İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine tepkiler sürüyor. Kadınların eşitliğini ve yaşam hakkını güvenceye alan İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı’nın imzasıyla çıkılmasına yönelik protestolar devam ediyor.

Ege’de kadınlar ayakta: Sözleşmeden vazgeçmiyoruz

BERKAY SAĞOL

İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı kararıyla bir gece yarısı feshedilmesine karşı kadınların isyanı sürüyor. Ege Bölgesi’nde kadınlar her ilde ve birçok ilçede tek ses olarak İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini söylediler.

20 Ağustos 2020’de öldürülen Ceyda Yüksel’in annesi Filiz Demiral "Kızım Ceyda Yüksel, Serkan Dindar tarafından katledildi. Ben kızıma söz vermiştim; adalet yerini bulacak diye. Ben kızımın mezarına gidip bu haberi nasıl vereceğim? Ona nasıl ‘Adalet tamamen öldü’ diyeceğim? İstanbul Sözleşmesi biz kadınların en önemli güvencelerinden biriydi. Sözleşmenin feshi ile erkek şiddetinin önü açıldı. Haklarımı ve adaleti ararken bizi elimizdekinden de ettiler. Kızımın yaşam hakkını elinden alan Serkan Dindar, ödül gibi ceza alacak demektir bu. Hayatlarımız hakkında biz kadınlar karar veremeyeceğiz. Suçlulara ceza indirimleri uygulanacak. Bunu asla kabul etmiyorum. Kızım ve diğer kadınlar için sonuna kadar mücadele edeceğim. Ellerini üzerimizden çeksinler” dedi.

ege-de-kadinlar-ayakta-sozlesmeden-vazgecmiyoruz-857164-1.

İzmir’de kadınlar, Alsancak, Bornova, Karşıyaka, Çiğli, Seferihisar ilçelerinde bir araya gelirken, Muğla, Aydın, Uşak, Denizli ve Manisa’da da kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini dile getirdi.

KORUMAKTAN VAZGEÇTİLER

Aydınlılar Kent Meydanı’nda “Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula!" sloganıyla bir araya gelirken, SES Aydın Şube Eş Başkanı Öznur Özağaç, İstanbul Sözleşmesi'nin imzalandığı sene kadın cinayetlerinin oranının daha az olduğunu söyledi.

Denizli'de Çınar Meydanı'nda toplanan kadınlar, yaptığı açıklamada, "İstanbul Sözleşmesi kimsenin iki dudağının arasında değildir. Milyonlarca kadının hayatı ve hakları tek bir adamın kararına sığamaz, milyonlarca kadının canı tek adamın bekasına kurban edilemez. Sözleşmeden vazgeçmiyoruz!" dedi.

Uşak Kent Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar, “Kadın cinayeti olmadan, şiddete maruz kalmadan geçirdiğimiz tek bir gün bile yok! İktidar, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı ile kadınları her türlü şiddete karşı korumaktan vazgeçtiğini ilan etti. Şiddetsiz bir dünya mümkün! İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi reddediyoruz!” dediler.

Manisa Kadın Platformu ise, Manolya Meydanı’nda bir araya gelerek, şunları kaydetti: “Sözleşmeden çekilme kararı Anayasa’ya ve uluslararası insan hakları hukukuna aykırıdır. İnsan haklarına aykırı faaliyette bulunmak devletin yetkisini açıkça kötüye kullanmaktır. Biz kadınlar eşitlik istiyoruz. Evde, işte, sokakta korkmadan yaşamak, çalışmak, yürümek istiyoruz. Şiddete uğramaktan, öldürülmekten korkmadan yaşamak istiyoruz.”