaltı alınması 150 yazar tarafından protesto edildi.

Edebiyatçı arkadaşlarından Aslı Erdoğan’a mesaj: ‘Yanındayız’

BURAK ABATAY / burakabatay@birgun.net
@abatayburak

Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazarlarından Aslı Erdoğan, Özgür Gündem’in kapatılması sonrasında gözaltına alındı. Erdoğan, gözaltında tutulduğu Atışalanı nezarethanesinden savcılık sorgulaması için Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi

Bu gelişmelerin yanı sıra ise edebiyat camiasından birçok yazar Cezayir Restaurant’da bugün düzenledikleri toplantı ile Aslı Erdoğan’a ‘Yanındayız’ mesajı verdi.

Daha önce “Kobane İçin Bir Cümle” ve “Barış İçin Edebiyatçılar İnsiyatifi” toplantılarında da yer alan birçok yazar ve Aslı Erdoğan’ın annesi, toplantıda Aslı Erdoğan’ın serbest bırakılması gerektiğini ifade ettiler.

Aslı Tohumcu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda, Murat Uyurkulak, Murat Özyaşar, Irmak Zileli, Mehmet Said Aydın, Seray Şahiner ve Sema Kaygusuz gibi isimler yanı sıra Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz de toplantıya katıldı.

Toplantıda konuşmacı olarak yer alan şair Mehmet Said Aydın, Aslı Erdoğan’ın özgeçmişini anlatarak konuşmasına başladı. ‘Barış İçin Herkes’ toplantısında da beraber konuştuklarını hatırlatan Aydın, Erdoğan’ın oradaki konuşmasından söz etti. Erdoğan’ın muhalif bir basın kuruluşunun danışma kurulunda olduğundan dolayı gözaltında olduğunu ifade eden şair Aydın, “Hepiniz Turgut Uyar’ı çok seviyorsunuz ama hâlâ Uyar’ın Yokuş Yol’a şiirindeki devlete inanıyorsunuz” dedi.

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Başkanı Mustafa Köz ise “TYS olarak Aslı Erdoğan’ın yanındayız. Aslı Erdoğan’ın mahkemeye sevki, özgürlüğü ile sonuçlanacak” dedi.

Toplantıya katılan yazarlardan Sema Kaygusuz, Aslı Erdoğan’ın yazılarının bir vicdanının olduğunu söyleyerek, “Aslı Erdoğan’ın, Kürt toplumunun yanında durmasının bir anlamı var. Barış ve vicdan kelimelerine sahip çıkıp bu çağrıları katmanlandırmalıyız” dedi.

Yazar Murat Uyurkulak ve Seray Şahiner de toplantıda söz alarak dayanışma çağrısında bulundular. Şahiner, “Aslı Erdoğan, CERN’de fizikçilik yapmış biri. Ve bir daha anlıyoruz ki atomu parçalamak, önyargıları parçalamaktan daha kolaymış” dedi. Murat Uyurkulak ise “Olan bitenin tek adam faşizmine gittiğini ve bunun karşısında bütün muhalif güçlerin sesini daha gür yükseltmesi lazım” dedi.

edebiyatci-arkadaslarindan-asli-erdogan-a-mesaj-yanindayiz-175422-1.

Aslı Erdoğan’ın annesi: “Aslı, siyahlardan bahsederken de bunu yapıyordu”

Toplantıya katılan Aslı Erdoğan’ın annesi Mine Aydostlu da toplantıda söz aldı. Aydostlu yaptığı konuşmada, “Aslı Erdoğan’ın Boğaziçi’ni bitirip daha sonrasında ise CERN’deki fizikçiliğini de sorgulamak isterim. Sonrasında Türkiye’ye dönüp yazarlık yapmaya karar verdiğinde başına neler gelebileceğini bildiğini ve bunları göze alarak geldiğini” söyledi.

Mine Aydostlu, Erdoğan’ın Türkiye’de siyahların öldürüldüğü ve potansiyel suçlu olarak görüldüğü dönemde de çok defa yazılar yazdığını anımsattı ve “Siyahlardan bahsederken de bu vicdanlı duruşunu sergiliyordu. Şimdi ise Özgür Gündem’in yanında. ” dedi.

Aydostlu konuşmasını bitirirken, “İlk defa böyle bir kalabalığa sesleniyorum. Bunun için duygulandım ve mutluyum. Çünkü ben Aslı’nın bu kadar çok arkadaşının olduğunu bilmezdim. Meğer Aslı yalnız değilmiş” şeklinde konuştu.

149 isim 'Aslı Erdoğan yalnız değildir!' dedi

149 isim “Özgür Düşünce Susturulamaz! Aslı Erdoğan Yalnız Değildir!” başlıklı metinle gözaltındaki Aslı Erdoğan’ın yanında olduklarını duyurdu.

Cezayir Toplantı Salonu’nda açıklanan metinde şunlar ifade edildi:

“Biz o sesi sahipleniyoruz”

“Bir darbe teşebbüsünden kurtulan Türkiye şimdi sonu gelmeyen bir baskı rejiminin içine sürükleniyor.

“Gazeteciler, akademisyenler ve yazarlar işten atılıyor, tutuklanıyor, işkenceye maruz kalıyor.

“Son hedeflerden biri de yazar Aslı Erdoğan oldu.

“Onun sesini susturmayı amaçlayan baskı, özgür düşünceye yönelmiş demektir.

“Biz o sesi sahipleniyoruz.

“Tercih yapması gerekenler, yazarlar değil yöneticilerdir. Baskı ve zulümle mi yaşam sürecekler, yoksa demokrasi ve kardeşliği mi seçecekler?

“Bizler demokrasiden, kardeşlikten ve barıştan yana durmaya, olmamız gerektiği gibi özgür düşüncemizi söyleyip yazmaya devam edeceğiz.”

İmzacılar

Ali Arda, Ahmet Coşkun, Ahmet Güneş, Ahmet İnsel, Ali Aydemir, Ali Murat İrat, Ali Özgür Özkarcı, Altay Öktem, Anıl Mert Özsoy, Anıl Nişancalı, Aslı Tohumcu, Asuman Kafaoğlu-Büke, Asuman Susam, Ata Egemen Çakıl, Aydın Engin, Ayfer Tunç, Ayşegül Devecioğlu, Ayşegül Tözeren, Barış Özkul, Belma Fırat, Bora Abdo, Buket Uzuner, Burhan Sönmez, C. Hakkı Zariç, Can Dündar, Cevat Çapan, Cihat Duman, Çağlayan Çevik, Çiğdem Mater, Defne Suman, Deniz Durukan, Deniz Faruk Zeren, Deniz Tunç, Dinçer Güçyeter, Doğan Yarıcı, Doğu Yücel, Doğuş Sarpkaya, Elçin Poyrazlar, Elif Şafak, Emrah Polat, Enver Ercan, Eray Aytimur, Ercan Kesal, Ercan Mehmet Erdem, Erdoğan Zamur, Eylem Ata, Eyüp Burç, Fergun Özelli, Feryal Saygılıgil, Fırat Pürselim, Figen Öcal, Figen Şakacı, Filiz Özdem, Firuze Engin, Gaye Boralıoğlu, Gerrit Wutsmann, Gonca Özmen, Gönül Kıvılcım, Gunvald A. İms, Gürsel Korat, Hakan Bıçakçı , Hasan Özkılıç, Hasan Sever, Haydar Ergülen, Hayri K. Yetik, Hikmet Hükümenoğlu, Hüseyin Bul, Hüsnü Arkan, Irmak Zileli, İbrahim Adıgüzel, İmre Török, İnci Aydın Çolak, İsahag Uygar Eskiciyan, İsmail Mert Başat, İsmail Pelit, Jale Sancak, Kemal Gökhan Gürses, Kerem Görkem, Koray Löker, Lal Laleş, Levent Cantek, Mehmet Bilal Dede, Mehmet Said Aydın, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Melih Ergen, Meltem Gürle, Menekşe Toprak, Meryem Coşkunca, Metin Avdaç, Michael Gratz, Mine Soysal, Murat Belge, Murat Meriç, Murat Özyaşar, Murat Sayan, Murat Şevki Çoban, Murat Uyurkulak, Murathan Mungan, Musa Yazıcı, Mustafa Orman, Müge İplikçi, Müslüm Yücel, Namık Kuyumcu, Nermin Yıldırım, Neslihan Önderoğlu , Neşe Yaşın, Nurdan Gürbilek, Osman Çakmakçı, Oya Baydar, Ömer Laçiner, Ömer Türkeş, Önder Birol Bıyık, Özgen Seçkin, Özgür Ovacık, Sabine Adatepe, Schirin Nowrousian, Selçuk Erez, Selim Temo, Sema Kaygusuz, Semih Gümüş, Seray Şahiner, Serkan Türk, Sevim Korkmaz Dinç, Sibel Oral, Sibel Öz, Simla Sunay, Sine Ergün, Suna Aras, Suzan Geridönmez, Şener Özmen, Şeyhmus Diken, Tamer Öncül, Tanıl Bora, Tayfun Pirselimoğlu, Tekgül Arı, Türker Ayyıldız, Utku Özmakas, Ümit Kıvanç, Ümit Yaşar Işıkhan, Vecdi Erbay, Vedat Özdemiroğlu, Yalçın Tosun, Yasemin Yazıcı, Yavuz Ekinci , Yetvart Danzikyan, Yılmaz Varol, Yiğit Bener, Yusuf Yeşilöz, Zeynep Uzunbay.