İnsan Hakları Derneği(İHD) İzmir Şubesi, 2022 yılı Çocuk Hakları İhlali raporunda Ege Bölgesi’nde 724 çocuğun hak ihlaline uğradığını belirtti. Raporda, “Raporda “Çocuğun İstismarında, tacizinde, tecavüz olaylarında cezasızlığa son verilmelidir, yasalar çocuğu korumalı ve gözetmelidir” denildi.

Kaynak: EGE
Ege Bölgesi’nde 2022 yılında 724 çocuk hak ihlali yaşadı

BirGün EGE

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi 2022 yılına ait çocuk hak ihlalleri raporunu açıkladı.

İHD İzmir Şubesi binasında yapılan basın toplantısında, raporu, İHD yöneticisi Cemile Karakaş okudu. Raporda, Ege Bölgesi’nde 724 çocuğun hak ihlaline uğradığı açıklandı.

Çocuk Hakları Sözleşmesi dünyada en çok ülke tarafından kabul edilmiş uluslararası belge olma özelliği taşıdığını söyleyen Karakaş, “Son yıllarda çocuk hakları ihlalleri oldukça büyük boyutlara ulaşmıştır. Türkiye, çocuk hakları sözleşmesine taraf olmasına rağmen ne yazık ki bugüne kadar ki uygulamalar ve iç yasal mevzuat ‘çocuğun üstün yararının korunmasına ilişkin temel politikaları' hayata geçirememiştir” dedi.

ENGELLEYİCİ ÖNLEMLER ALINMALIDIR

Karakaş,  “Çocuğa karşı ayrımcılığın önüne geçilmeli ve bu konuda etkili mekanizmalar geliştirilmelidir” dedi ve ekledi:

“Çocukların eğitim hakkına erişimin önündeki; okula erişimin güç olması, nitelikli eğitim alamama, okul yaşındaki çocuğun çalıştırılması gibi engeller kaldırılmalıdır. Türkiye’de son yıllarda suça sürüklenen çocuk sayısında ve bağımlılık yaratan madde kullanıcısı çocuk sayısında artış meydana gelmiştir.  Bunun nedenleri araştırılmalı, engelleyici önlemler alınmalıdır.” 
Karakaş şunları dile getirdi:  “Anadili Türkçeden farklı olan çocukların kendi anadillerinden koparılmadığı ve buna zorlanmadığı bir ortamda eğitim görmeleri en temel haklarıdır. Bu haklarının gereklilikleri yerine getirilmeli, Ana Dil’de eğitim olanakları sağlanmalıdır. Türkiye’de farklı inanca mensup çocukların zorunlu din dersine tabi tutulması Çocuk Hakları sözleşmesine aykırıdır. İnancı farklı olan çocuklara yönelik zorunlu din dersi uygulamasına son verilmeli, inanç özgürlüğü sağlanmalıdır. Çocuğun İstismarında, tacizinde, tecavüz olaylarında cezasızlığa son verilmelidir, yasalar çocuğu korumalı ve gözetmelidir. Aile içi şiddet, istismar olaylarında yasalar çocuğa güvenli alanlar sağlamalıdır.”