Ege Bölgesi’nin havası, suyu ve ormanları rant tehdidiyle karşı karşıya. Bölgede yaşayan yurttaşlar, çevre işgallerine karşı mücadelelerini sürdürüyor.

Ege’de her yer direniş!

Aycan Karadağ

Ege Bölgesi’nde son yıllarda hemen hemen her yerde çevre işgalleri yaşanıyor. Jeotermal Enerji Santralları (JES), Rüzgar Enerjisi Santralları (RES), Güneş Enerjisi Santralları (GES) ve altın arama gibi doğanın dengesini bozan ve hukuksuz birçok projeye karşı bölge halkı ve yaşam savunucuları mücadele ediyor.

MUĞLA’DA 32 SAHA İÇİN İHALE

Muğla da son yıllarda çevre işgalleriyle mücadele ediyor. Yatağan Termik Santrali’ne kömür sağlayan maden ocaklarının doğa, tarım ve tarih kıyımı hız kesmeden sürerken, son yıllarda MUÇEV isimli şirket, bölgede tüm sahilleri kuşatmış durumda.

Şimdi de Seydikemer’den Bodrum’a uzanan geniş alanda 28'i arama, 4'ü işletme olmak üzere toplam 32 jeotermal kaynak ve doğal mineralli su arama ve işletme ruhsat sahası, açık teklif usulüyle ihale edilecek. İçlerinde muhammen bedeli 51 bin lira olan da var 656 bin lira olan da. Sahaların en büyüğü 4992,56 hektar. Arama ruhsatlı sahalar arasında doğa harikası Bodrum Mazı, denizi ile meşhur Marmaris Turunç, Bozburun, İçmeler, Milas Ören, aynı zamanda tarihi geçmişi de bulunan Milas Gölyaka-Şenköy-Bafa, turizm merkezi Bodrum, caretta carettaların yuvalama alanlarından olan kendine özgü doğasıyla Dalyan, Türkbükü ve Datça da bulunuyor. CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “32 sahada jeotermal arama ihalesi çıkartıldı. Bunun 4’ü Marmaris’te. Böyle bir güzelliğe, böyle bir cennet köşeye bu neden yapılır? Türkiye delik deşik edilmek isteniyor. Bu doğa, bu güzellik hepimizin. Bize atalarımızdan miras kaldı, bizlerin de gelecek kuşaklara bırakması gerekiyor” dedi.

SALİHLİ’DE ACELE KAMULAŞTIRMA

Manisa Salihli’deki Çapaklı köyünde Ege Biyogaz Elektrik Üretim A.Ş.’nin yapmak istediği Biyogaz Enerji Santral ve Gübre Üretim Tesisi için 5 parsele acele kamulaştırma kararı verilmesine bölge halkı tepki gösterdi. Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege Değerli, "Devlet eşittir, şirkettir görüntüsünden vazgeçilmelidir. Bu kamulaştırmalardan, geçimlik mallara el konmalardan vazgeçilmelidir. Yenilenebilir enerji politikaları gözden geçirilmelidir. Yasal düzenlemeler yapılmadan şirketler fırsatı ganimete çevirme yolundalar. Bizlerin geçimlik mülklerimiz onların hiç umurunda değil. Özellikle maliyeti ucuz, karı çok olan havzalar ve sulak alanları tercih ediyorlar " dedi.

ÇEŞME’DE RES DİRENİŞİ!

İzmir’in Çeşme ilçesindeki Germiyan köyünde Güral Porselen şirketi, 57 dönüm ormanı ve Antik Roma köyünü tahrip etmeye devam ediyor. ÇED gereklidir kararına rağmen çalışmasına devam eden şirkete bölge halkının tepkileri sürüyor. Öte yandan şirketin kanunsuzca çalışmasından dolayı bölge halkı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Arslan hakkında “Görevi kötüye kullanmak” iddiası ile Çeşme Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

KARABURUN’DA ZEYTİN TARLASINA GES

Karaburun’da 300 bin metrekarelik alanda binlerce çam ağacının kesilmesine neden olacak GES’e tepkiler sürerken yeni ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Proje sahasının Web Tapu-Kadastro sisteminde hâlâ “Zeytin Ağaçlı Tarla” olarak geçmesine rağmen, GES projesi için arazi uygunluğu çalışmalarında “zeytin ağacı yoktur” diyerek projeye izin verildiği iddia edildi.