Moldovalı virtüöz Constantin Moscovich 5 bin yıllık tarihe sahip Pan Flüt ezgilerini doğduğu topraklar olan Anadolu’ya geri getirecek. Moscovich, Pan Flüt ile Türkçe parçalar çalan dünyadaki tek isim

Efsane doğduğu topraklara geri dönüyor

Kardelen TATAR

Pan Flüt ile dünyada Türkçe parçalar çalan tek isim olan Moldavalı sanatçı Constantin Moscovich, Miskal Projesi ile Türkiye konserleri vermeye hazırlanıyor.

Moscovich, ilk kez 5 bin yıl önce Eskişehir’in Yazılıkaya Antik Kenti’nde ortaya çıkan Pan Flüt ezgilerini doğduğu topraklara geri getirmeye hazırlanıyor.

Moscovich, 1950’den bu yana Türkiye’de çok tanınmış, beğenilmiş Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği ve Hafif Türk Müziği’nden oluşan 60 parçayı seslendirecek. Sanatçı, 35 kişilik Ukrayna Ordu Orkestrası eşliğinde, her parçada, o parçaya özgü yerel çalgıların da katılımıyla, yorumlayacak.

10 ayrı müzik albümüne sahip olan Moscovich’in virtüözü olduğu Pan Flüt, günümüzde Romanya ve Moldova ile Güney Peru ve And Dağları çevresindeki ülkelerin ulusal çalgısı olsa da ilk kez Eskişehir’in Yazılıkaya antik kentinde ortaya çıktı. Ancak Pan Flüt, Osmanlı Saray Musikîsi’nde, Osmanlı Halk Musikîsi’nde ve Osmanlı Mehter Alayları’nda da “Miskal” adıyla 1830’lara değin önemli bir çalgı olarak kullanıldı.

Müzik alanında 6 ayrı ödülü bulunan ve Türkiye’de daha önceden de konserler veren Moscovich, Miskal Projesiyle, Türkiye’deki müzikseverleri tekrar Pan Flüt ile buluşturmayı amaçlıyor. Moscovich’in 35 kişilik Ukrayna Ordusu Orkestrası eşliğinde yorumlayacağı parçalar ise şu şekilde:

efsane-dogdugu-topraklara-geri-donuyor-737868-1.

► Gülpembe (Barış Manço)

► Kalenin Bedenleri (Niksar) n Sen Gelmez Oldun (Ali Ekber Tagiyev)

► Ankara Rüzgârı (Gündoğdu Duran) n Batum türküsü (Anonim)

► Helvacı (Anonim) n Yine Bir Gülnihal (Hamamizade İsmail Dede Efendi) n Anlıyorsun Değil mi (Barış Manço) n Samanyolu (Metin Bükey / Teoman Alpay) n Darıldın mı Gülüm Bana

► Yar Saçların Lüle Lüle (Anonim)

► Sevdan Olmasa (Erol Evgin)

► Buluşalım Kordon’da (Necip Mirkelâmoğlu) n Kesik Çayır (Neşet Ertaş) n Sarı Saçlı Hayriye (Anonim) n İzmir Marşı.