Denizli Tavas’ta yapılmak istenen JES için ÇED gerekli değildir kararı verildi. Tamamı tarım arazisi üzerine kurulacak JES için, 200 bin metrekare bitkisel toprak sıyırma işlemi yapılacak. Yerleşim yerlerine 250 metre uzaklıkta bulunan proje alanın yanında ayrıca su yatakları bulunuyor

Ege’de tarım unutuldu, her yer JES oldu

GÖKAY BAŞCAN

Denizli’nin Tavas ilçesi Altınova mahallesinde Avusturalyalı şirket Amadeus Resources Enerji Ticaret LTD. ŞTİ. tarafından yapılmak istenen jeotermal santral (JES) için çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı verildi. Sondaj yapılacak 816,50 hektarlık alanın tamamı tarım arazisi içerisinde yer alıyor. Ayrıca yerleşim yerlerine 250 metre uzaklıkta yer alan proje alanın hemen yanından dere ve kanal geçiyor.

20 SONDAJ YAPILACAK

ÇED raporunda yer alan bilgilere göre 20 adet sondaj çalışması yapılacak ve her biri maksimum bin 450 metre derinliğinde olacak. Her bir sondaj için 10 bin metre kare, toplamda ise 200 bin metre karelik alandan bitkisel toprak sıyırılacak.

ŞİRKETİN 5 JES PROJESİ VAR

JES şirketlerine adeta peşkeş çekilen Ege Bölgesi’ne her geçen gün yeni bir proje yapılıyor. Amadeus Resources adlı şirketin 4’ü Denizli Tavas’ta 1’i Aydın Karacasu’da olmak üzere toplam 5 adet JES projesi bulunuyor. Tavas’ın Altınova mahallesinde yapmak istediği proje bedeli 444 bin 500 TL olarak belirlenen JES projesi için ÇED gerekli değildir kararı verildi. 13 Şubat’ta başvurusu yapılan proje için 12 Haziran’da ÇED gerekli değildir kararı verildi.

YERLEŞİM YERLERİNİN YANINDA

Tamamı tarım arazisi üzerinde olan proje alanının, 630 metre güneyinde Altınova Mahallesi, 260 metre kuzeyinde ise Çiftlikköy Mahallesi yer alıyor. Ayrıca proje alanı 250 metre doğusundan Kurutma Kanalı, 200 metre batısından ise Yarönü Deresi geçmekte.