Edirne’yi dolu vurdu: Ayçiçeklerinin sadece sapları kaldı

Bilge Sarıhan

Edirne’de önceki gün aniden bastıran dolu yağışı tarım alanlarının zarar görmesine neden oldu. Dolu yağışı nedeniyle buğday, ayçiçeği ve meyve bahçelerinde bulunan ürünler zarar gördü. Edirne’de çiftçilik yapan Şener Engincan afetin sebep olduğu zararın boyutlarını BirGün’e anlattı. Bir yıllık emeklerinin yok olduğunu aktaran Engincan, çiftçinin zararının bir an önce tespit edilip telafi edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ayçiçeklerinin sadee saplarının kaldığını belirten Engincan “Yetiştirdiğimiz 350 dönüm ayçiçeğinden geriye şu anda sadece saplar kaldı. Ne yaprak ne tohum hiçbir şey kalmadı. Buğdayları un ufak etmiş hiçbir şey kalmamış. Vurduğu yeri bitirmiş” dedi. Dolunun vurduğu bölgelerde yüzde yüze yakın zarar oluştuğunu söyleyen Engincan, Tarım İl Müdürlüğü’nden gelen yetkililerin hasar tespiti yaptığını aktardı.

BİR SENELİK EMEK YOK OLDU

Yaşanan doğal afetin büyük bir felakete yol açtığını ileten Engincan, bir senedir mahsul almayı bekledikleri ekinlerinden geriye hiçbir şey kalmadığını belirtti. Dolunun vurduğu yerlerde ekim yapma şanslarının olmadığını aktaran Engincan, “Devletin bu konuda elinden gelenin en fazlasını yapması gerekiyor” dedi. Engincan sözlerini şu cümlelerle noktaladı, “Çiftçilerin durumu ortada. Tarımın maliyeti zaten yüksek, bir de üstüne afet oldu. Bitmiş durumdayız, sıfırdayız şu an. Yapabileceğimiz bir şey yok şu an yardım beklemekten başka. Bölge, afet bölgesi ilan edilmeli. Ekip bir sene gözüne baktığımız, bir sene sonra biçtiğimiz ürünlerden geriye hiçbir şey kalmadı elimizde.”