Kazdağları’nda 12 Ekim’de düzenlenecek miting öncesi çevre örgütleri temsilcileri İzmir Efemçukuru’ndan Kazdağları’na yürüyüş başlattı

Efemçukuru’ndan Kazdağları’na yürüyüş

AYCAN KARADAĞ

İzmir’de Su, Vicdan Ve Yaşam Yürüyüşü Koordinasyonu tarafından, 12 Ekim’de Çanakkale Kazdağları’nda düzenlenecek mitingi için yürüyüş başlatıldı. Grup Kazdağları mitingine kadar İzmir’den Çanakkale yol güzergâhında bulunan ekolojik yıkımların olduğu yerlerde yürüyüş ve açıklama yapacak.

Grup bugün ilk olarak Menderes Efemçukuru’nda toplandı. Ardından ise Konak eski Sümerbank önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz ile İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri de destek verdi. Yapılan açıklamada, “Su hayattır, su havzasında altın madeni işletilemez, Efemçukuru Altın Madeni derhal kapatılmalıdır” denildi.

EFEMÇUKURU’NDA BÜYÜK TEHLİKE YARATMAKTADIR

Yapılan açıklamada şu ifadeler yer verildi:

“Efemçukuru İzmir kentinin içme suyunun yaklaşık yüzde 40’ını karşılayan Tahtalı Barajı koruma alanı sınırında, yaklaşık 300 bin kişinin içme suyunu karşılamak için planlanan Çamlı Barajı’nın uzak koruma alanında ve baraja su sağlayacak derelerin ise mutlak koruma alanı içinde yer almaktadır. Efemçukuru’nda 1 Haziran 2011 tarihinden bu yana, bir Kanada şirketi olan EldoradoGold’a bağlı Tüprag şirketi tarafından altın madeni işletmeciliği yapılmaktadır. Efemçukuru Altın Madeni’nin İzmir’in su havzası için büyük risk yaratacağı şimdiye kadar pek çok bilimsel rapor ile belgelendi ve bu raporlara dayanarak Mahkemelerce pek çok karar verildi. Faaliyetini sürdüren işletme; ‘İzmir’in damı’ olarak nitelenen Efemçukuru’nda büyük tehlike yaratmaktadır. En yakın yerleşim yeri olan Efemçukuru’na içme suyu sağlayan sondaj kuyusunda, suya bazı kimyasalların karışması sonucu, bu kuyu iptal edilmiş, yeni bir sondaj açılmak zorunda kalınmıştır. Kirliliğin, Tahtalı ve Balçova barajları ile havzadaki diğer sondaj ve su kaynaklarına da ulaşmayacağını kimse garanti edemez. Altın madenlerinde kesin olarak bulunan ve kanserojen olan ağır metaller ise çok uzun yıllar doğada kalacak, havamızı, suyumuzu, toprağımızı kirletmeye devam edecektir. Bu işletme hakkında birçok dava açılmış, birçok dava kazanılmış olmasına karşın, hukukun arkasından dolaşılarak yapılan manevralarla maden işletilmeye devam edilmiştir. Bu dava süreçlerinin geldiği son aşama, basın açıklamamızın ekinde sizlere sunulmuştur.”

SU HAYATTIR

Açıklamada son olarak şunlar dile getirildi: “Bu aşamadan sonra, İzmir’in yerel yönetimi, demokratik baskı grupları ve İzmirliler olarak sesimizi daha fazla yükseltmemiz gerekiyor. Su hayattır, su havzasında altın madeni işletilemez, Efemçukuru Altın Madeni derhal kapatılmalıdır. ‘Efemçukuru’ndan Kazdağlarına Su, Vicdan ve Yaşam Yürüyüşü’nde, başından sonuna kadar, etkinliğimize destekleriniz, katkılarınız bizim için çok değerlidir. Bu ülkede yaşayan, ayrımsız herkesin yaşamını ve geleceğini derinden etkileyen ekolojik krize karşı birlikteliğimiz, bizimle birlikte yürüyüşe katılamazsanız bile bulunduğunuz yerden göstereceğiniz destekler, geleceğimiz için çok değerlidir.”