Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, FETÖ’yü eski ortağı AKP’nin büyüttüğü yönündeki görüşün “gerçek dışı” olduğunu iddia etti. Ala, “Bunların neler yaptığını olumlu anlatanlar rahmetli Ecevit'ti” dedi.

Efkan Ala: FETÖ’yü AKP büyütmedi, olumlu anlatan Ecevit’ti

Eski İçişleri Bakanı, TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Başkanı Efkan Ala, Fethullahçı yapının (FETÖ) 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin 4’üncü yılına ilişkin AA’ya konuştu.

Ala, Fethullahçı örgütlenmenin AKP tarafından büyütüldüğü gerçeğini reddetti. Eski Bakan, AKP’nin FETÖ’yü devlet içinden temizlediğini öne sürdü.

Ala, “15 Temmuz darbe girişimini yapanlar, hazırlayanlar, planlayanlar korgeneral seviyesine gelen generaller. Bir kişinin AK Parti döneminde Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) girip de general olması mümkün değil. En fazla yüzbaşı olabilirlerdi” sözleriyle, Fethullahçı yapının orduda kadrolaştığı süreçte iktidar partisi olan AKP’nin rolü olmadığını iddia etti.

Fethullahçı yapının geçmiş süreçteki etkinliğinden bahsederek AKP’yi aklamaya çalan Ala, 28 Şubat’ın da FETÖ’nün büyümesine katkı yaptığını söyledi. Ala, şunları kaydetti:

‘MANTIKEN TUTARSIZ’

“AK Parti döneminde girmiş olanlar ancak yüzbaşı olabiliyor o süre içinde 15 Temmuz'a kadar. Nasıl AK Parti büyütmüş oluyor. Bu kadar generali, albayı... Mantıken tutarsız. AK Parti bunlarla mücadele eden bir parti ama bunları büyütenler; 1990'lı, 1980'li yıllardaki hatta 1970'li yıllardan itibaren çok açık, basamak basamak ortadadır. Yani devletin bütün okullarını, imam hatiplerini kapatıp bunların okullarındaki öğrencileri Genelkurmay Karargahı'nda kabul edip topluma bu resmi sunan 28 Şubatçılardı. 28 Şubat muhtırasını kim verdiyse bunları en fazla büyütenler onlar. 28 Şubat bunların önünü açmıştır.”

Fethullahçıların büyümesini AKP’den bağımsız şekilde yorumlamaya çalışan Ala, eski başbakanlardan Bülent Ecevit’i de eleştirdi. Ala şöyle konuştu:

“Bunlar o zamanki başbakana 'Çekil artık yapamıyorsun?' derken, bunların iyi insanlar olduğunu, bunların neler yaptığını olumlu anlatanlar rahmetli Ecevit'ti ve o dönemki başka siyasetçilerdi. Bu bakımdan çok hassasiyetle ele alınması gereken süreçler yaşadık.”