Tabip odaları, aşılama hızının giderek artmasıyla hastane ve aile sağlığı merkezlerinde kalabalıklar oluşması üzerine "aşı seferberliği" çağrısında bulundu.

Ege’li aşı sırasına koştu

Berkay SAĞOL

Covid-19 pandemisi tüm dünyada düşüşe geçmiş olmasına rağmen, toplumsal bağışıklık kazanılmadığı sürece tehlike devam ediyor. Açıklanan resmi rakamlara göre, Covid-19 sebebiyle 175’i hekim olmak üzere 436 sağlık çalışanı, toplamda ise yaklaşık 50 bin kişi hayatını kaybetti. Türkiye’de uygulanan tüm aşıların koruyucu ve güvenli olduğunu belirten tabip odası başkanları, aşı karşıtlığıyla mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sosyal medya hesabından yaptığı duyurunun ardından SGK kayıtlı tüm çalışanlar ile 40 yaş ve üzeri olanlar Covid-19 aşısı olmak için hastanelere gitti. Hastanelerin önünde uzun kuyruklar oluştu. Sağlık emekçileri ise uzun kuyruklarla bulaş riskinin artabileceğini şu an için organizasyon konusunda bir sorun olduğunu ve çözülmesi gerektiğini söyledi.


Şimdiye kadar asıl sıkıntının aşının temin edilememesi olduğunu belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, “Son dönemde yapılan anlaşmalar sonrasında aşılama hızlandı. Geçen gün bir günde 850 bine yakın aşı yapıldı. Demek ki aşı olunca yapılıyor. Günde 1 milyon doz da aşı yapılabilir ancak süreç ne yazık ki hala şeffaf değil. Ne kadar aşı geldi bilmiyoruz” dedi.

Aşı olmanın tüm toplum ve insanlık için sorumluluk olduğuna vurgu yapan Dr. Çamlı, şunları söyledi: “Kafalarında soru işaretleri olan kişilere bilimsel yanıtlar verilerek birtakım karanlık çevrelerce oluşturulmaya çalışılan aşı karşıtlığına izin verilmemesi gerekiyor. 20. yüzyılda birçok hastalığı hatırlamıyorsak bu aşı sayesindedir. Aşı bireysel bir tercih değil, toplumsal bir sorumluluktur. Aşının ne kadar etkili olduğunu, düşen vefat ve vaka sayılarından anlayabiliriz. Sağlık kurum ve kuruluşlarındaki bu yoğunluğa engel olmak için soğuk zincirin sağlanması koşuluyla okullarda, fabrikalarda kamu kurumlarında bölgesel olarak aşı merkezleri açılabilir. Bu şekilde aşılama süreci hızlanır. Tek bir kişinin bile hasta olması yeniden salgını sürdürmeye yeter. Bunu asla unutmamalıyız.”

Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin ise, aşı karşıtlığına karşı mücadele edilmesi gerektiğini belirterek, “Covid-19 pandemi sürecinde dünyada 4 milyona yakın, ülkemizde ise açıklanan rakamlarla 50 bine yakın vatandaşımızı, canımızı kaybettik. Meslek örgütümüz Türk Tabipler Birliği’nin başlatmış olduğu aşı kampanyasını var gücümüzle destekliyoruz. Tüm yurttaşları aşı olmaya çağırıyoruz. Ölümler son bulsun” dedi.