Ege’de bir Aylan faciası daha: Dört çocuk boğularak öldü

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ege’de göçmen dramı bitmek bilmiyor. Yunanistan’a geçmeye çalışan yaklaşık 27 göçmenin bulunduğu teknenin Sakız Adası açıklarında batması sonucu 4 çocuk boğularak hayatını kaybetti.

Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarachi, dört çocuğun yaşlarının 3 ile 14 arasında olduğunu ifade etti; 22 kişinin kurtarıldığını ve 1 kişinin de kayıp durumda olduğunu aktardı: "Sakız Adası açıklarında aşırı kalabalık ve denize açılmaya elverişli olmayan teknelerle hayatlar tehlikeye atılıyor."

ATİNA’YA ELEŞTİRİ

Göçmenler Ortadoğu ve Asya’dan gelerek Yunanistan üzerinden Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken sık sık benzer trajediler yaşanıyor. Son bir yıl içinde yüzlerce kişi Ege ve Akdeniz’de yaşamını yitirdi. Yunanistan ve Avrupa ülkeleri göçmenleri sınırdan geçirmemek için karadan ve denizden seferber olmuş durumda. Çoğu göçmen sınırdan Türkiye’ye geri itiliyor. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Marta Hurtado, Yunanistan’ın son dönemde sığınmacıları Türkiye’ye ‘geri itme’ gibi insan hakları ihlallerine ilişkin sağlam kanıtlar aldıklarını açıklamıştı. Hurtado, Libya’daki göçmen ve sığınmacıların durumundan da son derece endişeli olduklarını belirtti. AB Komisyonu sözcülerinden Adelbert Jahnz da 7 Ekim’de yaptığı açıklamada, AB’nin dış sınırlarında şiddet kullanılarak geri itmelerin yer aldığı görüntüler ve raporların ‘çok endişe verici’ olduğunu söylemişti.