Ege Bölgesi’nde Omicron yoğun bakımları zorluyor

Berkay SAĞOL

Omicron fırtınası tüm hızıyla sürerken önlemleri bir bir kaldıran, son olarak aşısızlara test zorunluluğunu iptal eden hükümet, tepkilerin odağında. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Türkiye’nin salgınla mücadelede “gevşemediğini” ve salgının “makul şekilde” yönetildiğini iddia ediyor. Bakan Koca’nın açıkladığı il bazında haftalık vaka sayıları da sürekli artmaya devam ediyor. 1-7 Ocak haftasında her 100 bin kişideki vaka sayısı, 3 il dışında tüm illerde artış gösterdi. Turizm sezonu boyunca haftalık vaka sayıları hep 50 civarında tutulan İzmir, Aydın ve Muğla’da pozitif vakalar iki hafta içinde katlanarak yükseldi.

İzmir’de haftalık vaka sayısı 323,3’ken, 1-7 Ocak haftasında 574,85’e yükseldi. Aydın’da 207,67 olan vaka sayısı, 354,84’e çıkarken, Muğla’da ise 188,25’ten 605,33’e yükseldi. Açıklanan sayılara göre Muğla’daki vaka sayısı bir haftada yaklaşık 3,5 katına çıktı. Muğla ve İzmir vaka sayılarının bir önceki haftaya göre en çok arttığı 10 il arasında yer aldı.

‘İNSANLAR YALNIZ BIRAKILDI’

Muğla Tabip Odası Başkanı Cafer Şahin, kentte henüz kriz olmadığını ancak sağlık hizmetlerinin aksadığını söyledi ve ekledi: “Sağlık çalışanları Covid-19’a yakalanıyor. O yüzden kriz yaşanıyor. Hastanelerde randevu bulunamıyor. En erken 1 ay sonrasına randevular yazılıyor. Şu anda yoğun bakımlar dolu ve yenileri açılıyor. Bu hızla giderse yoğun bakımlarda da yeniden kriz yaşanacak. PCR testlerine gelen çoğu insan geri çevriliyor ona rağmen vaka sayıları bu derece yüksek. Şu anda yurttaşlar salgınla mücadelede bir başına bırakıldı.”

Omicron varyantıyla beraber vakaların artacağı konusunda daha önce de uyarılarda bulunduklarını belirten Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Adalet Çıbık da, “Yaşanan bu gelişme sürpriz olmadı. Vaka artışları bu hızla devam ederse hastanelerde yeniden problemler yaşanmaya başlayacak. Omicron varyantına yakalananların çok küçük bir kısmı hastaneye ve yoğun bakıma yatıyor deniyor ama vaka sayısı arttıkça bu yatan dilimdeki kişi sayısı da artacak. Bu hızla giderse iki hafta sonra servisler ve yoğun bakımlar yine dolacak. Önümüzdeki 2-3 hafta çok kritik” dedi.