Ege Bölgesi’nde koronavirüs salgınına karşı belediyeler adeta seferberlik ilan ettiler. Aydın ve Muğla Büyükşehir Belediyeleri ile ilçe belediyeleri de yurttaşların koronavirüs salgınından etkilenmemesi için önlem paketlerini devreye aldılar

Ege’de koronavirüs salgını seferberliği

Aydın Büyükşehir Belediyesi koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında aldığı tedbirleri artırdı.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Ülke olarak görünmeyen ve sinsice çoğalan bir düşmanla savaş halindeyiz. Belediyemiz bu düşmanla riskin ilk belirdiği andan bu yana 24 saat mücadele ediyor. Vatandaşlarımız hiç endişe etmesin; Büyükşehir Belediyesi her bir vatandaşımızın sağlığını korumak adına topyekûn seferberlik halinde” dedi. Çerçioğlu, “Tüm açık ve kapalı alanları, parkları, durakları, kamu binalarını, otogarları, toplu taşıma araçlarını dezenfekte ettik ve etmeye devam ediyoruz. Uzmanların risk grubunda saydıkları yaşlı vatandaşlarımızın evlerine kadar sıcak yemeklerini ulaştırıyoruz. Bizler vatandaşlarımızdan evde kalmalarını talep ederken, bunu mümkün kılacak tüm hizmetleri vermeye devam edeceğiz. Hemşehrilerimiz yeter ki evlerinde kalsın" dedi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün koronavirüs salgını için 13 ilçede dezenfekte çalışmalarının uzman ekipler tarafından sürdürüldüğünü, koronavirüs salgınının alınan tedbirler ve vatandaşların bilinçlenmesi ile en az kayıpla atlatılacağına inandığını söyledi. Kullanılan ürünler ve oranları hakkında da açıklama yapan Gürün “Yüzde 70 ve üstü alkol, yüzde 5 sodyum hipoklorit denilen çamaşır suyu ve sabun kullanıyoruz. Hem dezenfekte hem de bilgilendirme yapıyoruz. Bodrum-Datça seferini yapan feribotlar temizlendi. Seyrek de olsa seferler devam ediyor. Ayrıca limanların temizliğini de yaptık. Bodrum'da liman adalarına gidip gelen araçlar son olarak burada kalan Yunanistan'a gitmek isteyen ya da oradan gelmek isteyen hemşehrilerin taşınması yapıldı. Gelenler karantinaya alındı ve seferler son buldu” dedi.

Konak Belediyesi, koronavirüs salgını nedeniyle yiyecek bulmakta güçlük çekmeye başlayan sokak hayvanlarını besleme çalışmalarını da yoğunlaştırarak, ilçe sınırları içinde kuru mama dağıtımına başladı. Konak Belediyesi veteriner ekipleri, özellikle pek çok esnafın kepenk indirdiği Kemeraltı Çarşısı, Gıda Çarşısı, sanayi siteleri gibi yerlerde yaşayan can dostlara mama bırakıyor. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Özellikle can dostlarını sahiplenen, onları düzenli olarak besleyen hemşehrilerimiz endişelenmesin: Sokaktaki can dostlarımızı bu sıkıntılı süreçte ihmal etmeyeceğiz. Yeter ki siz evde kalın; onlar bize emanet. Onları bu zor günlerde aç bırakmayız. Konak Meydanı’nın simgesi olan güvercinlerimizi de unutmuyoruz. Ekiplerimiz düzenli olarak güvercinlerimizi de besliyor” diye konuştu.

Karabağlar Belediyesi, 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşların zorunlu ihtiyaçlarının giderilmesi için belediye bünyesinde iletişim hattı kurdu. Karabağlar Belediyesi’nin 414 78 22 ve 414 78 25 numaralı telefonları arayan ihtiyaç sahibi yurttaşlar, 08.00 - 23.00 saatleri arasında hizmet alabilecek. Karabağlar Belediyesi bu amaçla, Karabağlar Kaymakamlığı öncülüğünde kurulan Vefa Sosyal Destek Grupları’nca kullanılmak üzere 14 araç ve 28 personel tahsis etti. Gruplar, 65 yaş üzeri ve kronik rahatsızlığı olanlara, evlerinden çıkmamaları koşuluyla yardımcı olacak. Yurttaşları zorunlu olmadıkça evden çıkmamaya çağıran Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, “Gelişmeleri takip ederek gerekli önlemleri almaya devam ediyoruz. Yurttaşlardan isteğimiz, zorunlu olmadıkça evlerinden dışarı çıkmamaları. Eğer çıkmak zorunda iseler, sosyal mesafeyi korumaları. Bu sıkıntılı günleri, ortak çaba ve dayanışmayla atlatacağımıza inanıyorum” dedi.

Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, koronavirüse karşı alınacak en önemli önlemin evde kalmak olduğunu hatırlattı. İduğ, “Bu kötü günlerde risk gruplarında vatandaşların evde kalması hayati önem taşıyor. Bornova Belediyesi olarak bunu sağlamak amacıyla 65 yaş üstü Bornovalılar için alışveriş hizmeti başlattık. Okulların kapandığı bu dönemde üç ay önce hayata geçirdiğimiz Dijital Sınıf Projemizin derslerden uzak kalmamak öğrencilerimize çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Çocuklarımız evlerinin güvenli ortamında 24 saat boyunca müfredata uygun olarak hazırlanan ders videolarını izleyebilirler” dedi.

Buca Belediyesi, personel sağlığı için alarma geçti. Hizmet binası giriş çıkışlarında sağlık personeliyle ateş ölçümü yapılarak, hem Bucalı hemşehrilerin hem de personelin sağlığının korunması için özel önlem alınırken, personelin ortak kullanım alanlarında da yeni düzenlemeler başlatıldı. Personelin sağlıklı bir şekilde görevini yerine getirebilmesi için bir yandan tüm ortak kullanım alanları ilaçlanırken, bir yandan da yemekhanede yeni sisteme geçildi. Yemekhanedeki yoğunluğun önüne geçebilmek için 12.30–13.30 olan yemek saati 12.00 – 14.00 arasına çekilerek birimler arası koordinasyon sağlandı. Yemekhane personeli tarafından tamamen sterilize edilen tabldot, çatal, kaşık ve bardaklar, personele el değmeden hazırlanarak kullanımlarına sunuldu.

ege-de-koronavirus-salgini-seferberligi-709119-1.

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, korona virüs uyarılarına kulak asmayıp sokağa çıkan vatandaşları, evlerine dönme konusunda uyardı. Tugay özellikle 65 yaş üstündeki Karşıyakalıların tüm ihtiyaçlarının belediye tarafından karşılanacağını söyledi. Korona virüs tehdidi üzerine Acil Koordinasyon Kurulu oluşturup 65 yaş üzerindeki vatandaşlara belediyeye başvurma çağrısı yapan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, uyarılara aldırmayan vatandaşlardan evlerine dönmelerini istedi. Bilim dünyasının tehlikeli virüsten korunmak için "evden çıkmayın" çağrısına rağmen özellikle 60 yaş ve üzeri vatandaşların uyarıyı dikkate almaması dikkat çekti.

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, korovanirüs salgını ile mücadele kapsamında vatandaşlara “Evde Kal” çağrısı yaptı. Utku Gümrükçü, virüsün yayılmasını engellemek için Çiğlilileri bu süreci evlerinde geçirmeleri konusunda uyardı. Koronavirüs ile mücadelede gerekli tedbiri almaya devam ettiklerini vurgulayan Gümrükçü, “Çiğli Belediyesi olarak üzerimize düşen her türlü tedbiri özenle hayata geçiriyoruz. Tüm ekiplerimiz ilçe genelinde aktif olarak görevde. Herhangi bir can kaybı yaşamamamız için vatandaşlarımızdan tek beklentimiz acil durumlar dışında evlerinden dışarıya çıkmamasıdır. Bu süreci evlerimizde izole bir şekilde geçirmeye özen gösterirsek virüsün yayılmasını önlemiş oluruz” dedi.

Bayraklı Belediyesi, koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında, evlerinde kalması gereken 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile kronik rahatsızlığı bulunanların alışveriş ihtiyaçlarını karşılıyor. Belediye ekipleri, mesai saatleri içinde market veya pazardan alınacaklar listesini bildiren vatandaşların ihtiyaçlarını, ücreti karşılığında evlerine teslim ediyor. Ekipler, ayrıca vatandaşın ilaçlarını alıp, faturasını da ödüyor. Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Koronavirüse karşı ilçemizde yoğun mesai harcıyoruz ve tüm ekiplerimiz her alanda çalışma yapıyor. Bunlardan biri de evlerinde kalmak zorunda olan yaşlılarımıza yönelik. Onların sağlığı ve can güvenliği için yapacakları market ve pazar alışverişlerine aracılık ediyoruz. Onların yerine ekiplerimizde görevli arkadaşlar alışverişe gidiyor ve taleplerini ücretleri karşılığında yerine getirerek, kendilerine teslim ediyor. Böylece yaşlılarımızın dışarıya çıkma ihtimallerini en aza indirmeye çalışıyoruz” dedi.

Gaziemir Belediyesi, temel gıda maddeleri ve temizlik ürünlerinde normalin üzerinde fiyat artışlarının önüne geçmek için zabıta ekipleri ile denetimlere başladı. Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, “Çocuk parkları, otobüs durakları, pazar yerleri, meydanlar, sokaklar, banklar, çöp konteynırlarının içi ve çevresi ekiplerimiz tarafından düzenli olarak ilaçla dezenfekte ediliyor. Salgına karşı yürüttüğümüz dezenfeksiyon çalışmalarımızın yanı sıra fiyat denetimleri de yapıyor, fırsatçılara izin vermiyoruz. Virüsün ülkemizde görülmeye başlamasıyla birlikte yurttaşlarımızın yoğun talep gösterdiği kolonya, sabun, dezenfektan, ıslak mendil, bakliyat ve makarna gibi temizlik ve gıda ürünlerinin fiyatları zabıta ekiplerimiz tarafından düzenli olarak kontrol ediliyor. Gıda ve temizlik ürünleri satan işletmeleri denetim altında tutarak fiyat artışına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, kamu binaları, sosyal alanlar, cadde ve sokaklar ile dükkânların aralıksız olarak ilaçlandığını ve hijyen çalışmalarının süreceğini belirtti. Bu süreçte özverili çalışmalarıyla, vatandaşların sağlığı için ellerinden gelen çabayı gösteren Menemen Belediyesi emekçilerine de teşekkür eden Başkan Serdar Aksoy, hastalığı birlikte mücadele ile yenebileceğimizi vurguladı. Sokağa çıkma yasağı sonrası evlerinde kalan 65 yaş üstü Menemenlilerin ihtiyaçlarını Menemen Belediyesi olarak karşıladıklarına değinen Aksoy, "Menemen’de yaşayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın her türlü ihtiyacını karşılamak için ekiplerimiz hazır. Verdiğimiz telefonları arayarak bize ulaşan vatandaşlarımızın talepleri anında karşılanıyor ve yalnız olmadıkları hissettiriliyor” dedi.

Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, “Bu zorlu süreçte aldığımız tüm önlemlerle Efes Selçuk halkının yanındayız. Sağduyulu ve özenli davranarak bu süreci aşacağız” dedi. Sengel, Efes Selçuk Belediyesi’nde ilgili müdürlük ve birim çalışanlarıyla bir araya gelerek bir kriz masası kurulduğu bilgisini verdi. Yapılan toplantıda coronovirüse bağlı kentte meydana gelebilecek olası bir krize karşı çalışma stratejisi geliştirilerek, görev dağılımı yapıldı. Efes Selçuk Belediyesi tarafından ayrıca evlerine yemek bırakılan 65 yaş üstü, hasta ve yatağa bağımlı vatandaşlara da coronovirüse karşı hijyen paketleri dağıtılacak. Efes Selçuk’ta coronovirüse karşı toplu taşıma araçları, parklar, çocuk oyun alanları, sokaklar, kamu kurumları, Akıncılar Huzurevi, Meryem Ana Evi, Efes Antik Kenti gibi dolaşımın sık olduğu noktalarda dezenfekte çalışmaları devam ediyor.

Dikili Belediyesi de Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında okullar, parklar, oyun grupları, spor aletleri, ibadethaneler, belediye araçları, çöp konteynırları, resmi kurumlar, spor salonları, terminal, otobüsler, minibüsler ve ticari taksilerde dezenfekte çalışmaları gerçekleştiriyor. Alınan önlemler kapsamında Dikili Belediyesi'ne gelen vatandaşların ateş ölçer ile kontrolü yapılırken el dezenfektasyonuyla da hijyen çalışmaları gerçekleştiriliyor. Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, "Koronavirüse karşı başlattığımız mücadeleye aralıksız devam ediyoruz. Özellikle vatandaşlarımızın yoğun olarak bulundukları alanlarda dezenfektasyon çalışmalarımızı arttırdık. Hep birlikte alacağımız önlemler ile bu sorunu birlikte atlatacağız" dedi.

Menderes Belediyesi de sokağa çıkmasına kısıtlama getirilen vatandaşlar için eve hizmet başlattı. Çalışma kapsamında kurulan 16 kişilik özel ekip, haftanın 7 günü saat 09.00-22.00 arasında vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamaya başladı. Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, “Sokağa çıkmasına kısıtlama getirilen vatandaşlarımız için özel bir ekip kurduk ve onların tüm ihtiyaçlarını belediye olarak biz karşılıyoruz. Onlardan tek isteğimiz evde kalmaları. Biz onlara bir telefon kadar yakınız. Bizi arasınlar ihtiyaçlarını söylesinler, onlar için yerine getirelim” dedi.

Narlıdere Belediyesi, insan sağlığını tehdit eden Koronavirüse karşı alınan önlemler kapsamında, dezenfekte çalışmalarını hızlandırdı. Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, Mithatpaşa Caddesi, Güngören Caddesi ve ana arterler ile vatandaşların yoğun olarak kullandığı sokak ve kaldırımları dezenfektanlı su ile yıkadı. Tüm sokaklar fırça ile temizlendi. Çalışmaların aralıksız olarak tüm sokaklarda devam edeceği belirtildi. Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin “Koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla tüm tedbirlerimizi aldık ve imkanlarımızı seferber ettik. İnşallah bu beladan en kısa zamanda kurtulacağız. Vatandaşlarımızın mecbur kalmadıkça sokağa çıkmamasını rica ediyoruz” dedi.

Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, “Bu salgını önlemenin ilk şartı temizlik ve sosyal izolasyon. Biz salgın nedeniyle temizlik çalışmalarımızı en üst seviyeye çıkardık. Vatandaşlarımıza da temizlik çalışmalarımızda bize destek olmaları konusunda uyarılarda bulunduk. Çöpleri zamanında ve kurallara uygun çıkarmak bile çok büyük bir önem arz ediyor. Biz bu konuda da vatandaşlarımızdan destek bekliyoruz” diye konuştu.

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan’dan Koronavirüs salgını nedeniyle Karaburun’daki evlerini erken açmaya hazırlanan yazlıkçılara dikkat çekici bir uyarı geldi. İtalya’da yapılan benzer hatanın, salgının bir anda ülke geneline yayılmasına neden olduğunu hatırlatan Erdoğan, 2016 yılında hizmet vermeye başlayan 10 yataklı Karaburun Devlet Hastanesi’nin hekim ve yatak sayısının, olası bir salgını karşılamasının mümkün olmadığını söyledi.

Öte yandan İzmir’in Çeşme, Seferihisar, Güzelbahçe, Foça, Torbalı, Kemalpaşa ve Beydağ ilçe belediyeleri ve Muğla’nın Menteşe, Bodrum, Marmaris, Fethiye, Datça ve Milas ilçe belediyeleri ile Aydın’ın Didim, Kuşadası, Efeler ve Germencik Belediyeleri de koronavirüs salgınına karşı çalışmalarını sürdürüyor.