Ege Barış ve İletişim Derneği, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolasıyla bir açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada, “Yaşamı savunacak gücün halkların bağrında yeşermeye hazır olduğunu bilerek diyoruz ki; savaş durdurulabilir. Kardeşlik kazanacaktır” denildi.

Ege Barış ve İletişim Derneği: Kardeşlik kazanacaktır

BİRGÜN EGE

Ege Barış ve İletişim Derneği, 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında yazılı açıklama yaptı.

“1 Eylül kavganın değil dayanışmanın, onurlu ve insanca birlikte yaşamanın, savaşın değil barışın başlangıcı olsun” denilen açıklamada, şunlar belirtildi: “Barış savunucuları en büyük savaşın başlangıç gününü, barışın değerini vurgulamak ve savaş karşıtı toplumsal duyarlılığı yükseltmek amacıyla düzenledikleri etkinliklerle barışa adıyorlar. Bizim için de bugün, Eylül’ün ilk günü, içerde dışarda, kuzeyde güneyde, bölgede dünyada barışın yaşamsal değerinin vurgulandığı ve halkların kardeşçe yaşamasının birlikte var olabilmelerinin mümkün olduğunu bir kez daha işaret etmenin günü."

SAVAŞ DURDURULABİLİR

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “19. yüzyıl ortalarından itibaren savaşlar hukuk, teknoloji, kapsam, amaç ve yöntemleri bakımından önemli değişimlere uğramıştır. Savaşların ordular arasında ve savaş meydanlarında ya da sınırlarda cereyan ettiği dönem geride kalmıştır. Ne yazık ki artık düşmanı, gözüne bakmadan kilometrelerce uzaktan joystick’le -silahla değil, havaya uçurmak; bir nükleer enerji tesisinin patlatılma tahdidi ile bölgesel bir ölüm silahına dönüştürülmesi, ahlak dışı görülmüyor. Ne yazık ki artık silah türü sınırsız çeşitlilikte, hedef de toplumun tümüdür. Yıllar süren ambargolar, yoksul ve yoksun bırakmalar, fiilen ve moral bakımdan zayıf düşürücü yalan ve dolan, sanki savaşın olağan hegemonya araçları! Ne yazık ki kentleri yakıp yıkmak, alt yapıları yok etmek, halkı aç, susuz, gıdasız ve ışıksız bırakarak toplumu teslim olmaya zorlamak insanlık dışı olarak sorgulanmıyor. Her zaman olduğu gibi sonuçta yıkımın esas mağduru halkların, aynı zamanda barışın teminatı olduğunu, yaşamı savunacak gücün halkların bağrında yeşermeye hazır olduğunu bilerek diyoruz ki; savaş durdurulabilir. Kardeşlik kazanacaktır.”