Edebiyatın süper ikilisi

KADİR İNCESU

Aytül Akal ve Mavisel Yener edebiyatımızın üretken isimleri olarak dikkat çekiyor. Akal’ın 144, Yener’in ise 121 yayımlanmış kitabı var. Akal ile Yener bireysel çalışmalarının yanı sıra birlikte yazdıkları kitaplarla yalnız okurlarının değil edebiyat dünyasının da ilgisini çekiyor. 16 yılda yaklaşık 25 kitaba imza atan ikili ile birlikte yazma serüvenlerini konuştuk.

► Ortak kitap fikri nasıl doğdu?
Aytül Akal:
2002’de Cumhuriyet gazetesindeki yazılarımı bırakarak okurlarımla vedalaşmıştım, kendi çalışmalarıma ağırlık vermek için… Vedamın, Cumhuriyet Kitap Eki’nde yayımlandığı ocak ayının ilk Perşembe günü iş yerime bir telefon geldi. Küçük bir kız bir yandan konuşuyor, bir yandan da hıçkırarak ağlıyor: “Aytül Akal neden bıraktınız, bırakamazsınız Cumhuriyet gazetesini…”

Küçük okuruma nedenini anlatmaya çalışıyorum, bir türlü ikna edemiyorum. Zar zor telefonu kapattı. Az sonra yeniden bir telefon… Arayan çocuğumuzun adı Ihlara idi. Telefon çalınca efendim Ihlara diye açtım. Telefonda Mavisel Yener vardı. Kitaplarını biliyordum fakat yüz yüze tanışmamıştık. “Kızım sizi rahatsız ediyor mu? Çok ağlıyor, bugün okula gitmedi,” dedi. Meğer Ihlara, Mavisel Yener’in kızıymış. Birbirimizi ismen biliyorduk, fakat yüz yüze tanışmamıştık. Mavisel Yener ile başladık sohbet etmeye… Hep arkadaşmışız gibi.

Sonraki günlerde 16 sayfa olarak planlanan bir kitaba girecek ay konulu şiirlerini yolladı, okumam için.

O kadar güzel şiirlerde ki… Çok etkilendim. Bu şiirleri 16 sayfalık bir kitaba sıkıştırmamasını, çok ilham verici şiirler olduğunu söyledim. Ay ile ilgili her şeyi yazdığını söyleyince, şiirlerine nazire yaparak yazdığım şiirleri yolladım kendisine. O da benim şiirlerime nazire olarak şiirler yazdı. Bu çalışmayı bir eğlenceye dönüştürdük. Böylece ilk kitabımız Mavi Ay olarak yayımlandı.

edebiyatin-super-ikilisi-516595-1.

► Nasıl bir yazım süreci yaşıyorsunuz?
Mavisel Yener:
Aytül Akal İstanbul’da yaşıyor ben İzmir’de yaşıyorum. Çalışmalarımızı elektronik posta aracılığıyla yapıyoruz.

► Çalışmalarınız sonraki süreçte nasıl bir yol izledi?
M.Y.:
Mavisel’in “Mavi”si Aytül’ün “Ay”ı bir araya gelerek ilk kitabımızı yayımladıktan sonra başka şiir kitaplarımız da yayımlandı. Öykü ve şiiri bir arada denedik. Sonraki süreçte birlikte roman yazmaya karar verdik. Olmazsa eğleniriz, dedik. Böylece “Kayıp Kitaplıktaki İskelet”in ilk kitabı çıktı ortaya…

► Zor olmadı mı?
M.Y.:
“Kayıp Kitaplıktaki İskelet”in her sözcüğünde ikimizin de emeği var. Yani bir bölümünü o, bir ben yazmadım. İkimiz de her tümce, her sözcük üzerinde tartıştık.

edebiyatin-super-ikilisi-516599-1.

► Okurlarınızın tepkisi ne oldu?
M.Y.:
Başlangıçta okurlarımız da, yazar arkadaşlarımız da hangi bölümü kimin yazdığını bulmaya çalıştı. Halbuki çok yersiz bir çabaydı. Çünkü ikimizin de emeği vardı, her harfinde… Kitap, onun bölümü, bunun bölümü olarak değil, bir bütün olarak düşünülmeli. Okurlarımız bu durumdan çok memnun aslında. Birlikte şiir kitabımız çıktıktan sonra, “Biz de beraber şiir yazdık,” diyerek bize getiren çocuklar oldu. Aslında böylece bir takım çalışmasının nasıl yapılacağının da bir örneği verilmiş oldu. Yaptığımız söyleşilerde hep, “Kavga etmiyor musunuz?” diyorlar. Tabii ki fikir ayrılıklarımız oluyor, fakat birbirimize olan saygımız sevgimizin önüne geçiyor.

A.A.: Biliriz ki, tartışmamıziyiyi, güzeli bulmak için… Ben Mavisel Yener’e çok güvenirim. Aramızda çatışma olmaması bu güvenden kaynaklanıyor.

► Birlikte çalışmanız bireysel çalışmalarınızı nasıl etkiledi?
M.Y.:
Bugüne kadar birlikte yaptığımız çalışmaların, bireysel üretimlerimizi etkilemediğini düşünüyoruz. Birlikte bir kitap yazacağımıza, yalnız iki kitap yazarım düşüncesi olmadı. İkimiz de üretken yazarlarız.

***

Ortak kitaplar

Şiir
♦ Mavi Ay (Uçanbalık)
♦ Denizin Büyüsü (Uçanbalık)
♦ Kar Sesi (Uçanbalık)
♦ Kus Uçtu Şiir Kaldı (Uçanbalık)
♦ Şiirimi Kedi Kaptı (Uçanbalık)
♦ Ay Kaç Yaşında (Uçanbalık)
♦ Kaç Güneş Var (Uçanbalık)
♦ Şaşkın Şiirler (Bilgi)
♦ Zıplayan Şiirler (Bilgi)
♦ Uçan Şiirler (Bilgi)
♦ Balığım Şiir Yazdı (Mandolin)
♦ Reçelli Şiirler (Redhouse)

Öykü-şiir
♦ Kırmızı Semsiye (Uçanbalık)
♦ Öykü Yazmayı Seviyorum (Bilgi)

Roman
♦ Kayıp Kitaplıktaki İskelet-1 (Tudem)
♦ Kayıp Kitaplıktaki İskelet-2 /Yaşayan Ölüler (Tudem)
♦ Kayıp Kitaplıktaki İskelet-3 /Fare Sarayı (Tudem)

Resimli Kitap
♦ Hastanede Şenlik Var (proje)
♦ Uçan Nine (Doğan Egmont)
♦ Bu Ne Biçim Armağan? (Dogan Egmont)
♦ Bu Ne Biçim Sunum? (Dogan Egmont)
♦ Bu Ne Biçim Yarışma? (Dogan Egmont)
♦ Bu Ne Biçim Bebek? (Dogan Egmont)
♦ Uçan Dede (Yayıma hazırlanıyor)

Anı
Okul Anıları (Yayıma hazırlanıyor)