İHD İzmir Şubesi, Ege Bölgesi’nde 4 ayda yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporda, bölgede son dört ayda 5 bin 304 hak ihlali yapıldığını ortaya koydu.

Ege’de son dört ayda 5 bin 304 hak ihlali yaşandı

BİRGÜN EGE

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında Ege Bölgesi’nde yaşanan hak ihalelerine ilişkin rapor hazırladı. Raporda, İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Uşak, Afyon, Kütahya, Antalya, Burdur, Muğla, Balıkesir ve Isparta kentlerinde yaşanan ihlaller yer aldı.

Açıklanan raporda, pandemi sürecinde hak ihlallerinin arttığına dikkat çekilerek, çalışma yaşamında bin 28 hak ihlali yaşandığı açıklandı. Raporda, “Kapanmada işçiler, emekçiler çalışmaya devam ettiler. Esnafa, çiftçiye, işsize devletin herhangi bir desteği olmadığı için, mağduriyetler yaşandı ve intiharlar arttı. Bu yetmezmiş gibi emekçi ve işçinin yaşamını ve ileride çalışma hakkını engelleyen KOD-29’la işten atmalar ve buna bağlı eylemler yaşandı, yaşanıyor. İşverenler pandemiyi, işten atmak için gerekçe olarak kullandı” denildi. Gözaltılar da ise geçen yılın ilk 4 ayına göre, 3 kat arttığı belirtilen raporda, 783 hak ihlali yaşandığı tespit edildiği belirtildi. Ayrıca raporda, kadın cinayetleri, taciz ve tecavüzler, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılacağı söyleminden sonra 294 hak ihlali yaşandığı belirtildi.

GERİ GÖNDERME MERKEZLERİ’NDEKİ UYGULAMALAR DİKKAT ÇEKTİ

Son günlerde göçmenlere işkence ve kötü muamele edildiği iddialarıyla gündeme gelirken, raporda Ege Bölgesi’nde Geri Gönderme Merkezleri’nde toplamda 2 bin 980 hak ihlali yaşandığı açıklandı. Raporda, “Bu dönemde “Mülteci başlığında Geri Gönderme Merkezlerinde uygulamalar dikkati çekti. Bu merkezlerdeki mültecilerin şiddet, intihar, tecavüze uğradıkları gibi iddialar görüldü ve mülteci gözaltıları ile deport edilmeler yaşandı” denildi.

Son olarak raporda, ÇED uygulanmadan başlanılan yapılaşmalara ve ruhsatsız jeotermal işlemlerine kadar 21 hak ihlali tespit edildiği belirtildi.