Balıkesir’in Edremit ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümü nedeniyle yapılan törende zincir vurulmuş bir kadının kurtuluşu temsili olarak sahnelendi. Balıkesir Valiliği törene soruşturma açtı, Edremit Kaymakamı Turgay Ünsal merkeze çekildi.

Edremit kaymakamı 'zincire vurulmuş kadın temsili' nedeniyle merkeze çekildi

Balıkesir Valiliği, dün Edremit ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 99'uncu yıldönümü törenlerinde "bir kadının siyah örtüyle birlikte zincire vurulmasının" temsili olarak yer almasına ilişkin soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Valilikten yapılan açıklamada, "Söz konusu kutlama programında yer almamasına rağmen programın uygulanması esnasında ortaya konulan, Kurtuluş Töreninin anlamıyla bağdaşmayan ve töreni tartışmaya açacak nitelikte bir gösteri icra edildiği görülmüştür" denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Milli Kurtuluş Günümüzü tartışmaya açan bu gösteriye sebep olan kutlama komitesi başkan ve üyeleri ile sorumlu belediye görevlileri hakkında soruşturma açılması için İçişleri Bakanlığından Mülkiye Müfettişi talep edilmiştir.

Ayrıca soruşturmanın selameti açısından Kutlama Komitesi Başkanı Edremit Kaymakamı İçişleri Bakanlığımızca merkeze çekilmiştir.

Söz konusu gösteriyi gerçekleştiren dernek hakkında da İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişleri ve dernek denetçilerince gerekli soruşturma yapılacaktır."

NE OLMUŞTU?

Törenler sırasında temsilî kurtuluş canlandırmasında genç bir kadının zincire vurulması AKP Edremit Belediyesi Meclis Üyesi Murat Tuna tarafından sert bir şekilde protesto edilmişti. Murat Tuna “Türk kadınını zincire vuracak daha anasından doğmadı” diyerek tepkisini gösterdi.