Leva’nın Türk Lirası karşısında yükselmesiyle birlikte alışveriş yapmak için Edirne'ye geldiklerini ifade eden Bulgar turist Angelina Yordanova, elbiseden peynire kadar bütün ihtiyaçlarını kentten karşıladıklarını ifade etti. Buna karşın Edirneli emekli yurttaş Aziz Özdil, "Eskiden, alım gücümüz daha fazlaydı, şimdi azar azar almaya çalışıyoruz" dedi. Tekirdağ’dan Edirne’ye gelen pazarcı esnafı Burak Karagüloğlu ise pazarın yüzde 99’unun Bulgar turistlerden oluştuğunu söyledi.

Edirne'de iki manzara: Turist poşet taşıyamıyor, yurttaş azar azar alıyor
Fotoğraf: İHA

Türk Lirası'nda değer kaybı nedeniyle 1 Bulgaristan Levası, 10 liraya dayandı. Sınır kenti Edirne’de pazarın büyük bir kısmı Bulgar turistlerden oluşuyor.

Alışveriş için gelen turistler ihtiyaçlarının çoğunu Edirne'den karşıladığını belirtirken Edirneli yurttaşlar ise alışveriş yapamadıklarını, alım güçlerinin düştüğünü ifade etti.

İHA’nın aktarıdığına göre, Bulgar turistler, sabahın erken saatlerinden itibaren kendi araçlarıyla ve tur otobüsleriyle Bulgaristan'dan Türkiye’ye alışveriş yapmak için gümrük kapılarından giriş yapıyor, gıdadan giyime kadar birçok ihtiyacını Edirne’den karşılıyor. Bulgaristan vatandaşı Naciye Ahmet, “Çocuklar için alışveriş yapacağım ayrıca hediye takımları da alacağım” dedi.

Edirne’ye pazara geldiğini söyleyen bir diğer Bulgar turist Angelina Yordanova, elbiseden peynir ve kaşkavala kadar bütün ihtiyaçlarını kentten karşıladıklarını belirtti.

ANKA'da yer alan haberde ise Edirne’de pazarda patates ve soğanın fiyatı 15 liraya kadar çıktığı keydedildi. Pazarda alışveriş yapan Aziz Özdil, “Emekliyiz. Eskiden daha ucuzdu, alım gücümüz daha fazlaydı fakat şimdi azar azar almaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

"GEÇİNEMİYORUZ"

Sabriye Fidan da "Çok pahalı her şey. Alamıyoruz. 12 buçuğa da 10’a da vardı. Aldım ne yapayım. Geçinemiyoruz" dedi.

Hasan Sezgin ise “15 lira baya yüksek bir fiyat. Çok aşırı olmasa da bir evde patates, soğan olmadan olmuyor. Muhakkak bunlar olması gereken şeyler. Eskiden 5 kilo 5 kilo alıyorken şimdi 2-3 kilo alabiliyorsun. Fazlasını almak, düşünsenize 15 liradan ne kadar yapıyor. Tabİi ki yüksek yani. Sadece patates ve soğanla mutfak olmuyor. Asgari ücretle çalışan birisi için gerçekten de yüksek" diye konuştu.

"FİYATLAR HEP YÜKSELİYOR"

Pazarcı esnafı Dindar Celapler, her hafta fiyatların değiştiğini belirterek, "Bir haftadır yükselttiler fiyatları. Bizler halden alıp satıyoruz. Fiyatlar hep yükseliyor. Yarın öbür gün alacağımız fiyatlar hiç belli değil. Vatandaş azar azar bütçesine göre alıyor. Geçen hafta 12 buçuk liraydı. Bu hafta 15 liraya çıktı. Haftaya ne olacağı hiç belli değil, daha da yükselecek diye söylüyorlar" dedi.

Bir diğer pazarcı esnafı Burak Karagüloğlu ise pazarın yüzde 99’unun Bulgar turistlerden oluştuğunu ve işlerinin iyi olduğunu ifade etti.