Efemçukru Altın Madeni’ne karşı Güzelbahçe, Urla, Seferihisar, Karabağlar, Menderes, Narlıdere ve Balçova Kent Konserleri’nin içinde olduğu bir mücadele platformu kurulması istendi

Efemçukuru Altın Madeni’ne karşı güç birliği

BİRGÜN İZMİR

Güzelbahçe Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu ve Güzelbahçe Sivil Toplum Kuruluşları Bileşenleri tarafından, Jeoloji Yüksek Mühendisi Savaş Dilek ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa’nın konuşmacı olduğu, 'Efemçukuru Altın Madeni ve Çevresel Etkileri' konulu panel düzenlendi.

Güzelbahçe Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan panele CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Çağlayan Bilgen, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, belediye meclis üyeleri, Güzelbahçe, Urla ve Seferihisar Kent Konseyleri, Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği (GÜLDER),Cumhuriyet Kadınları Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Türk Anneler Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Türk Kadınlar Birliği Güzelbahçe şubelerinin temsilcileri ve Yarımada Güçbirliği Derneği ile yurttaşlar katıldı.

‘SİYANÜR DOĞAYI VE İNSANLARA ETKİSİ BÜYÜK’

Çevre ve insan sağlığı açısından Efemçukuru Altın Madeni adlı sunumu yapan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, '' Siyanürle altın ayrıştırılması sonucu su ve gıdalarla solunan havayla ve ciltten temas yoluyla siyanür insanlara geçiyor. Doğadaki bitkiler ve hayvanların da o ölçüde zarar görüyor. Efemçukuru'ndaki altın madeni işletmesinde savunma olarak siyanürlü işlem yapılmayacak olması, bölgedeki ağır metallerin siyanür kullanılmadan da bir kazma darbesi vurulsa dahi yöreye büyük zarar verecektir. Ağır metallerin arıtılmasının tek bir sistemle mümkün değildir. Doğayı önce kirletmek sonra da eski haline getirmek bilimsel olarak mümkün değil'' diye konuştu.

Jeoloji Yüksek Mühendisi Savaş Dilek de bölgenin jeolojik yapısı hakkında dinleyicilere bilgi verdi. Madenin kapasite artırımına gittiğini, çalışmaya başladı ilk zamandan 2026 yılına kadar olan süreçte 450 milyon dolar yatırımla 1 milyar 350 milyon dolarlık bir kazanç elde edeceğini ve bu kazancın sömürge ülkelerinde dahi görülmediğini belirten Dilek,'' Çamlı Barajı’nın su toplama alanında kalan alanda bölge halkının içme ve sulama suyu olarak kullandığı su kuyuları mevcuttur. Maden, asitli maden sularının ve bunların çözeceği başta arsenik, kurşun, bakır, çinko ve kadmiyum olmak üzere ağır metallerin yer altı ve yer üstü sularına bulaşmasına neden olacağından, sadece Efemçukuru Köyü değil, başta üzüm festivali ile öne çıkan Kavacık Köyü olmak üzere çevre köylerin içme ve sulama sularının kirlenmesine yol açıyor'' dedi.

Toplantıda, Güzelbahçe, Urla ve Seferihisar Kent Konseylerinin, İzmir’in Menderes ilçesine bağlı Efemçukuru ve Karabağlar ilçesine bağlı Kavacık köyleri arasında çevresi çam ormanlarıyla kaplı vadinin içinde Kanadalı Eldorado Gold’un uzantısı TÜPRAG şirketi tarafından Haziran 2011’den bu yana işletilen Efemçukuru Altın Madenine karşı ortak bir platform oluşturması ve madenin etkilediği diğer ilçeler Karabağlar, Menderes, Narlıdere ve Balçova Kent Konserleri’nin de bu platforma katılması istendi.

Konuşmacılar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve ilçe belediye başkanlarının da platformun çalışmalarının içinde olmasını, tüm İzmirlilerin sağlıklı su hakkını savunmak amacıyla İzmir Su Hakkı Mitingi ve halkı bilgilendirme amaçlı panel, seminer vb. etkinlikler yapılmasını gündeme getirdiler.

efemcukuru-altin-madeni-ne-karsi-guc-birligi-640865-1.