Ege halklarının kaderi ortak

HABER MERKEZİ

Bütün Ege'de hissedilen depremle ilgili Ege’nin iki yakasından ekoloji örgütleri bir araya gelerek bir açıklama yayımladı. Daha önce 68 örgütün imzaladığı ‘Kazma Bırak’ kampanyası koordinasyonunun yürüttüğü çalışmada Akdeniz bölgesinde hidrokarbon arama faaliyetlerinin deprem olasılığını güçlendirdiğine ve bu nedenle de durdurulması gerektiğine dikkat çekildi.

Sinop Nükleer Karşıtı Platformu,Kazdağları İstanbul Dayanışması gibi örgütlerin imzacı olduğu açıklamada Ege’nin iki yakasında yaşayan insanların kaderlerinin ortak olduğu ve daha fazla canlı kaybının olmaması için doğayı hiçe sayan politikalara son verilmesi çağrısı yapıldı.


Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"30 Ekim günü Ege denizi depremle sarsıldı. Bizler iki yakada da kayıplarımıza aynı gözyaşlarıyla ağlıyoruz. Ege’nin her iki yakasında da hasarlı binalar sıradan insanların üzerine çöktü. Bu felaket 'doğal' değildir. Bu felaketin sorumlusu inşaat sektörünün ekonomik çıkarları ve devletin kayıtsızlığıdır. Devletlerimiz ise önlemek yerine seyretti. Dayanışma ve işbirliği yerine birbirleriyle savaşmak için büyük paralar harcamayı seçtiler. Akdeniz’den başlayarak toprağın altını üstüne getirmeye devam ediyorlar. Hidrokarbonların çıkarılması planladıkları gibi ilerlerse, bölgemizde olağan olan depremler durumunda büyük çevresel etkiler olabilir. Depremleri yok saymayı değil, onlara hazırlanmayı esas almalıyız. Depremi hızlandıran ve etkilerini çoğaltan, doğayı hiçe sayan politikalara son verilmeli.”