Yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kalan çocuklar için gıda güvencesini sağlamak amacıyla Efes Selçuk Belediyesi öncülüğünde bir kent dayanışması olarak inşa edilen Efes Selçuk Çocuklar İçin Gıda Dayanışması Projesi tanıtım toplantısı yapıldı.

Efes Selçuk’ta hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek

BirGün EGE

Efes Selçuk Belediyesi öncülüğünde kentte faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ve yurttaşların desteğiyle hayat geçirilen Çocuklar İçin Gıda Dayanışması Projesi’nin tanıtım toplantısı Selçuk Efes Kent Belleği’nde yapıldı. Proje ile Efes Selçuk için hane bazında çıkarılan bir harita doğrultusunda hamile kadınlardan doğum yapılan kadınlara, 0-2 yaş bebeklerden, 2-6 yaş arası çocuklara, ilkokuldan ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerine kadar tüm ihtiyaç sahibi annelere ve çocuklara ulaşılması hedefleniyor.

Toplantıda gazeteci, akademisyen ve basın danışmanı Murat Büyükyılmaz tarafından projenin sunumu yapıldı. Sunumunda Efes Selçuk Çocuklar İçin Gıda Dayanışması Projesi’nin kapsamını anlatan Büyükyılmaz, “Kent genelinde oluşturulan dayanışma haritasına dayanan ihtiyaç sahibi kesimler hamile kadın, bebek sahibi kadın, 0-2 yaş bebek, 2-6 yaş çocuk ilkokul öğrencisi, ortaokul öğrencisi, lise öğrencisi ve üniversite öğrencisi olarak gruplanmıştır. Çocuklar İçin Gıda Dayanışmasını, Efes Selçuk’ta hayata geçirirken aynı zamanda Türkiye'nin dört bir yanındaki dost belediyelerle bağlarımızı güçlendirmeyi, Türkiye için gıda dayanışmasını tüm Türkiye ölçeğinde bir dayanışmaya çevirmeyi hedefliyoruz” dedi.

EN ÇOK ETKİLENEN ÇOCUKLAR

Proje sunumu ardından bir konuşma yapan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Türkiye’de yaşanan ekonomik krize değinerek, “Ülke olarak çok zor bir dönemden geçiyoruz. Pazarda, markette, kasapta fiyatlar arttıkça geçim derdi büyüyor. Yoksulluk derinleştikçe insanların lokması küçülüyor. Ancak bunun diğer tarafından bu küçülen lokmalar bizlerin de boğazlarından geçemeyen bir halde oluyor. Derinleşen gıda krizi ve artan yoksulluktan en çok etkilenen ise çocuklarımız oluyor. Tam da böyle zorlu bir dönemden geçerken Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ve değerli eşleri Sayın Selvi Kılıçdaroğlu’nun çocukların yoksulluk nedeniyle yaşadıkları beslenme yetersizliği hakkındaki çağrıları üzerinde çalışmalarımızı yapmış olduğumuz bir projeyi hızlandırmamıza vesile oldu. Efes Selçuk Çocuklar İçin Gıda Dayanışması Projesi’ni yaşama geçirmeye hazırız” diye konuştu.

Efes Selçuk Çocuklar İçin Gıda Dayanışması Projesi’nin bir dayanışma ve iyilik hareketi olduğunun altını çizen Ceritoğlu Sengel, “İyi ve yeterli beslenmeleri gereken, çocukluk çapında yetersiz beslenmeyle karşı karşıya bırakılan çocuklarımız için bu koşullarda hep birlikte bir adım atmak istedik. İstedik ki Efes Selçuk’ta hiçbir çocuk yatağa aç girmesin. Evler, okullar ve sokaklar çocukların neşesi ve yaşam enerjisi ile dolup taşsın. Efes Selçuk Çocuklar için Gıda Dayanışmasını çocuklar için gıda güvenliği ve gıda güvencesini sağlamak amacıyla Efes Selçuk Belediyesi öncülüğünde kentin sivil toplum kuruluşları ve tüm yurttaşlarının desteğiyle kent dayanışmasıyla bir iyilik hareketi olarak hayata geçiriyoruz. İşte bu yüzden mimarları çok olan dayanışmanın esas olduğu bir projeden bahsediyoruz” ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'YE YAYILMASINI İSTİYORUZ"

CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Bu ülke zengin. Bu ülkenin kaynakları var. Bütün mesele siyasetçilerin, karar vericilerin halktan yana mı, toplumdan yana mı çocuktan yana mı, hamile anneden yana mı bu kaynağı kullanacağı yoksa bir avuç zümrenin krallar gibi yaşayıp televizyonlardan halkı oyalamasından yana mı kullanacağıdır. Burada başlayan kent dayanışmasının bütün Türkiye’ye yayılmasını istiyoruz” dedi.

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, “Her çocuğun yatağa aç girmediği Türkiye’de az zaman sonra buluşacağız. Belediyelerimizin bugün yaptığı başarılı çalışmaları bir devlet politikası, bir iktidar olmanın sorumluluğu ve yasaların verdiği görevi yerine getiren bir anlayışla hayata geçireceğiz” derken, CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, “Aile destekleri sigortası diye çok sahici bir projemiz var. Bir çocuk 0 yaşından üniversiteden mezun olana kadar sosyal devletin şemsiyesi altında olacak” diye konuştu.

Selvi Kılıçdaroğlu yaptığı konuşmada “Böyle bir oluşumda bulunmaktan gerçekten çok memnumun. Projemiz hakikaten çok güzel. Kent konseyi ile beraber, sivil toplum kuruluşları ile oda başkanları ile birlikte yapmanız çok önemli bir şey” dedi. Yapılan konuşmaların ardından Efes Selçuk Çocuklar İçin Gıda Dayanışması Projesi’ne destek veren kurum ve meslek odalarıyla beraber Efes Selçuk Çocuklar İçin Gıda Dayanışması İyi Niyet Protokolü imzalandı.