CHP’nin kalesi pozisyonunda olan İzmir, Aydın ve Muğla’da kongre süreci devam ediyor. İzmir’de birçok ilçe başkanı değişirken, Aydın’da seçimler tek liste gerçekleşti. Muğla’da ise mevcut ilçe başkanları yerini korudu

Ege Bölgesi'nde CHP’nin kongre heyecanı

AYCAN KARADAĞ

CHP’de olağan kurultay takviminin netleşmesi ve sürecin resmen başlaması sonrasında gözler partinin en güçlü olduğu illerden İzmir, Aydın ve Muğla’ya çevrildi. Delege seçimlerinin ardından ilçe kongreleri devam ederken tabloda netlik kazanmaya başladı.

İZMİR’DE DEĞİŞİM

CHP İzmir’de kıran kırana ilçe kongreleri devam ediyor. Yeni dönemde birçok ilçe başkanı değişti. Kongre sürecinde ise çoğu yerde iki grup arasında mücadele geçiyor. Bir tarafa kongre sürecinde muhalefet durumunda olan eski CHP İl Başkanı Rıfat Nalbatoğlu, İzmir Büyükşehir Başkan Vekili Mustafa Özuslu ve CHP İzmir Milletvekilli Murat Bakan, diğer tarafta ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, İl Başkanı Deniz Yücel ve bu ikiliye yakın isimler yer alıyor.

İlçe kongrelerinde ise Bayraklı’da mevut ilçe Başkanı Cemalettin Alper'in aday olmadığı kongrede, Belediye Başkanı Serdar Sandal’ın desteklediği Selçuk Ayhan ile Pınar Susmuş kongrede ilçe başkanlığı için yarıştı. Seçimi 211 oy alan Pınar Susmuş kazandı. Buca’da ise ilçe başkanı Kasım Akdağ'ın aday olmama kararının ardından kongrede İl Sekreteri Hacer Taş ile İzmir eski Milletvekili adayı Ali Hıdır Uludağ başkanlık için yarıştı. Taş’ı CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel destekledi. Uludağ'ı ise kentte değişimin öncü isimleri eski İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ve Büyükşehir Başkanvekili Mustafa Özuslu destek verdi. Seçimi 7 oy farkla Taş kazandı. Balçova’da 2012 yılından itibaren ilçe başkanı olan Aygül Eryılmaz kongrede aday olmama kararı aldı. Eryılmaz’ın yerine CHP Balçova Kadın Kolları İlçe Başkanı Binnur Akın tek aday olarak seçime girerek kazandı. Çiğli’de ise Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün desteklediği mevcut İlçe Başkanı Mert Özcan ile CHP İzmir İl eski Başkan Yardımcısı Şirin Akgül arasında geçen yarışta Özcan gülen taraf oldu. Gaziemir’de ise kongre yarışı mevcut İlçe Başkanı Kasım Özkan ile eski ilçe yöneticisi Ali Rıza Türkmen arasında yaşandı. Seçimi mevcut ilçe başkanı Kasım Özkan kazandı. Konak kongresi iki adaylı yarışa sahne oldu. Sandıkta İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu ve eski meclis üyesi Ahmet Karadağ rekabeti yaşandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur Gruşçu’ya açık destek verdi. Karadağ’a ise muhalefet ve yalı grubu destek verdi. Seçim sonunda zafer Çağrı Gruşçu'nun oldu. Merakla beklenen Karabağlar’da ise Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu'nun da desteklediği İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız ile muhalefet cephesinin adayı eski İl Başkan Yardımcısı Mehmet Türkbay yarıştı. Sandıkta zafer 3 oy fark ile Türkbay'ın oldu. Türkbay 198 oy alırken, Yıldız 195 oyda kaldı.

ege-bolgesi-nde-chp-nin-kongre-heyecani-672305-1.

İl Başkanlığı için Genel Merkezin mevcut il başkanı Deniz Yücel’i desteklediği bu yüzden tek adaylı il kongresi olacağı son günlerde sıkça konuşulmaya başlandı. Öte yandan uzun süredir il başkanlığı için saha çalışması yapan muhalefetin desteklediği Devrim Barış Çelik’in ise Genel Merkez ile görüşmelerini tamamladıktan sonra kararını netleştireceği öğrenildi.

AYDIN’DA BİRLİK HÂKİM

Aydın’da ise kongrelerde yine Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun ağırlığı gözlenirken çoğu yerde tek adaylı seçimler yaşandı. Efeler ilçesinde tek liste girilen seçimde mevcut ilçe başkanı Polat Bora Mersin güven tazeledi. Kuşadası’nda da tek aday ile gidilen olağan kongresinde Mehmet Gürbilek, bir dönem daha başkanlığa seçildi. Didim’de ise 2 aday yarıştı. Mevcut başkan Nurettin Koçak yeniden ilçe başkanı seçildi. Nazilli’de kongre sürecinde Ali Deveci ve Hakan Şensan'ın adaylıktan çekilmesinin ardından mevcut başkan Serkan Sevim kongreye tek aday olarak girerek 235 delegenin oy kullandığı seçimi 231 oy alarak kazandı. Söke’de ise iki adayın yarıştığı kongrede 11 ay içinde 2 atama başkanın istifasının ardından yönetim kurulu içinden göreve getirilen mevcut Başkan Ali Kemal Özcan, 265 delegeden 235'inin oyunu alarak seçilmiş başkan oldu.

İl Başkanlığı için mevcut İl Başkanı Ali Çankır’ın tüm desteği aldığı, sürpriz yaşanmaz ise tek aday olarak seçime gireceği öne sürüldü.

MUĞLA’DA MEVCUTLAR KOLTUĞUNU KORUDU

İlk olarak Milas’ta başlayan kongrelerde sürpriz yaşanmazken mevcut ilçe başkanları görevlerine devam etti. Kongre sürecinde Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün ve CHP Muğla Milletvekilli Mürsel Alban’ın gücü devam ederken, 31 Mart 2018 yerel seçimlerinde Yatağan, Köyceğiz gibi ilçelerin AKP’ye kaybedilmesi sonrası Gürün ve Alban’a karşı muhalefetin güçlendiği gözlemlendi.
Milas’ta iki adaylı geçen seçimde 393 delegenin 224’ünü alan mevcut İlçe Başkanı İlgin Göktepe tekrar başkan seçildi. Bodrum’da da 2 adaylı yarışta mevcut ilçe başkanı Halil Karahan güven tazeledi. Menteşe’de ise tek liste hâlinde gerçekleşen kongrede mevcut başkan Mustafa Aytaç Kavak görevine kaldığı yerden devam etti. Marmaris’te ise tek adayla gidilen seçimde Av. Zekcan Balcı ilçe başkanlığına seçildi.

Öte yandan İl Başkanlığı için mevcut başkan Adem Zeybekoğlu’un yeniden aday olmasına kesin gözle bakılıyor. Muhalefet cephesinden ise eski Milletvekilleri Fevzi Topuz ve Akın Üstündağ’ın isimleri konuşuluyor.

cukurda-defineci-avi-540867-1.