Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, yerel seçimlerin ardından ilçede yaptıkları çalışmaları ve hedefledikleri projeleri anlattı. Sengel, “Bizim hayallerimiz var. Bu hayallerimizi gerçekleştirmek için çalışıyoruz” diye konuştu. Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, görevdeki 3 yıllık süreci anlattı. Kentsel dönüşümden Narlıdere Metrosu’na ve kadınlara yönelik çalışmalara vurgu yapan Engin, vaat ettikleri tüm projeleri en geç 1 yıl içinde tamamlayacaklarını söyledi.

Efes ve Narlıdere başkanları 3 yılı anlattı: Uçmak için kanatlar değil hayaller lazım

BirGün/EGE

Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu göreve geldiğinden bu yana geçen 3 yılı, “Dayanışma ve Çalışmayla 3 Yıl” sunumuyla anlattı. Adaylığından bu yana geçen süreci anlatan Başkan Ceritoğlu Sengel bugüne kadar yapılanların yanı sıra gelecek projeler hakkında da bilgi verdi.

Atılan tüm adımların halkın istek ve ihtiyaçlarıyla doğrudan ilgili olduğunu belirten Ceritoğlu Sengel göreve geldiğinde belediyenin içinde bulunduğu ekonomik zorluklara değinerek, “Bizim için ilk önce önemli olan o döneme kadar doğru düzgün ödenmeyen emekçinin maaşıydı. Emekçinin maaşı günü gününe, ay aksatmadan, son olarak ikramiyelerin büyük çoğunluğu da olmak üzere ödendi. Hepimizin bir kararı vardı. Belediyeyi ve Efes Selçuk’u hak ettiği değere ulaştırmaktı. İşte bu yüzden şu an vergi borcumuz yok. Canla başla çalışan bir ekibin üyesiyim. Başkanlık sadece temsili” dedi.

Efes Selçuk’ta üç yıl boyunca tamamlanan yollara değinen Ceritoğlu Sengel, “Yollar yürünmez yollardı. İşin içine Gediz Elektrik ve İZMİR GAZ’ın altyapı çalışmaları girmesiyle doğal olarak yollarımız harap durumdaydı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile tek tek hangi yollarda sıkıntı varsa o yolları yapmayı başladık. Daha sonra pandemi döneminde İller Bankası’ndan aldığımız kredi ile yolları yapmaya başladık. Bazı yollar çok zor bitiyor çünkü altyapı sorunu var. Her altyapının geçtiği yerde yol yapmak zorundayız. Arazi yollarımızı yapmaya devam ettik” diyerek kent genelinde yapılan tüm yolların, parkların ve yapısal değişikliklerin eski yeni hallerini gösterdi.

Efes Selçuk’un tanıtımı için yapılan çalışmalara da değinen Ceritoğlu Sengel, “Gelir gelmez yaptığımız işlerden bir tanesi esnafın ve halkın para kazanmasıydı. Efes Selçuk ekonomisi tarım ve turizm olarak ikiye ayrılıyor. Önce esnafa para kazandırmalıyız dedik. Efeslim Kart Projesi ile yardıma ihtiyacı olanlara verdiğimiz destek, kentin esnafına kazanç oldu. Esnaf için Efeslim Kart tek başına yeterli değildi. O yüzden yerli ve yabancı ziyaretçinin artması gerekiyordu. Bunun en güzel yöntemlerinden bir tanesi hem Pamucak’ı tanıtmak hem ilçenin her yerini tanıtmak hem de esnafın para döngüsünü sağlamaktı. Festivaller düzenledik ve Türkiye’nin her yerinden ziyaretçi geldi. Bu ziyaretler esnafa para kazandırdı. Köyden kalkınmayı sağlamak için Belevi’de Şeftali Şenliği Gökçealan’da üzüm şenliği yaptık. Bu şenliklerde tezgâhını açan bütün köylü para kazandı. Hem tanıtıma hem kentin ekonomisine katkı sunduk” diye konuştu.

Ceritoğlu Sengel, şunları söyledi: “Konuşmacı olarak gittiğim yerlerde de Efes Selçuk’u yeniden ayağa kaldırma ve hayal kurduğumuz hale getirmek için hayallerimden bahsediyorum. Efes Tarlası Yaşam Köyü serüveni, Agro-Turizm, yani turizm ve tarımın bir araya gelmesinin örneklerindendir. Efes Tarlası Yaşam Köyü’nü; uygulama alanının olduğu, köy enstitülerinden esinlenerek oluşturduğumuz tarım müzesinin toprak okulunun, üretici ve tüketicinin bir araya gelerek alışveriş yapabildiği, gıda egemenliğinin savunulduğu bir yer yaptık.”

‘HASTANE İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPTIK’

Efes Selçuk’ta tam teşekküllü bir hastane olmadığı için hastaları Aydın’a ve İzmir’e düzenli olarak götürdüklerini belirten Ceritoğlu Sengel, “Hastane yapılmasının şart olması sebebiyle konuyu hiçbir zaman siyasete malzeme etmedik. İki yıl önce ruhsata imzamı attım. Ama daha önce planların değişmesi gerekiyordu, sadece bu hastanenin parseli için onay verdim. Projeyi tamamladık, hastaneyi de ilgililer yapar diye düşünüyorum. Efes Selçuk Belediyesi’nde hastane sorunu defteri kapandı. Efes Selçuk Belediyesi hastane konusunda üzerine düşeni yaptı” dedi.

Sunumunun ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Ceritoğlu Sengel, “Bizim hayallerimiz var. Biz biliyoruz ki uçmak için kanatlara değil hayallere ihtiyaç var. Ben o aday olduğumda mitinglerde ‘Tutunun hayallerinize’ dedim. Pandemi, ekonomik kriz, başka bir şey; Efes Selçuk aşkından vazgeçmeyecek olan ve çocuğunu burada yetiştirmek için sonuna kadar direnecek olan beni yıldıramaz. Hayallerimizin hepsini gerçekleştirene kadar, bu hayalleri gerektirirken yeni bir vizyon katana kadar Efes Selçuk’tan vazgeçmeyeceğimi biliyorum ama daha da önemli bir şey var; halkın teveccühü olursa, belediye başkanlığında o dayanışmayı bir araya getirebilirsem ben bana verilen bu görevi sonuna kadar ver hakkıyla yapmaya devam etmek isterim. Benim bu kentle ilgili hayallerim var dedim. Bu kentle ilgili hayallerimi CHP iktidarında Efes Selçuk Belediye Başkanı olarak gerçekleştirmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

PROJELER EN GEÇ BİR YIL İÇİNDE TAMAMLANACAK

Yerel seçimlerde göreve gelen Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, ilçede 3 yıllık başkanlık süresince yaptığı faaliyetleri anlattı. Göreve geldikleri günden itibaren şehrin ihtiyaçlarını ortak akılla belirlediklerini söyleyen Engin, “Kaynaklarımızı belirledik. Varlıklarımızı göz önünde bulundurarak projelerimizi açıkladık. Seçimde vaat ettiğimiz projeler ya tamamlandı ya devam ediyor ya proje aşamasında. En geç 1 yıl içinde vaat ettiğimiz projelerin tamamını bitirmiş olacağız” dedi.

efes-ve-narlidere-baskanlari-3-yili-anlatti-ucmak-icin-kanatlar-degil-hayaller-lazim-1020917-1.

Narlıdere nüfusunun 70 bine dayandığını belirten Engin, “Önümüzde 20-30 yılda yeni imar planlarının hayata geçmesiyle kent nüfusunun en fazla 130 bin olacağı ön görülüyor. Amacımız şehrimizi koruma ve kalkındırma ekseninde büyütmek. Şehrimizin ormanla deniz arasında konumlanışı bir yıl sonra bitecek Narlıdere metrosuyla oluşacak kolaylıktan dolayı cazibe merkezi haline geliyor. Gayrimenkul, kira gelirleri artıyor. Şehrimizin her gün refah seviyesi yükseliyor, göç alıyoruz” diye konuştu.

3 yıllık görev süresinde tamamladıkları projeleri anlatan Engin, “3 ana okulumuzun kapasitesini 5’e çıkartarak en geç bir yıl içerisinde 400 kapasiteye ulaştıracağız. Restorasyon projemizle yaklaşık 100 evin restorasyonu tamamlanacak. Önümüzdeki bir yıl içerisinde İzmir’in lezzetlerini buraya toplamak istiyoruz. Yaya ve bisiklet yollarının yayalara engellilere çocuklara göre dizayn edilmesi lazım. Bu yönde ciddi çabalar gösteriyoruz. 3 yıl içine bu projeleri bitirdik. Kadınlar çabalarımızın odağında. Hem anaokul projemizle kadın kooperatifi diğer çabalarımızla kadınları desteklemeye devam ediyoruz. 6 alanda kadınlarımız üretip pazarlayıp evlerine ek katkıda bulunuyorlar. Meslek fabrikasıyla yüzlerce kadının meslek sahibi olabileceği, sektörlerin eleman ihtiyaçlarını karşılayacak proje hayata geçti. Park orman tesisini yapmamızın amacı Narlıdere’yi tanıtmak oldu. Mandalin kafe ve zeytin kafe tesisimiz İzmirlilere hizmet veriyor” ifadelerinde bulundu. Engin, “Narlıdere Port yaklaşık 240 teknelik bir marina projesi. İhalesi bitti yıl başında ruhsatlandırıp yap işlet devret modeliyle en geç 2 yıl içinde bitecek şekilde İzmirlilerin hizmetine sunmayı planlıyoruz. Sahilevleri’nde bize ait olan bir arsada 4 toprak kortu olan bir tenis kulübünü bu ay temelini atıp en geç önümüzdeki bahar aylarında hizmete sunmayı planlıyoruz” dedi.

‘UZLAŞARAK YAPACAĞIZ’

Kentsel dönüşümün hem İzmir hem Narlıdere için en önemli konulardan bir tanesi olduğunu vurgulayan Engin, şunları söyledi: “30-40 yıl önce yaptığımız apartmanlar da dönüşmek zorunda. İzmir’in yüzde 75’inin yeniden yıkılıp yapılması lazım. 2013 yılında çevre şehircilik ve iklim bakanlığı ile birlikte yapılan bir proje var. Biz de seçildikten sonra bu süreci hızlandırdık. 2 yılda 43 hektar alanda 4 mahallede imar değişiklik alanlarını onayladık. Vatandaşlarımız demokratik haklarını kullandılar. Bilirkişi aşamasında dava süreci devam ediyor. Dava sonucunu bekleyeceğiz. Vatandaşlarımızın referandum oylarına başvuracağız. Yüzde 75-80’i evet demeden başlamayacağız. Vatandaşla polemiğe, kutuplaşmaya girmeyeceğiz. Ne yapacaksak uzlaşarak yapacağız. İzmir Metrosunda da sona gelindi. 2023 Mart ayında Narlıderelilerin hizmetine sunulacak. Demiryolu Narlıdere’ye daha çok ziyaretçi sağlayacak.”