Efes'in yeni birası 'Zilli' ve 'Delikanlı' sosyal medyada gündem oldu

Anadolu Efes piyasaya çıkardığı ‘Zilli Sally’ ve ‘Delikanlı Henry’ isimli biraları nedeniyle sosyal medyada tepki çekti. Twitter'da #EfesBoykot etiketiyle kampanya başlatıldı. Artan tepkilerin ardından Anadolu Efes'ten yapılan açıklamada karakterlerin 'hiciv' kullanılarak adlandırıldığı belirtildi.

Anadolu Efes’in Danimarkalı butik bira üreticisi Mikkeller ile iş birliği yaparak ürettiği 'Zilli Sally' ve 'Delikanlı Henry', markanın figürü olarak bilinen kadın ve erkek karakterler Sally ile Henry'den esin alıyor.

Türkiye'de yetiştirilen meyvelerle geliştirilen seride düşük alkollü ve yumuşak içimli (yüzde 3.9 alkollü) arpa birasının ‘Zilli Sally’, yüksek alkollü (yüzde 4.8 alkollü) buğday birasının ise ‘Delikanlı Henry’ olarak isimlendirilmesi, sosyal medyada kullanıcılar tarafından tepkiyle karşılandı.

Kullanıcılar, Efes grubunu 'cinsiyetçilik'le suçladı. Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde ‘zilli’nin tanımlarından biri ‘edepsiz, eli maşalı, şirret (kadın).’

Tepkiler sonrası gelen açıklama

Sosyal medyada artan tepkilerin ardından Anadolu Efes bir açıklama yayımladı. Açıklamada karakterlerin 'hiciv' kullanılarak isimlendirildiği belirtildi.

"Anadolu Efes olarak dünyada ve özellikle ülkemizde son dönemde kadınlara karşı yapılan şiddeti, cinsiyet ayrımcılığını kınıyoruz" denilen açıklamanın tamamı şu şekilde:

Dünyadaki en ünlü kraft bira markası Mikkeller ile bira kültürünü geliştirmek amacı ile çıktığımız işbirliğimizden doğan ve sınırlı sayıda üretilen iki yeni ürünümüz Sally ve Henry; Mikkeler’in kendi reçetesi, tasarımı ve lisansı ile oluşturulmuştur.

Sally ve Henry; Mikkeller markasının yarattığı ve dünyadaki 43 ülkede farklı bira türlerini üretirken kullandığı markaya özgün iki karakterdir. Türkiye için iki tür bira üretmiştir; Berliner Weisse ve American Eheat. Her ikisinde de yine dünyadaki diğer üretimlerinde yaptığı gibi bu iki karakteri kullanarak ismini vermiştir. Her iki bira türü de dünyada hem kadın hem erkekler tarafından en çok tercih edilen kraft bira türlerindendir. Ürün renkleri ürün özelliklerinden ileri gelmektedir.

Türkiye‘de de, Mikkeller markasının yaratıcısı Mikkel bu özgün karakterleri hiciv kullanarak isimlendirmiştir.

Anadolu Efes olarak dünyada ve özellikle ülkemizde son dönemde kadınlara karşı yapılan şiddeti, cinsiyet ayrımcılığını kınıyoruz.