Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, BirGün’e konuştu: “İnsanlarımızın umutsuzluğa düşmemesi için eğitime katkı yapmayı amaçladık.”

Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay: Bilgi insanları mutlu eder

Aycan Karadağ

Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, öğrencilerin tablet, bilgisayar gibi ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını ve ‘online’ eğitim ile ilgili bir sistem kurduklarını söyledi. Gazetemize konuşan Atay, “Biz online eğitimle ilgili yeni bir sistemi çocuklarımıza vereceğiz. Bununla ilgili şifreleri dağıtacağız. Pandemi süreci içerisinde insanların yaşam tarzları değişti. Yaşam kısıtlaması nedeniyle insanlarımızın umutsuzluğa düşmemesi için eğitime katkı yapmayı amaçladık. Bunu 10 ay önce planlamıştık. Yani pandemi sürecinden önce de aklımızdaydı” dedi.

Atay, şöyle devam etti: “Geçen sene ilkokul ve ortaokulların matematik dersleriyle ilgili online şifreler dağıtmıştık. Ama bunun yalnızca matematik dersi olmasını içime sindiremedim. Bütün sınıfları ve kapsayan büyük bir proje gerçekleştirmeyi amaçladım ve geçen Aralık ayından itibaren bunu planladık. Pandemi nedeniyle bu zamana kadar sürdü. Projemizin ismi EFEDERS. Bu proje EBA'nın rakibi değil. Ondan önce planlanmış bir proje. EBA'ya destek yapıyoruz. Öğrenci bizden istediği anda ders alabiliyor. Bilgisayar ve internet olmayan çocuklar için de gerekeni yaptık.”

“Ovaeymir'de 8 bilgisayar ve sınıf organize ettik” diyen Efeler Belediye Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ekonomik durumu iyi olmayan mahallelerde de yapacağız. Görevlilerin yanında çocuklarımız internete girerek derslerine çalışacak. Onların da hangi derslerde ne kadar başarılı olduklarını sistem gösteriyor. Test oluyor. Testte bilemediği soruyu ayrı bir butona basarak girip doğrusunu öğrenebiliyor. Sınavı çıktı olarak alabiliyor ve yazılı da yapma imkânı olabiliyor. Ekrandan gözünüz yoruldu yine yazıcıdan çıkarıp kâğıttan okuyabiliyorsunuz. Efeler'de 52 bin öğrenci var. Bunu ücretsiz vermeye başladık. Şifreleri belli bölgelerde dağıtıyoruz. Bilgi insanları mutlu eder.”

BÜTÜN ATIL OKULLARA TALİBİM

Yaşanılan birçok sorunun eğitimsizlikten kaynaklandığını da ifade eden Atay, “Efeler'den, Çine istikametine giden yol üzerinde Kitap Kafe açacağız” dedi ve ekledi: “Saat 17.00'den sonra Efeler merkezde çocukların kütüphaneden yararlanacağı bir yer yok. Biz buraya 6 bilgisayar koyacağız ve kütüphane ihtiyacını gidereceğiz. Bu kafe için kitap istiyoruz. Efe Masa'ya bildirsinler, biz evlerinden gelip alırız. Bu kafe gece saat 02.00'ye kadar açık olacak ve güvenlik görevlilerimiz olacak. 6-17 yaş grubuna Matematik Parkı yapıyoruz. Burayı yılda 500 bin çocuk gezecek. Çocuklar bunu merak edecek. Bilim Parkı olacak. Onu da 0-6 yaş grubuna yapıyoruz. Açılışa Genel Başkanımızı da davet ettik. Efeler'de bulunan bütün atıl okullara talibim. Buraları ayağa kaldıralım. Köyde çocuklarımız var. Köydeki çocuklar kreşten yararlanamıyor. Bir otobüs aldık. Bunu gezici kreş yaptık. Her gün bir köye gidecek. Öğretmenler çocukları alacak ve eğitim verecek.”

PANDEMİ İLE VAKALAR ARTTI

Pandemide esnemeyle beraber vakaların da arttığına dikkat çeken Atay, “Özellikle esnaf çok zor günler yaşadı. Bir fakirleşme gerçekleşti. Devlet sosyal destek olarak vatandaşlara çare olamadı. Ama esnaf yılmadı, yasaklar kalkar kalkmaz tüm tedbirler ile tekrar hayata tutunmaya çalıştı. Biz de belediye olarak hijyen ile ilgili tüm desteği veriyoruz. 5 bine yakın işyerini ilaçladık. Köy şehir merkezi ayırmadık. Biz üstümüze düşeni yaptık. Tüm bunları uyum içerisinde gerçekleştirdik. Şu dönemde ise insanlar daha umursamaz bir durumda bunun yüzünden de vakalarda artış yaşıyoruz. Biz çalışmalarımızı tüm titizlikle yürütüyoruz. Pandemi de en çok etkilenen berberler, taksiciler gibi meslek alanlarına son dönemde desteklerimizi daha da arttırdık” diye konuştu.

SADECE KADINLARIN ÇALIŞACAĞI FABRİKA

Efeler Belediyesi'nin yalnızca kadınların çalışacağı fabrika projesinde de önemli bir aşamaya gelindi. Başkan Atay, fabrikanın ihalesinin birkaç gün içerisinde yapılacağını açıkladı. Bir yıl içinde faaliyete geçmesi planlanan fabrikada yakın çevrede yetiştirilen tarım ürünleri işlenerek Efeler Belediyesi markası altında pazarlanacak. Fabrikada yalnızca kadınların çalışacağının altını çizen Başkan Atay, “Burada enginar konservesi, yaş incir reçeli, domates salçası, turşu gibi ürünler hazırlanacak. Tarımsal sanayiyi geliştirmek ve markalaştırarak yüksek katma değer yaratmayı amaçlıyoruz. Fabrikamızda yöresel ürünümüz kestaneyi de işleyeceğiz. Anlaşmalı çiftçilerimiz olacak. Hasat sonunda ne kadar kar edeceklerini bilecekler” şeklinde konuştu.