Wushu federasyonundaki skandalları ortaya çıkaran BirGün Spor Editörü Eren Tutel, hakim karşısına çıktı. Basın mensuplarının pandemi gerekçesiyle salona alınmadığı duruşmada Tutel, haberleri kamuyu aydınlatmak amacıyla yaptığını belirtti. Dava, 2 Şubat 2022’ye ertelendi.

Editörümüz Eren Tutel’in yargılanmasına başlandı: Haberleri kamu yararı için yaptım

HABER MERKEZİ

Türkiye Wushu Federasyonu (TWF) Başkanvekili Abdurrahman Akyüz ve kızı Elif Akyüz’ün şikâyetiyle BirGün’ün spor editörü Eren Tutel’e açılan davanın ilk duruşması bugün İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Skandallarıyla gündemden düşmeyen TWF’nin birçok usulsüzlüğünü belgeleriyle ortaya çıkaran ve söz konusu haberlerle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Gazetecilik Başarı Ödülleri Yılın Spor Haberi Ödülü’ne layık görülen Tutel’in, ‘kamu görevlisine hakaret’ iddiasıyla yargılanmasına başlandı.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmaya Abdurrahman Akyüz ve kızı Elif Akyüz katılmadı. Covid-19 pandemisi gerekçe gösterilerek salona basın mensupları ve izleyiciler alınmadı.

KAMU YARARI İÇİN YAPTIM

2 aydan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenen Tutel, savunmasında hakkındaki suçlamaları reddetti. Söz konusu haberleri tamamen kamuyu aydınlatmak için yaptığını söyleyen Tutel, Abdurrahman ve Elif Akyüz’e hakaret etmediğini belirtti.

Elif Akyüz’ün şampiyonlukları hakkında yaptığı haberlere ilişkin belgelerin Uluslararası Wushu Federasyonu’nun (IWUF) turnuva sonuçlarına dayandığını söyleyen Tutel, şöyle konuştu: “İsteyen herkes Uluslararası Wushu Federasyonu’nun sitesine girip turnuvaların sonucuna bakabilir. Elif Akyüz 2011’de Ankara’da düzenlenen turnuvada dünya şampiyonu olmuştur fakat kendisi yedi dünya şampiyonluğu olduğunu iddia etmekte, IWUF’un belgelerine göre Akyüz’ün iddia ettiği diğer altı şampiyonluğa bu sonuçlarda ulaşamamaktayız. Ayrıca iddianamede yer aldığı gibi Elif Akyüz’ü 2011’deki şampiyonluğu için ‘hakemlere Rolex saat ve bir miktar para’ vermekle itham etmedim. Bu haber Milliyet gazetesine ait.”

“HABERİM BELGELERE DAYANIYOR”

Abdurrahman Akyüz ile ilgili haberlerinin de belge ve sporcuların beyanlarına dayandığını ifade eden Tutel, “Konuştuğum sporcular milli takımda yer alan sporculardır ve kendilerinin Abdurrahman Akyüz tarafından mobbing uygulandığını söylemişlerdir. Federasyonun sporculardan uluslararası turnuvalara katılmak için 6 bin lira gibi bir meblağ talep ettiği ve sporcuların masraflarının buradan karşılandığı sporculara açıklanmıştır” dedi.

Tutel, savunmasını şu sözlerle sonlandırdı: “İddianamede Abdurrahman Akyüz’ün federasyonun icraatları için ‘doğrudan ve tek muhatap olarak gösterildiği’ ifadesi kullanılmıştır. Akyüz, TWF’nin Başkanvekilidir ve Başkan Mehmet Zeki Akıncı’nın ardından federasyonun ikinci ismidir. Sporculardan aldığımız beyanlarda kendilerine baskı uygulayan ismin Akyüz olduğunu ve federasyonda istediği kararları aldığını belirtmişlerdir. Ayrıca haberimizde yer aldığı gibi kurulan Avrupa Federasyonu’nun da Başkanvekili olan Akyüz doğal olarak haberlerin direkt muhatabıdır.”

DAVA ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle Abdurrahman Akyüz ve Elif Akyüz’ün davaya katılma taleplerini kabul ederek, bir sonraki duruşmayı 1 Şubat 2022’ye erteledi.