Edirne’de içme suyu arıtma tesisine yalnızca 205 metre uzaklıkta kurulmak istenen kurşun madenine tepkiler devam ediyor. Bu tesise izin vermeyeceklerini vurgulayan Edirne Belediye Başkanı Gürkan, “Edirnemizin yurttaşına, çocuğuna kurşun bulaşmış suyu içirmeyeceğiz” dedi.

Edirne’de kurşun madenine geçit yok: Yurttaşa kurşun bulaşmış suyu içirmeyeceğiz

Haber Merkezi

Rozber Maden tarafından Edirne'nin Maslak mahallesinde yapılması planlanan kurşun kırma, eleme ve yıkama tesisine ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin başlatılmasına tepkiler devam ediyor. Edirne içme suyu arıtma tesislerine kuş uçumu yalnızca 205 metre uzaklıkta kurulmak istenen tesise dün yapılan basın açıklamasıyla bir kez daha dikkat çekildi. Halk sağlığının riske atıldığına vurgu yapılan basın açıklamasına Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Kent konseyi üyeleri, çeşitli STK ve siyasi partiler de katılım sağladı.

Geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin Edirne Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi verdiklerini hatırlatan Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, “Kurşun çok tehlikeli atıklar sınıfında ve kırma eleme esnasında havaya karışması muhtemel kurşun tozları olacaktır. Ayrıca yıkama sürecinde su buharı ile yine kurşun havaya yayılacaktır. Su buharı ve toz olarak havaya karışması sunum dosyasında kabul edilmiş ama meteoroloji verileri yoktur. Bu da projenin alan incelemesinin eksik yapıldığı, bilgilerin yanlış kaynaklardan alındığı, bu nedenle de ciddiyetten uzak olduğunu göstermektedir” diye konuştu.

‘KİMSE SUYUN KİRLENMEYECEĞİNİ İDDİA EDEMEZ’

Kurulmak istenen tesisin çevreye ve halk sağlığına vereceği zararların altını çizen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise “Edirne'de iki tane içme suyu tesisimiz var. Yapılması planlanan kurşun kırma tesisi buraya kuş uçuşu sadece 205 metre. Yolun hemen karşısında 80 metre ileride ise suyu şehre taşıdığımız ana hat geçiyor. Hem buradaki arıtma tesisimizi hem de diğer tesislerimizde açık dinlendir havuzları var. Planlanan kurşun kırma, eleme ve yıkama tesisinde çıkacak tozun buralara ulaşmayacağını kimse iddia edemez” ifadelerini kullanarak tepki gösterdi.

edirne-de-kursun-madenine-gecit-yok-yurttasa-kursun-bulasmis-suyu-icirmeyecegiz-852832-1.
(Kırmızı çizgi kent içme suyu boru hattı, kurşun işletmesine 80 metre yolun karşısından geçiyor. İleride sağdaki içme suyu arıtma tesisi)

‘İZİN VERMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL’

Gürkan, “ÇED raporunda Edirne nüfusu 26 bin olarak belirtilmiş. Ancak Edirne’nin nüfusu yaklaşık 200 bin. Bir an için 26 bin kişinin dahi yaşadığını düşünsek dahi bu tesise izin vermemiz mümkün değil” dedi ve ekledi:

“Bu açılmak istenen yer gayrisıhhi müessese. Dolayısıyla buranın bir iş yeri ruhsatı olması lazım. Bu da iki nedenle olmaz çünkü; burası belediye mücavir alan sınırlarında ve tarım arazisi. Burada işyeri açılması için bir imar planı alınması gerekir. Ben böyle bir şey yapmadım, yapmayacağım. Gayrisıhhi ruhsatı alması lazım bu ruhsatı da asla vermeyeceğim. Edirnemizin yurttaşına, çocuğuna kurşun bulaşmış suyu içirmeyeceğiz.”